Sindromul de colon iritabil – cauze, diagnostic și tratament
Sindromul de colon iritabil a devenit în ultimii ani una din cele mai frecvente boli cronice de natură digestivă, creșterea incidenței datorându-se în bună măsură obiceiurilor nesănătoase specifice stilului de viață actual. Se estimează că între 10% și 25% din populația globului suferă de sindrom de colon iritabil. Așadar, este vorba de o boală cu o incidență destul de ridicată pentru a-i acorda mai multă atenție.
12.12.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 2 secundeÎn cele ce urmează vei putea afla ce este sindromul de colon iritabil, care sunt simptomele sale, cum se stabilește diagnosticul și care sunt variantele de tratament.
Ce este sindromul de colon iritabil
Când vorbim de sindrom de colon iritabil ne referim la o tulburare digestivă inflamatorie, care se manifestă la nivelul intestinului gros, numit și colon. Aici ajung resturile de alimente care au trecut prin tractul digestiv și din care au fost absorbite substanțele nutritive, urmând a fi eliminate pe cale naturală. Pentru aceasta, resturile alimentare sunt împinse prin colon către calea de evacuare prin intermediul contracțiilor mușchilor din pereții intestinali.
În cazul persoanelor cu sindrom de colon iritabil, aceste contracții sunt neregulate ceea ce face ca tranzitul să fie „dat peste cap”. În acest mod, resturile alimentare fie sunt eliminate prea rapid, fie ajung să stagneze pentru o perioadă mai lungă în intestinul gros, dând naștere unor simptome neplăcute despre care vom vorbi câteva rânduri mai jos.
Până atunci mai trebuie precizat că sindromul de colon iritabil este o boală cronică cu care pacienții trebuie să se obișnuiască întrucât e nevoie să fie gestionată pe termen lung.
Sindrom de colon iritabil – care sunt simptomele?
Sindromul de colon iritabil are manifestări preponderent de natură digestivă, manifestate prin balonare, flatulență, durere abdominală premergătoare defecației, episoade alternante de diaree și constipație, senzația de defecație incompletă.
De asemenea, pacienții cu sindrom de colon iritabil se confruntă des cu stări de greață și oboseală accentuată, iar prezența mucusului în scaun este un alt simptom destul de frecvent.
Din ce cauze apare sindromul de colon iritabil
În ciuda cercetărilor efectuate până în prezent, nu au putut fi stabilite cu exactitate cauzele declanșatoare ale sindromului de colon iritabil, însă au fost identificate mecanismele care ar putea fi responsabile.
Tulburări de motilitate intestinală
Este vorba de acele contracții ale mușchilor intestinali care devin neregulate având loc mai des sau mai rar decât ar fi normal. Astfel, contracțiile mai dese sau mai puternice sunt responsabile pentru simptome precum diaree, balonare și flatulență, în timp ce contracțiile rare sau mai slabe provoacă disconfort abdominal și constipație.
Alterarea comunicării dintre sistemul nervos și cel digestiv
Activitatea sistemului digestiv este coordonată de creier, care primește și transmite semnale către intestine prin intermediul nervilor. Atunci când apar probleme de comunicare, semnalele sunt distorsionate iar răspunsul sistemului digestiv este exagerat, ducând la apariția simptomelor specifice sindromului de colon iritabil.
Infecții digestive
Sindromul de colon iritabil poate fi declanșat și de o infecție severă cu bacterii sau virusuri care ajung în tractul digestiv. Cel mai adesea se întâmplă în urma toxiinfecțiilor provocate de bacteriile Salmonella și Escherichia coli.
Modificarea microflorei intestinale
Microflora intestinală este formată din bacterii benefice, cu un rol important în procesul de digestie dar și în ceea ce privește imunitatea. S-a constatat că microflora intestinală a pacienților cu sindrom de colon iritabil este diferită de cea a persoanelor cu un sistem digestiv sănătos, așa că o astfel de modificare ar putea fi o altă cauză a acestei boli.
Inflamațiile la nivelul intestinelor
O bună parte din sistemul imunitar este concentrată în tubul digestiv, care are astfel și un rol important în protecția organismului. În anumite cazuri, numărul de celule imunitare din tractul digestiv este mai mare decât ar fi normal, ceea ce duce la un răspuns imunitar exagerat care generează frecvent inflamații. iar acestea pot declanșa sindromul de colon iritabil.
Cum se diagnostichează sindromul de colon iritabil
Ca în cazul oricărei boli digestive, sindromul de colon iritabil este o afecțiune care ține de competența unui medic gastroenterolog. Pentru un diagnostic exact, acesta trebuie să știe cu exactitate când au debutat primele simptome și care a fost recurența acestora în ultimele luni. Mai exact, suspiciunile referitoare la sindromul de colon iritabil sunt întemeiate dacă simptomele au debutat cu mai mult de șase luni în urmă și dacă acestea s-au manifestat în mod repetat pe parcursul ultimelor 3 luni.
Nu există un test specific pentru sindromul de colon iritabil, astfel că diagnosticul se bazează în principal pe simptomele descrise de pacient și pe o serie de investigații pe care medicul le poate recomanda.
Un diagnostic clinic se bazează pe Criteriile ROMA – un set de reguli folosite la nivel internațional pentru a evalua starea pacienților cu boli digestive. În cazul sindromului de colon iritabil, dispariția durerii abdominale după defecație, apariția durerii în funcție de numărul de scaune, disconfortul abdominal la modificarea consistenței scaunelor, prezența mucusului în scaun și balonarea sunt criterii suficiente pentru ca medicul să poată stabili diagnosticul fără alte investigații suplimentare.
Evident, dacă există anumite suspiciuni, acesta poate recomanda și un set de analize medicale însoțit de investigații specifice care pot include colonoscopie, ecografie, sigmoidoscopie și teste privind anumite intoleranțe alimentare sau compoziția microflorei intestinale.
Modalități de tratament pentru sindromul de colon iritabil
Tratamentul sindromului de colon iritabil vizează în mod special ameliorarea simptomelor și reducerea disconfortului datorat tulburărilor digestive specifice. Medicamentația se prescrie în funcție de manifestările bolii și intensitatea acestora, putând include antidiareice sau laxative, probiotice pentru restabilirea echilibrului microflorei intestinale, antibiotice non-absorbabile, antispastice și altele.
Pentru că sindromul colonului iritabil poate avea și un serios impact psihologic, pacienților le sunt recomandate uneori și ședințe de terapie psihologică dar și tratament medicamentos bazat pe antidepresive sau anxiolitice.
Recomandări privind alimentația
Foarte importantă în gestionarea sindromului de colon iritabil este alimentația, fiind necesară o schimbare a dietei și trecerea la un regim mai sănătos. Acesta presupune excluderea din alimentație a alimentelor care favorizează declanșarea manifestărilor specifice ale bolii, iar pe această listă sunt incluse mâncărurile grase, prăjelile, produsele tip fast-food, alimentele procesate industrial. De asemenea, sunt de evitat mesele copioase și se recomandă în schimb mese mai dese, la care să fie consumate cantități mai mici de alimente.
Nu este benefic nici consumul excesiv de alimente care conțin fibre, pentru că pot să provoace constipație, dar nici excesul de ceaiuri laxative. Lista produselor nerecomandate se încheie cu băuturile alcoolice, cafeaua, energizantele și băuturile carbogazoase.
În schimb, există multe alimente permise printre care se numără fructele și legumele, ouăle preparate sub orice formă, carnea slabă, peștele, lactatele degresate, brânzeturile uscate, supele, produsele de patiserie și chiar dulciurile.
Pe lângă o alimentație adecvată, hidratarea este la fel de importantă pentru că ajută digestia și previne constipația.
Sindromul colonului iritabil se manifestă în mod diferit de la o persoană la alta, astfel că pacienții trebuie să identifice pe parcurs alimentele care le provoacă simptome specifice și să le evite pe viitor. De asemenea renunțarea la sedentarism și trecerea la un stil de viață cât mai activ contribuie la îmbunătățirea digestiei și evitarea disconfortului abdominal.
Nu în ultimul rând, evitarea pe cât posibil a stresului este un alt factor important, dat fiind faptul că emoțiile puternice, situațiile tensionate și stările psihice negative se răsfrâng în mod nefavorabil și asupra sistemului digestiv, provocând tulburări precum cele descrise pe parcursul acestui material.
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024