Slăbește în funcție de tipul de metabolism
Mulți se îngrașă mâncând destul de puțin, iar alții se delectează cu dulciuri și își păstrează suplețea. Spunem că metabolismul este responsabil. Dar dacă știm acest lucru, de ce nu îl folosim în favoarea noastră? Află care este tipul tău de metabolism și cum poți slăbi în funcție de acesta.
13.10.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 15 secundeOrganismul metabolizează alimentele pe care le consumi și le transformă în vitamine, minerale și nutrimente esențiale. În funcție de tipul de metabolism pe care îl ai, poți slăbi foarte ușor dacă vei consuma mai mult alimente din clasa celor pe care le metabolizezi foarte bine.
Cele trei tipuri de metabolism
Tipul carbohidrat
După cum îi spune și numele, caracteristica pregnantă este buna metabolizare a alimentelor care conțin hidrați de carbon (carbohidrați). Acestea sunt: legume, fructe, dulciuri, paste făinoase, aluaturi, pâine. Arderile sunt rapide, iar mediul organismului va fi alcalin. Dacă vei consuma proteine în exces, ele vor acidifia celulele. În plus, proteinele nu se metabolizează, iar organismul le va depozita și se va produce îngrășarea.
Tipul proteic
Metabolizezi foarte ușor alimentele care conțin proteine: carnea roșie și albă și derivatele din carne, ouăle, lactatele. Mediul organismului tău este acid.
Tipul mixt
Metabolizezi la fel de bine alimentele cu carbohidrați și pe cele care conțin proteine. Deci, fie carne sau vegetale, nu ai probleme cu kilogramele în plus.
Atenție însă, consumul unui singur tip de alimente este în mod cert contraindicat. Organismul are nevoie de toate nutrimentele pentru o bună funcționare, incluzând vitaminele și mineralele din vegetale, dar și proteinele de bună calitate din carne.
Recunoaște tipul tău de metabolism!
Tipul de metabolism are legătură cu constituția fizică pe care o ai, adică tipul somatic. Acesta, la fel ca și metabolismul, este determinat genetic și foarte rar o persoană se încadrează complet într-un anumit tip somatic și într-un anumit metabolism. În funcție de alimentele care te îngrașă foarte repede sau nu și în funcție de caracteristicile tipului somatic, poți afla tipul tău de metabolism.
Există trei grupuri de biotip somatic, și anume:
Mezomorful
Sunt persoanele care au un corp de invidiat fără prea mult efort. Caracteristicile fizice sunt:
- masă musculară bună fără a face sport în mod regulat;
- umeri lați și șolduri bine proporționate;
- pierd în greutate foarte repede;
- câștigă masă și forță musculară rapid;
- au metabolism cu arderi accelerate;
- se încadrează în tipul de metabolism mixt sau carbohidrat.
Dacă te încadrezi în acest tip somatic și, implicit, ai arderile metabolice rapide, ești un norocos și poți mânca orice, fără să ai probleme de greutate.
Endomorful
Asimilează grăsimile foarte repede și scapă greu de ele. Are un metabolism încetinit și trebuie să fie foarte atent la dietă.
Caracteristicile persoanelor cu constituție endomorfa sunt:
- au tendința naturală de îngrășare;
- câștigă rapid în greutate;
- sensibili la alimentele bogate în carbohidrați, care îi îngrașă;
- se încadrează în tipul proteic de metabolism și astfel trebuie să evite mâncărurile glucidice.
Pentru cei care se încadrează în acest somatotip, este indicat efortul fizic regulat de tip aerob: alergare, bicicletă, înot. Dacă vor să slăbească, este bine să urmeze un regim cu alimente bogate în proteine, de genul: carne slabă, pește, ouă, lactate și brânzeturi fără grăsimi. Dintre carbohidrați vor alege doar legume și fructe.
Ectomorful
- este în mod natural slab;
- poate să mănânce orice fără a se îngrașă;
- nu are masă musculară;
- are un metabolism rapid;
- sportul ideal este body-building-ul.
În funcție de aceste date, poți afla cu aproximație ce tip de metabolism ai și să insiști pe anumite alimente sau/și pe un anumit tip de efort fizic.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Articole recomandate din categoria Diete de slabit
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024