Silent killer: bolile cardiovasculare omoara un roman la fiecare 3-4 minute
Afectiunile cardiovasculare fac ravagii in Romania, cauzand 60% din totalul deceselor inregistrate in ultimii ani. Asta in conditiile in care la nivel european rata mortalitatii atribuita acestor maladii este sub 40%.
12.09.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 46 secundeIn tara noastra, din cele peste 250.000 de decese inregistrate anual, aproximativ 150.000 sunt provocate de boli ale inimii si ale vaselor de sange, conform ultimului raport al European Heart Network. Un simplu calcul ne arata ca acestea iau cate o viata la fiecare 3-4 minute. „In mod regretabil, de la aceasta finalitate nu sunt exceptate persoanele de varsta tanara. De la an la an, descoperim cu ingrijorare ca tot mai multi romani de varste tinere sunt diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare, media fiind de 35-40 de ani”, avertizeaza dr. Florentina Ivancov, medic specialist cardiolog la Spitalul de boli cardiovasculare Angiomedica, din Bucuresti.
„Este foarte important ca oamenii sa nu amane vizita la medic, mai ales daca au un stil de viata dezechilibrat, o alimentatie deficitara, sunt sedentari si au parte de mult stres” – dr. Florentina Ivancov.
Actioneaza miseleste
Cu adevarat alarmant este faptul ca evenimentele cardiovasculare majore, asa cum sunt infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral, lovesc de multe ori persoanele care in aparenta sunt sanatoase. Medicii spun ca se ajunge la astfel de situatii deoarece in foarte multe cazuri bolile cardiovasculare evolueaza fara semne evidente. „Aceste afectiuni comporta caracteristici de silent killer (ucigasi tacuti). Adesea, simptomele lor sunt confuze si usor de ignorat de catre pacienti chiar si atunci cand bolile sunt instalate si pot constitui un pericol iminent pentru organism”, precizeaza cardiologul. In aceasta categorie regasim boala cardiaca ischemica, cardiomiopatiile familiale sau non-familiale, bolile valvulare congenitale sau dobandite, precum stenoza aortica, stenoza sau regurgitarea mitrala si multe altele. Lista nu-i deloc scurta.
Suplimentul alimentar Cardio Suport disponibil in farmaciile Catena reuneste intr-o singura formula nutrienti esentiali si substante naturale cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Resveratrolul este o substanta antioxidanta din clasa polifenolilor ce actioneaza preventiv asupra imbatranirii celulare.
Resveratrolul a fost identificat ca fiind una dintre substantele implicate in “paradoxul francez”: desi francezii duc o viata sedentara si au o dieta bogata in grasimi saturate de origine animala, datorita consumului de vin rosu, bogat in resveratrol si alte substante antioxidante, prezinta un risc cardiovascular scazut. Acesta substanta protejeaza endoteliul vascular de actiunea nociva a colesterolului si a trigliceridelor serice, limiteaza activitatea factorilor pro-inflamatori din sange si modifica in sens benefic metabolismul adipocitelor (celulele tesutului gras). Pe langa resveratrol produsul mai contine acizi grasi EPA si DHA, cu efect in normalizarea tensiunii arteriale, precum si Coenzima Q10 care datorita proprietatilor antioxidante protejeaza impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi generati de metabolism.
„Cu cat mai tardiv este initiat tratamentul specific afectiunii cardiace, cu atat prognosticul poate fi mai nefavorabil, putand surveni chiar decesul prematur de cauza cardiovasculara” – Dr. Corina Matei.
Oboseala, primul semn de alarma
Majoritate acestor maladii se manifesta intr-o faza incipienta prin oboseala mai mult sau mai putin accentuata. „De obicei, pacientii isi autolimiteaza activitatile zilnice, fara a investiga cauza acestei oboseli. Drept urmare, insuficienta cardiaca este frecvent diagnosticata tardiv, ceea ce face tratamentul si recuperarea complicate, riscul chirurgical fiind mult mai mare atunci cand se depaseste momentul operator oportun”, explica dr. Corina Matei, medic specialist cardiolog in cadrul aceleiasi institutii medicale. Tocmai de aceea, subliniaza doctorul, este esential sa ne ascultam cu atentie corpul si, atunci cand acesta da semnale, chiar si unele vagi, sa cerem ajutor de specialitate: „Cu un examen clinic, ecocardiografic si, in functie de caz, cu investigatii suplimentare, un medic cardiolog bine pregatit poate oferi un diagnostic precis si un tratament specific corect si complet in conditiile medicinii moderne, cu impact favorabil asupra calitatii si duratei vietii.”
Studiile arata ca dieta bogata in grasimi saturate cauzeaza 31% din bolile coronariene si 11% din accidentele vasculare. Prin comparatie, un regim alimentar echilibrat, bazat pe fructe si legume, reduce cu 73% riscul de a dezvolta un episod cardiac major.
Evalueaza-ti riscurile
Ereditatea reprezinta un factor de risc, ce nu trebuie trecut cu vederea. Asadar, daca o ruda de gradul I a suferit un infarct in cazul sexului masculin inaintea varstei de 55 de ani, iar in cazul sexului feminin inaintea varstei de 65 de ani, probabilitatea de a dezvolta boli cardiovasculare este mult mai mare. Mai mult, daca ambii parinti au fost diagnosticati cu o astfel de boala inainte de a implini 55 de ani, riscul de a „mosteni” problema de sanatate este cu 50% mai mare, comparativ cu populatia generala.
La fiecare 30 de minute un roman sufera un infarct si unul din zece pacienti nu supravietuieste atacului, potrivit datelor Societatii Romane de Cardiologie.
Natalia Talmacec
Grăsime viscerală? Iată câteva motive pentru care trebuie să o reduci
09.12.2024