Vrei să devii vegetarian? Evită aceste erori!

Timp estimat de citire3 minute, 12 secunde

Substituirea inadecvată a proteinelor animale

Atunci când elimini complet proteinele de origine animală din meniu trebuie să acorzi o atenție deosebită înlocuirii acestora. Simplu de zis, însă mult mai complicat de făcut. Și asta pentru că sursele de proteine ​​sunt diferite atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Dacă din 100 g de carne de vită obținem 20 g de proteine, din 100 g de linte – doar 8 g! În plus, proteinele animale au valoare biologică superioară, întrucât conțin toți aminoacizii esențiali în proporții optime pentru sinteza proteinelor proprii organismului. Pe de altă parte, în lumea vegetală găsim cu precădere proteine parțial complete (conțin toți aminoacizii, dar în nu în proporții optime) sau incomplete (le lipsesc unul sau mai mulți aminoacizi esențiali, iar cei prezenți sunt în proporții dezechilibrate).

Sfat:  Nu consuma niciodată un singur produs alimentar la masă. Combină întotdeauna mai multe surse de proteine vegetale, ca să colectezi toți aminoacizii esențiali. Proteinele parțial complete sunt proteine complementare, ele compensându-și una alteia lipsurile de aminoacizi.

Ca să înțelegi mai bine ce impact are creșterea animalelor în masă asupra mediului, află că, la ora actuală păşunile pentru vite ocupă o treime din suprafaţa pământului planetei noastre, iar din 1970, mai bine de 20 milioane de hectare de păduri tropicale au fost transformate în păşuni.

Neglijarea suplimentelor alimentare

Anumite elemente nutritive, așa ca acizii grași Omega-3, fierul, zincul, dar mai ales vitamina B12, sunt mai greu de obținut din sursele vegetale. Dacă planul alimentar este alcătuit după ureche, se poate ajunge rapid la deficiențe și efecte neplăcute: oboseală, greață, amețeli, slăbiciune musculară etc.

Sfat: Ca să faci rost de cantități adecvate de Omega-3, include în dietă uleiuri de rapiță, de in, de cânepă sau nuci. Pentru a crește absorbția fierului din vegetale (spanac, fasole neagră, cereale integrale, varza kale, linte, ciocolată neagră), adaugă la masă o sursă de vitamina C (roșii, ardei gras, varză, portocale, lămâie). Pentru a acoperi necesarul de vitamina B 12 și zinc, nu ezita să iei suplimente alimentare.

Consumul în exces

Deoarece se tem să dezvolte vreo carență, unii vegetarieni tind să mănânce mai mult decât este necesar și mult mai des. Prin urmare, această schimbare îi expune la creșterea în greutate.

Sfat: Discută cu medicul de familie sau un specialist în nutriție pentru a stabili cantitățile potrivite. Caloriile, indiferent de sursa lor, dacă sunt în exces, se depun sub formă de grăsime. Așadar, nu uita să-ți monitorizezi consumul.

Soluție în lupta cu poluarea și  încălzirea globală

În ultimul său raport, Grupul interguvernamental al ONU privind schimbările climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) a pledat pentru adoptarea dietelor vegetariene și vegane ca măsură de protecție a mediului. Experții acestui organism au stabilit că alimentația modernă este unul dintre contributorii importanți la încălzirea globală. Conform estimărilor specialiștilor, industria creșterii animalelor este responsabilă de 14,5% din totalul emisiilor cu efect de seră, dar și de o bună parte din risipa de resurse: mai multă apă, mai multă energie și mai mult pământ. De pildă, pe suprafața de pământ necesară producerii unui kilogram de carne ar putea fi recoltate în aceeași perioadă de timp 200 kg de roșii sau 160 kg de cartofi.

Din cele 21 de tipuri de aminoacizi, 8 nu pot fi sintetizați de organism. Tocmai de aceea, aceștia trebuie obținuți prin dietă. În cazul vegetarienilor, cele mai indicate surse sunt soia, quinoa, semințele de cânepă, hrișca, amarantul, leguminoasele, cerealele integrale.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate