Te simti rau si iti cauti simptomele pe internet?

Timp estimat de citire:

1 minut, 40 secunde

Persoanele care isi pun singure un diagnostic sunt mult mai predispuse sa creada ca sufera de o boala grava, pentru ca se concentreaza doar asupra simptomelor si nu asupra probabilitatii mai mari de a avea o afectiune comuna, arata un nou studiu.

Acest lucru are semnificatii importante pentru profesionistii din domeniul medical, cat si pentru pacienti. “In lumea conectata de astazi, auto-diagnosticul prin cautarea pe internet este foarte comun. Aceste exercitii de cautare a simptomelor ii poate face pe oameni sa supraestimeze probabilitatea de a avea o boala grava”, afirma autorii studiului publicat in revista americana Journal of Consumer Research.

De obicei, oamenii se tem de ce este mai rau atunci cand vine vorba de propria lor sanatate, in timp ce isi pastreaza o viziune obiectiva cand este vorba de altii. De exemplu, atunci cand altcineva sufera de indigestie, oamenii tind sa perceapa boala in mod obiectiv, ca fiind indigestie, dar atunci cand se confrunta ei insisi cu aceleasi simptome tind sa exagereze si sa se ingrijoreze ca si cum ar suferi de ceva mai grav.

Autorii i-au rugat pe participantii la studiu sa-si imagineze ca ei sau altcineva sufera de simptome comune, precum tuse, febra, nas infundat si dureri de cap. Apoi, au fost invitati sa estimeze probabilitatea ca ei sau celelalte persoane au luat gripa porcina (H1N1) sau o gripa obisnuita. Participantii au fost mult mai precisi atunci cand trebuiau sa analizeze simptomele altor persoane. Din moment ce sunt mai predispusi sa-si puna singuri un diagnostic gresit, pacientii tind sa aiba initiative medicale ce nu sunt necesare, ceea ce este rau pentru sanatatea lor.

“Una dintre cele mai usoare metode pentru a scapa de aceste obiceiuri negative este sa mergi la un doctor adevarat in loc de dr. Google. Un doctor real are mult mai multe cunostinte si va lua in considerare prevalenta unei boli, pentru ca observa pacientul de la distanta. Acest lucru va avea un efect pozitiv asupra diagnosticarii”, au concluzionat autorii studiului.

Raluca Mateescu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate