Vitamina B12, de ce avem nevoie de ea?
Vitamina B12 este o vitamina hidrosolubila, ce poate fi stocata in organism cu scopul de a fi utilizata in momentul in care este nevoie de aceasta. Orice exces al acestei vitamine este excretat pe cale renala. Vitamina B12 este fara doar si poate una din cele mai complexe vitamine, jucand un rol crucial in bunul mers al sistemului nervos, in formarea de globule rosii, dar si in sinteza ADN-ului.
26.01.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 29 secundePersoanele care se confrunta cu un deficit al acestei vitamine pot prezenta o serie de simptome si semne (mai mult sau mai putin specifice) care, daca nu sunt recunoscute la timp, pot avea implicatii serioase asupra intregului organism.
Functiile vitaminei B12
Vitamina B12 este implicata in formarea tecii de mielina ce inveleste fibrele nervoase. Cu alte cuvinte, aceasta vitamina joaca un rol esential in sanatatea sistemului nervos. De asemenea, aceasta participa la sinteza de ADN si fier. Fara vitamina B12 nu ar putea sa functioneze normal celulele din organism. Mai mult decat atat, este cunoscut efectul protector pe care aceasta il are asupra celulelor hepatice. Formarea globulelor rosii este si ea o alta consecinta a unui nivel optim de vitamina B12. Sanatatea parului, a pielii si a unghiilor sta de asemenea intr-un aport adecvat al acestei vitamine.
Consecintele deficitului de vitamina B12
Lipsa vitaminei B12 poate sa fie dificil de recunoscut, cu atat mai mult cu cat simptomele ca oboseala sau tulburarile de concentrare pot sa apara intr-o multitudine de alte afectiuni. Diagnosticul de certitudine se pune prin dozarea nivelului plasmatic de vitamina B12. Tabloul clinic al deficitului de vitamina B12 cuprinde:
- senzatie de oboseala cronica
- oboseala si slabiciune musculara
- dificultati in a respira normal
- ameteli, tulburari de memorie si scaderea capacitatii de concentrare
- iritabilitate, anxietate sau depresie
- palpitatii
- sangerarea gingiilor si dureri la nivelul cavitatii bucale
- greata, diaree, apetit scazut
- tulburari de ciclu menstrual
Cea mai severa complicatie a deficitului de vitamina B12 o constituie insa anemia pernicioasa, care poate sa cauzeze tulburari grave de memorie, confuzie si afectarea sistemului nervos central.
Exista persoane la risc de a dezvolta deficit de vitamina B12. Persoanele in varsta, veganii, fumatoria si alcoolicii sunt la risc de a dezvolta deficit sever de vitamina B12. Recomandarile actuale ce au in vedere aportul zilnic sunt urmatoarele:
- 0-6 luni: 0.4 micrograme
- 7-12 luni: 0.5 micrograme
- 1-3 ani: 0.9 micrograme
- 4-8 ani: 1.2 micrograme
- 9-13 ani: 1.8 micrograme
- peste14 ani: 2.4 micrograme
- femeile insarcinate: 2.6 micrograme
- femeile care alapteaza: 2.8 micrograme
Sursele de vitamina B12
Vitamina B12 se gaseste in produsele de origine animala, acesta fiind motivul pentru care cei care adopta o dieta vegana pot in timp sa dezvolte un deficit sever. Carnea de pui, vita si porc, organele, produsele lactate, ouale, pestele (mai ales ton si somon),dar si fructele de mare reprezinta cele mai importante surse de vitamina B12. In cazul in care nu consumati suficiente alimente care contin vitamina B12 este recomandat sa luati suplimente alimentare pentru a contracara aparitia unei carente si, implicit, a tuturor tulburarilor care vin cu aceasta.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024