Silent killer: bolile cardiovasculare omoara un roman la fiecare 3-4 minute

Timp estimat de citire:1 minut, 24 secunde

Afectiunile cardiovasculare fac ravagii in Romania, cauzand 60% din totalul deceselor inregistrate in ultimii ani. Asta in conditiile in care la nivel european rata mortalitatii atribuita acestor maladii este sub 40%.

In tara noastra, din cele peste 250.000 de decese inregistrate anual, aproximativ 150.000 sunt provocate de boli ale inimii si ale vaselor de sange, conform ultimului raport al European Heart Network. Un simplu calcul ne arata ca acestea iau cate o viata la fiecare 3-4 minute. „In mod regretabil, de la aceasta finalitate nu sunt exceptate persoanele de varsta tanara. De la an la an, descoperim cu ingrijorare ca tot mai multi romani de varste tinere sunt diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare, media fiind de 35-40 de ani”, avertizeaza dr. Florentina Ivancov, medic specialist cardiolog la Spitalul de boli cardiovasculare Angiomedica, din Bucuresti.

„Este foarte important ca oamenii sa nu amane vizita la medic, mai ales daca au un stil de viata dezechilibrat, o alimentatie deficitara, sunt sedentari si au parte de mult stres” – dr. Florentina Ivancov.

Actioneaza miseleste

Cu adevarat alarmant este faptul ca evenimentele cardiovasculare majore, asa cum sunt infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral, lovesc de multe ori persoanele care in aparenta sunt sanatoase. Medicii spun ca se ajunge la astfel de situatii deoarece in foarte multe cazuri bolile cardiovasculare evolueaza fara semne evidente. „Aceste afectiuni comporta caracteristici de silent killer (ucigasi tacuti). Adesea, simptomele lor sunt confuze si usor de ignorat de catre pacienti chiar si atunci cand bolile sunt instalate si pot constitui un pericol iminent pentru organism”, precizeaza cardiologul. In aceasta categorie regasim boala cardiaca ischemica, cardiomiopatiile familiale sau non-familiale, bolile valvulare congenitale sau dobandite, precum stenoza aortica, stenoza sau regurgitarea mitrala si multe altele. Lista nu-i deloc scurta.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate