Vitamina D, in centrul atentiei
Vitamina D este unul din nutrimentele care isi traieste la ora actuala a doua tinerete. Daca descoperirea acestei vitamine a fost o adevarata victorie in lupta dusa de cei din emisfera nordica impotriva rahitismului, folosirea ei ulterioara s-a limitat la situatiile ...in care se urmarea mentinerea in stare optima (din punct de vedere structural si functional) a tesuturilor dure din organism.
In ultimii ani, insa, oamenii de stiinta au aratat ca implicatiile metabolice ale vitaminei antirahitice au numeroase ramificatii.
Necesarul este cu mult mai mare decat cel estimat anterior, indeosebi la persoanele adulte si varstnice. O cercetare recenta efectuata in Germania arata ca de suplimente de vitamina D pot beneficia si supraponderali si obezi care incearca sa slabeasca. Vitamina nu numai ca ii ajuta sa piarda din kilogramele in plus, dar le si micsoreaza nivelul trigliceridelor si al markerilor plasmatici ai inflamatiei. Aceasta inseamna ca riscul de boala cardiovasculara este diminuat.
Buna pentru inima si slabit
Un supliment de 83 mcg de vitamina D pe zi este util in favorizarea sanatatii inimii si a vaselor de sange in perioada de scadere ponderala. Beneficiile apar indiferent de numarul kilogramelor pierdute, de masa totala de tesut gras sau de sexul subiectilor. Asadar, subiectii studiului au insumat atat actiunea pozitiva a slabirii, cat si cea a vitaminei D in ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara, aspect extrem de favorabil si greu de imaginat in alte conditii. Sa reamintim ca, de curand, cercetatorii americani au aratat ca adaugarea vitaminei D la o dieta redusa caloric este un booster al scaderii in greutate. La fiecare crestere cu 1 ng/mL a nivelului plasmatic de 25-hidroxicholecalciferol – care este o masura a nivelului de vitamina D din corp – subiectii studiului american au scazut cu 0.2 kg mai mult decat ceilalti indivizi, care nu luasera suplimente de vitamina D si se rezumasera la a avea o dieta hipocalorica. Mai mult, daca nivelul plasmatic de vitamina activa (1,25 dihidroxicolecalciferol) creste cu 1ng/mL, subiectii pierd inca 0,107 kg. Pare putin, dar cei care se lupta cu kilogramele in plus stiu prea bine ca fiecare gram conteaza...
Corpul nostru produce vitamina in timpul expunerii la soare, dar in zonele cu insorire redusa, nordice sau foarte poluate, productia este extrem de scazuta. Deci, suplimentele sau mancarurile fortificate sunt considerate a fi obligatorii.
Deficienta de vitamina D
Termenul de vitamina D se refera la doi precursori inactivi, D3 (colecalciferol) si D2 (ergocalciferol). Primul, produs in piele sub actiunea radiatiilor ultraviolete B (cu lungimi de unda de 290-320 nm), este mai activ. Deficienta de vitamina D la adult precipita sau exacerbeaza osteopenia (scaderea cantitatii totale de tesut osos), osteoporoza, slabeste forta musculara, determina aparitia frecventa de fracturi, creste incidenta cancerului, bolilor autoimune, a bolilor infectioase si a celor cardiovasculare. Exista si dovezi ca vitamina reduce frecventa unor tipuri de cancer si a diabetului de tip 1.
26.07.2009
3555


Timp estimat de citire:
2 minute, 39 secundeTrebuie subliniat totusi ca, desi vitamina D aduce foarte multe beneficii la orice varsta, ea este o vitamina liposolubila care se poate acumula in organism si poate provoca hipervitaminoza. De aceea este indicat ca suplimentele sa fie administrate numai sub supraveghere medicala, in asa fel incat eventualele efecte toxice date de hipervitaminoza sa fie evitate.
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Cum menținem tensiunea arterială în limite normale fără medicamente
24.11.2023