Somnul profund noaptea îmbunătățește controlul glicemiei a doua zi
Dacă la ultimele controale medicale, ți s-a spus să ai mai multă grijă la nivelul zahărului din sânge, trebuie să iei cât se poate de în serios atât corectarea obiceiurilor alimentare, cât mai ales igiena somnului. Un nou studiu aduce dovezi clare că un somn de calitate ajută la o mai bună gestionare a glicemiei.
21.08.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 14 secundeAsocierea dintre somnul insuficient și riscul de a dezvolta diabet zaharat este cunoscută de mai multă vreme. Ceea ce nu se știa până acum era de ce și cum anume influențează somnul nivelul zahărului din sânge. O echipă de cercetători de la Universitatea California, Berkeley, din SUA, vine să deslușească misterul.
Oamenii de știință au descoperit că undele cerebrale specifice somnului profund din timpul nopții sunt capabile să regleze sensibilitatea organismului la insulină, ceea ce conduce la un mai bun controlul al zahărului din sânge a doua zi. Practic, în cadrul studiului lor, care a implicat 600 de persoane, somnul de calitate, determinat prin măsurarea undelor cerebrale asociate somnului profund, fără mișcarea globilor oculari (non-rapid eye movement -non-NREM), a prezis modul în care varia glicemia în ziua următoare.
„Aceste unde cerebrale sincronizate acționează ca un deget care lovește prima piesă de domino pentru a porni o reacție în lanț asociată, de la creier, către inimă și apoi în afara ei, pentru a modifica funcțiile organismului în ceea privește reglarea glicemiei. În special, combinația a două unde cerebrale, numite fusuri de somn și unde lente, condiționa creșterea sensibilității organismului la hormonul numit insulină, care, în consecință și în mod benefic, scade nivelul de glucoză din sânge”, a explicat dr. Matthew Walker, profesor de neuroștiințe și psihologie la UC Berkeley și autor principal al studiului.
Calitatea somnului, esențială pentru succesul tratamentelor la diabetici
Descoperirile făcute în cadrul acestui nou studiu sunt deosebit de importante pentru persoanele care riscă să dezvolte diabet de tip 2 sau care sunt deja diagnostice cu această afecțiune. Cercetătorii spun că ele reprezintă un progres notabil în ceea ce privește îmbunătățirea metodelor de control al acestei boli, deoarece somnul este un factor de risc modificabil, care ar putea fi folosit acum ca parte a unui plan terapeutic eficient și nedureros pentru toți cei care au glicemii mari.
Mai mult, autorii studiului consideră că observațiile lor ar putea contribui la stabilirea calității somnului din noaptea precedentă drept indicator al nivelului glicemic de-a doua zi, ajutând la determinarea nevoii de insuline a unei persoane.
Surse: www.news.berkeley.edu, www.cell.com
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024