Trateaza-te acum ca sa nu racesti iarna
Cand ai imunitatea la pamant, riscul de a sta cu nasul in batista odata cu instalarea sezonului rece este aproape inevitabil. Sunt peste 200 de tipuri de virusuri care pot provoca o infectie respiratorie! In mod clar te vei intalni cu cel putin cativa dintre ei. De aceea, scopul nu e sa-i eviti, ci sa te pregatesti sa le faci fata.
14.11.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 22 secundeDaca vrei sa tii la distanta racelile in aceasta iarna, fa-ti o prioritate din a-ti intari sistemul imunitar. Odihneste-te mai mult, fa miscare, hidrateaza-te corespunzator si, nu in ultimul rand, nu ezita sa-i convoci la lupta pe unii dintre cei mai buni aliati ai sanatatii. Uite-i pe cei ce n-ar trebui sa lipseasca din prima linie de aparare.
Laptisorul de matca
De departe cel mai valoros produs al stupului si o adevarata minune a naturii, este secretat de albinele lucratoare tinere pentru a hrani larvele coloniei in primele trei zile de viata, dar si pentru a asigura masa reginei – singura care are parte de acest elixir pe toata durata vietii. Drept urmare, daca o albina obisnuita traieste 40-45 de zile, regina poate trai si 6 ani! Nici nu-i de mirare avand in vedere cate substante pretioase contine: albumine si globuline, intre care opt aminoacizi esentiali, acizi grasi de calitate, vitamine, minerale si variate oligoelemente, precum si biostimulatori ca enzime, coenzime etc.
Cum se consuma: Pentru o cura rapida cu laptisor de matca, ia 1 pana la 3 grame in fiecare dimineata, echivalentul unui bob de piper, timp de 8 pana la 10 zile. Deoarece nu are un gust grozav, amesteca laptisorul cu putina miere.
Propolisul
Este cel de-al doilea remediu de provenienta apicola pe care poti miza cu toata increderea. Albinele il prepara din rasina colectata de pe muguri si ramuri tinere, la care adauga secretii proprii si ceara, ca apoi sa-l foloseasca pentru apararea stupului de toti factorii de mediu ce ar putea dauna: microbi, bacterii, virusuri, mucegaiuri, daunatori. Din acest motiv, propolisului i se mai spune si „farmacia albinelor”.
Cum se consuma: Daca optezi pentru forma clasica de tinctura, ia 10-20 picaturi de trei ori pe zi, impreuna cu putina miere; in cazul in care il preferi in capsule, ia cate una de doua-trei ori pe zi, timp de una pana la doua saptamani. Fereste-te de excese (pese 120 mg per kilogram corp/zi). In cantitati prea mari, propolisul se intoare impotriva ta si poate afecta rinichii si ficatul.
Acerola
Cunoscuta si sub numele de visina de Barbados sau cireasa portoricana, acerola a intrat in atentia lumii intregi datorita continutului sau remarcabil de vitamina C. De fapt, este considerat fructul cel mai bogat in acest antioxidant indispensabil bunei functionari a organismului: de la 1.500 pana la 5.000 mg la 100 g, in functie de stadiul de coacere. Prin comparatie, portocalele au doar 50 mg/100 g. Mai mult, acerola furnizeaza si provitamina A (comparabil cu morcovul), vitaminele B1, B2, B3, B5, magneziu, potasiu, fosfor, calciu si fier.
Cum se consuma: cate 3 g (o lingurita) de pulbere pe zi, amestecata in suc, ceai caldut sau iaurt, timp de doua saptamani sau pe intreg parcursul sezonului rece.
Probioticele
Dincolo de rolul crucial pe care il au mentinerea unui sistem digestiv sanatos, probioticele stimuleaza dezvoltarea florei intestinale benefice, precum si sinteza de imunoglobiline de tip A, participand astfel la imbunatatirea apararii antiinfectioase. Este dovedit stiintific faptul ca, atunci cand sunt administrate corect, reduc riscul de infectii respiratorii si gastrointestinale, dar si durata si intensitatea simptomelor in caz de imbolnavire.
Cum se consuma: in scop preventiv, se administreaza 1-2 capsule de probiotice in fiecare dimineata, inainte de micul dejun, cu o cantitate suficienta de lichid, timp de o luna.
Catina
Vitaminizant de exceptie si tonic excelent, catina nu avea cum sa lipseasca din aceasta lista. Nu intamplator i se spune „ginseng romanesc”, iar actiunea ei este asemanata ce cea a unui vaccin antigripal.
Cum se consuma: ca atare sau impreuna cu miere – cate o lingura de trei ori pe zi; sub forma de sirop – 1-2 linguri in 200 ml de apa sau ceai in fiecare dimineata; sub forma de pulbere – o lingurita de trei ori pe zi.
Natalia Talmacec
Totul despre beneficiile consumului de măsline
23.10.2024