Studiu: Romania se ingrasa de la an la an. Peste 55% din populatia adulta are kilgorame in plus
Mai bine de jumatate dintre romani sunt supraponderali sau obezi, conform celui mai recent studiu realizat de IMAS Marketing si Sondaje, la initiativa Ponderas Academic Hospital, pe un esantion reprezentativ la nivel national. In total, peste 55% din populatia adulta a Romaniei se confrunta cu excesul ponderal, in crestere cu 5 procente fata de un studiu similar desfasurat in 2013.
16.10.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 9 secundeCifrele colectate in 2017 arata ca raspandirea obezitatii nu a scazut deloc fata de ultimii ani, ba dimpotriva s-a agravat. Astfel, 40% dintre romanii cu probleme de greutate a priceizat ca kilogramele in plus au inceput sa apara in ultimii 5 ani, in timp ce un sfert dintre respondenti au recunoscut ca se confrunta cu surplusul poonderal de peste un deceniu.
1 milion de romani mananca doar o data pe zi. Greseli in alimentatia romanilor care conduc la acumularea kilogramelor
Desi majoritatea particiantilor la studiu a declarat ca mananca sanatos, specialistii au indentificat o serie de greseli in alimentatia romanilor ce favorizeaza instalarea obezitatii. Potrivit datelor, aproape 1 milion de romani nu apuca sa manance decat o singura masa pe zi, in timp ce alti aproximativ 400.000 de adulti au mai mult de 6 mese intr-o singura zi.
Micul dejun, considerat de catre nutritionisti cea mai importanta masa a zilei, este omis de catre 35% dintre romani. Acestia amintesc ca sar de obicei peste micul dejun, insa cand vine vorba de cina, pentru 22% din populatie cina este principala masa a zilei. Mai mult decat atat, peste 90% dintre oameni recunosc ca reusesc sa manance abia dupa ora 18.00.
8 din 10 romani mananca zilnic paine. Tot zilnic, 4 din 10 consuma si dulciuri sau produse de patiserie
Printre alimentele consumate zilnic de catre romani se afla carnea, painea, legumele si fructele. Dulciurile si produsele de patiserie sunt si ele printre optiunile de zi cu zi pentru 40% dintre romani. Cand vine vorba de consumul produselor tip fast-food, aproape 12% dintre respondenti aleg sa manance acest tip de mancare cel putin 1 data pe saptamana.
Sportul apare de cateva ori pe saptamana in activitatea a mai putin de jumatate dintre respondenti, in timp ce 38% dintre romani declara ca nu practica deloc sport, iar alti 22% nu fac sport mai mult de o data pe saptamana.
„Obezitatea este o boala deja larg raspandita la nivel mondial, specifica secolului actual, ca atare suntem in permanenta preocupati de evolutia afectiunii si la nivelul tarii noastre. Ne dorim sa intelegem din ce in ce mai bine comportamentul alimentar al romanilor astfel incat sa putem veni in sprijinul pacientilor cu informatii potrivite si sa continuam sa tragem un semnal de alarma asupra problemei obezitatii in Romania. Datele studiului efectuat ne arata ce obiceiuri defectuoase atrag cu sine kilograme in plus pentru romani de la un an la altul”, explica Prof. Dr. Catalin Copaescu, directorul medical al Ponderas Academic Hospital.
Romania ia in greutate, dar romanii nu-si percep problema kilogramelor in exces
Studiul pune in evidenta faptul ca 36,7% dintre romani se percep „doar cu cateva kilograme nedorite” si doar alti aproape 8% dintre respondenti declara ca „se confrunta cu probleme serioase de greutate”. Cand vine vorba insa de Indicele de Masa Corporala, mai bine de 20% dintre romani sunt deja trecuti de pragul obezitatii (IMC > 30).
„Subestimarea problemelor de greutate, prin raportarea la Indicele de Masa Corporala, indica o perspectiva duala asupra modului in care romanii isi percep problemele de greutate. Obezitatea este o boala cronica, cu implicatii severe asupra calitatii vietii, ca atare este nevoie sa fim constienti de existenta ei pentru a o putea trata in consecinta, pe termen lung”, atentioneaza Prof. Dr. Copaescu.
Diabetul zaharat tip 2, povara romanilor cu greutate
Kilogramele in plus au adus pentru multi dintre oameni boli asociate. 30,4% dintre romanii cu greutate sufera de afectiuni conexe obezitatii: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arteriala, dureri articulare. Dintre acestia, 13% au deja diabet zaharat tip 2, iar alti 20% dintre romani marturisesc ca au in familie cazuri de diabet.
Natalia Talmacec
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024