Stii cate beneficii se ascund in naut?

Timp estimat de citire2 minute, 51 secunde

Daca vrei sa reduci consumul de carne, sa dai cateva kilograme jos sau pur si simplu sa-ti imbunatatesti starea de sanatate, include in meniu nautul. Este o sursa grozava de proteine, fibre, vitamine, minerale si alte substante pretioase care te vor ajuta sa-ti duci usor planurile la indeplinire.

Afla care sunt principalele avantaje ale nautului si cum il poti integra in dieta!

Numit si fasole garbanzo, nautul este unul dintre cele mai vechi alimente, care au insotit omenirea inca din zorii primelor civilizatii. Se crede ca a fost consumat prima data acum 7.000 de ani in zona Orientului Mijlociu, de unde s-a raspandit apoi pe intreg mapamondul. Nici nu e de mirare, avand in vedere gustul sau delicios, cu o usoara tenta de nuca, si textura untoasa, care cucereste si cele mai pretentioase papile gustative.

Calitati nutritive

O cana de naut fiert  contine 269 de calorii, 45 de grame de carbohidrati, 15 grame de proteine, 13 de grame de fibre, 4 grame de grasimi si 0 grame colesterol. O portie de o cana de naut ofera 69% din necesarul zilnic de fier,  57% din cel de magneziu, 55% din cel de vitamina B, 50% din cel de potasiu si 21% din cel de calciu. In plus, in naut mai gasim vitaminele A, K, acid folic, fosfor, zinc, sodiu, cupru, mangan, seleniu, colina, quercitina, kemferol si miricetina si alti compusi greu de pronuntat, dar cu puteri antioxidante extraordinare. 

Alte motive sa-l pui in farfurie

Cu o colectie impresionanta de substante folositoare in compozitie, nautul aduce o suita de beneficii sanatatii.

Scade riscul de boli cardiovasculare: consumul frecvent al acestei leguminoase contribuie la reglarea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol si trigliceride, protejand inima si vasele de sange.

Intervine favorabil in cazul diabetului: studiile efectuate in Statele Unite arata ca nautul previne cresterea rapida a nivelului de zahar in sange imediat dupa masa.

Combate osteoporoza: efectul benefic se datoreaza actiunii sinergice dintre calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc si vitamina K – toate elemente importante pentru structura si rezistenta oaselor.

Tine la distanta cancerul: nautul este o sursa excelenta de seleniul, un mineral rar prezent alte fructe si legume, care joaca un rol esential in functia enzimelor hepatice implicate in eliminarea unor compusi cancerigeni din organism. Totodata,  seleniul previne inflamatia si reduce ritmul de crestere tumorala.

Imbunateste memoria si capacitatea de concentrare: magneziul si vitamina B6 este un tandem consacrat pentru efectele pozitive in caz de stari de stres, apatie, tulburari de memorie si dificulati de concentrare. Pe langa aceste doua subsante, nautul mai furnizeaza insa si cantitati semnificative de colina (B7), o alta substanta necesara activitatii cerebrale. De fapt, este una din putinele vitamine care trec in lichidul cefalorahidian, fiind implicata in metabolismul chimic al creierului.

Stimuleaza tranzitul intestinal: 65-75% din continutul de fibre din naut sunt insolubile, iar acest tip de fibre raman nedigerate pana cand ajung in colon, ultimul segment al intestinului gros.

Te ajuta sa slabesti: continutul ridicat de fibre, proteine si indicele glicemic scazut recomanda nautul ca aliat impotriva kilogramelor in plus. Exista dovezi incontestabile ca introducerea acestei leguminoase in planul alimentar da rezultate satisfacatoare. Si asta pentru ca mentine senzatia de de satietate timp indelungat si tine sub controla apetitul.

Cum sa consumi nautul?

Humusul si chiftelutele falafel sunt de departe cele mai cunoscute si apreciate feluri de mancare din naut. Modalitatile de a-l include in alimentatie nu se opresc aici. Poti aduaga nautul in salate, in supa de legume sau in diverse sosuri cremoase.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu