Te simti rau si iti cauti simptomele pe internet?
Persoanele care isi pun singure un diagnostic sunt mult mai predispuse sa creada ca sufera de o boala grava, pentru ca se concentreaza doar asupra simptomelor si nu asupra probabilitatii mai mari de a avea o afectiune comuna, arata un nou studiu.
01.08.2012
Timp estimat de citire:
1 minut, 40 secundeAcest lucru are semnificatii importante pentru profesionistii din domeniul medical, cat si pentru pacienti. “In lumea conectata de astazi, auto-diagnosticul prin cautarea pe internet este foarte comun. Aceste exercitii de cautare a simptomelor ii poate face pe oameni sa supraestimeze probabilitatea de a avea o boala grava”, afirma autorii studiului publicat in revista americana Journal of Consumer Research.
De obicei, oamenii se tem de ce este mai rau atunci cand vine vorba de propria lor sanatate, in timp ce isi pastreaza o viziune obiectiva cand este vorba de altii. De exemplu, atunci cand altcineva sufera de indigestie, oamenii tind sa perceapa boala in mod obiectiv, ca fiind indigestie, dar atunci cand se confrunta ei insisi cu aceleasi simptome tind sa exagereze si sa se ingrijoreze ca si cum ar suferi de ceva mai grav.
Autorii i-au rugat pe participantii la studiu sa-si imagineze ca ei sau altcineva sufera de simptome comune, precum tuse, febra, nas infundat si dureri de cap. Apoi, au fost invitati sa estimeze probabilitatea ca ei sau celelalte persoane au luat gripa porcina (H1N1) sau o gripa obisnuita. Participantii au fost mult mai precisi atunci cand trebuiau sa analizeze simptomele altor persoane. Din moment ce sunt mai predispusi sa-si puna singuri un diagnostic gresit, pacientii tind sa aiba initiative medicale ce nu sunt necesare, ceea ce este rau pentru sanatatea lor.
“Una dintre cele mai usoare metode pentru a scapa de aceste obiceiuri negative este sa mergi la un doctor adevarat in loc de dr. Google. Un doctor real are mult mai multe cunostinte si va lua in considerare prevalenta unei boli, pentru ca observa pacientul de la distanta. Acest lucru va avea un efect pozitiv asupra diagnosticarii”, au concluzionat autorii studiului.
Raluca Mateescu
Grupa de sânge îți poate influența riscul de a face AVC
14.10.2024
„Brandul Adora este cel mai nou membru al familiei de produse disponibile la Catena” - Alexandru Vlad, Vicepreședinte Grupul Fildas-Catena
02.10.2024