Top 10 bombe calorice, cu efect devastator asupra siluetei
Ne-am obișnuit să considerăm că singurele alimente care ne afectează silueta în mod radical sunt preparatele fast-food. Totuși, nu doar pizza și shaorma peste care adăugăm din abundență maioneză și alte sosuri constituie adevărate bombe calorice.
15.01.2024
Timp estimat de citire:
4 minute, 37 secundeExistă multe alte produse cu un conținut mare de calorii și de ingrediente mai mult sau mai puțin vizibile. Am încercat să clasificăm produsele pe care le consumăm în funcție de numărul de calorii pe care le conțin, dar și de ingredientele cu o nocivitate mai mare asupra sănătății.
1. Pateurile
Multe persoane înlocuiesc mesele principale cu produse de patiserie, mai ales micul dejun. Dar pateurile au foarte multe calorii, cam 300 kcal/100 g, iar ca valoare nutritivă conțin doar grăsimi și glucide. Aportul caloric este mare, dar micronutrientii sunt deficitari. Mulți dintre români, mai ales cei ocupați, din orașele mari, consumă produse de patiserie în mod constant, ceea ce poate conduce în timp la un deficit de vitamine și minerale!
2. Cârnații și mititeii la grătar
Doi cârnați polonezi la grătar au în jur de 500-700 kcal. La acestea, dacă adăugăm și caloriile conținute de pâine și de muștar, o porție de cârnați sau mititei la grătar poate depăși 1000 kcal. Trebuie precizat și faptul că, de cele mai multe ori, carnea din care sunt preparați este de calitate proastă, la care se adaugă și o mare cantitate de grăsime.
Grăsimile conținute sunt arse, ceea conduce la formarea acroleinei care este cancerigenă, ceea ce constituie un alt element pentru care ar trebui evitat consumul acestora.
3. Cartofii prăjiți și chipsurile
Acest gen de alimente au o valoare calorică foarte mare, nu asigură organismului mineralele și vitaminele necesare, ceea ce le face să fie dintre alimentele cele mai nesănătoase pe care le consumăm. Dacă nu le preparam noi înșine, nu vom ști ce fel de grăsime a fost utilizată, la ce temperatură a fost încălzită și de câte ori s-a prăjit în ea.
4. Aripioarele picante de pui
Majoritatea preferăm să consumăm carne de pui gândindu-ne că are un conținut de grăsime mai mic, este mai ușor de digerat și conține mai puțin colesterol.
Omitem însă să luăm în considerare faptul că aripioarele de pui conțin mai puțină carne, dar au o mare cantitate de piele, adică multă grăsime, mult colesterol și multe calorii, cu atât mai rău cu cât acestea sunt prăjite după ce sunt bine condimentate cu un amestec care atrage și mai mult grăsimea.
5. Salatele cu dressing-uri
Dressing-urile sau maioneza cu care asezonăm de obicei salatele le compromit aproape acestora toate beneficiile, deoarece ingeram pe de o parte vitaminele furnizate de legume, iar pe de altă parte grăsimile, sarea și celelalte ingrediente ale sosurilor.
6. Cocteilurile
Cocteilurile conțin alcool, zahăr și suficienți aditivi. Alcoolul conține 7 kcal pe gram, deci este hipercaloric, la care se adaugă caloriile conținute de lichioruri, siropuri sau frișcă. în plus, alcoolul deshidratează. în funcție de ingredientele folosite, un cocteil poate conține de la 400 kcal, putând ajunge până la 800 kcal.
7. Cerealele
Nu ne referim la adevăratele cereale, precum grâul, orzul, ovăzul, pe care le recomandăm într-o alimentație sănătoasă. Dar cerealele pe care obișnuim să le consumăm la micul dejun împreună cu lapte și pe care le considerăm sănătoase și foarte gustoase au un adaos mare de zahăr, siropuri și ciocolată.
8. Supele instant
Din lipsă de timp, mulți dintre noi au ajuns să înlocuiască supa foarte sănătoasă preparată în casă cu supele instant. Acestea sunt bogate în grăsimi și au o cantitate foarte mare de sare.
9. Iaurtul cu fructe
Iaurtul este o bună sursă de calciu ușor absorbit de organism și conține o serie de bacterii favorabile digestiei. însă prin adăugarea unei cantități mari de zahăr și a aditivilor alimentari nu mai constituie un aliment atât de sănătos. Recomandăm prepararea lui acasă prin amestecarea iaurtului simplu cu fructe proaspete.
10. Popcorn-ul
Floricelele de porumb sunt bogate în fibre și pot constitui o gustare sănătoasă dacă nu au decât puțin ulei și o cantitate mică de sare. însă popcorn-ul din comerț conține multă sare, o cantitate mare de grăsimi, zahăr și aditivi alimentari.
De când populația a început să își reducă greutatea, a fost încurajată să caute alimente etichetate cu „low calories” în supermarketuri și în unele restaurante care precizează și numărul de calorii conținute. Este esențial ca tabelul ce conține valoarea nutritivă a alimentului să fie corect. Conform unor studii americane, cercetătorii au descoperit cu 18% mai multe calorii reale în produs decât ceea ce era inscripționat pe etichetă.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024