Vitamina D, în centrul atenției
Vitamina D este unul din nutrimentele care își trăiește la ora actuală a doua tinerețe. Dacă descoperirea acestei vitamine a fost o adevărată victorie în lupta dusă de cei din emisfera nordică împotriva rahitismului, folosirea ei ulterioară s-a limitat la situațiile ...în care se urmarea menținerea în stare optimă (din punct de vedere structural și funcțional) a țesuturilor dure din organism.
16.01.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 12 secundeÎn ultimii ani, însă, oamenii de știință au arătat că implicațiile metabolice ale vitaminei antirahitice au numeroase ramificații.
Necesarul de vitamina D este cu mult mai mare decât cel estimat anterior, îndeosebi la persoanele adulte și vârstnice. O cercetare recentă efectuată în Germania arată că de suplimente de vitamina D pot beneficia și supraponderalii și obezii care încearcă să slăbească. Vitamina D nu numai că îi ajută să piardă din kilogramele în plus, dar le și micșorează nivelul trigliceridelor și al markerilor plasmatici ai inflamației. Aceasta înseamnă că riscul de boală cardiovasculară este diminuat.
Vitamina D, bună pentru inimă și slăbit
Un supliment de 83 mcg de vitamina D pe zi este util în favorizarea sănătății inimii și a vaselor de sânge în perioada de scădere ponderală. Beneficiile apar indiferent de numărul kilogramelor pierdute, de masă totală de țesut gras sau de sexul subiecților. Așadar, subiecții studiului au însumat atât acțiunea pozitivă a slăbirii, cât și cea a vitaminei D în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară, aspect extrem de favorabil și greu de imaginat în alte condiții.
Să reamintim că, de curând, cercetătorii americani au arătat că adăugarea de vitamina D la o dietă redusă caloric este un booster al scăderii în greutate. La fiecare creștere cu 1 ng/mL a nivelului plasmatic de 25-hidroxicholecalciferol – care este o măsură a nivelului de vitamina D din corp – subiecții studiului american au scăzut cu 0.2 kg mai mult decât ceilalți indivizi, care nu luaseră suplimente de vitamina D și se rezumaseră la a avea o dietă hipocalorică. Mai mult, dacă nivelul plasmatic de vitamina D activă (1,25 dihidroxicolecalciferol) crește cu 1ng/mL, subiecții pierd încă 0,107 kg. Pare puțin, dar cei care se luptă cu kilogramele în plus știu prea bine că fiecare gram contează…
Corpul nostru produce vitamina D în timpul expunerii la soare, dar în zonele cu însorire redusă, nordice sau foarte poluate, producția de vitamina D este extrem de scăzută. Deci, suplimentele cu vitamina D sau mâncărurile fortificate sunt considerate a fi obligatorii.
Deficiența de vitamina D
Termenul de vitamina D se referă la doi precursori inactivi, D3 (colecalciferol) și D2 (ergocalciferol). Primul, produs în piele sub acțiunea radiațiilor ultraviolete B (cu lungimi de undă de 290-320 nm), este mai activ.
Deficiența de vitamina D la adult precipită sau exacerbează osteopenia (scăderea cantității totale de țesut osos), osteoporoza, slăbește forța musculară, determină apariția frecventă de fracturi, crește incidența cancerului, bolilor autoimune, a bolilor infecțioase și a celor cardiovasculare. Există și dovezi că vitamina D reduce frecvența unor tipuri de cancer și a diabetului de tip 1.
Trebuie subliniat totuși că, deși vitamina D aduce foarte multe beneficii la orice vârstă, ea este o vitamina liposolubilă care se poate acumula în organism și poate provoca hipervitaminoză. De aceea este indicat ca suplimentele cu vitamina D să fie administrate numai sub supraveghere medicală, în așa fel încât eventualele efecte toxice date de hipervitaminoză să fie evitate.
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024