Scapa pentru totdeauna de poftele culinare printr-o tehnica de programare mentala!

Timp estimat de citire3 minute, 55 secunde

Programarea neuro-lingvistica sau NLP (prescurtat din englezescul Neuro-Linguistic Programming) este o teorie ai carei sustinatori considera ca mintea umana poate fi programata asemenea unui computer, ajungand sa atingi orice tel iti propui si sa iti depasesti limitele pe care tu insuti le impui. Cum suna foarte tentant, am cercetat subiectul si am descoperit o tehnica pe care merita sa ti-o impartasim!

Cum NLP a devenit o adevarata moda peste Ocean, dar si la noi, din ce in ce mai mult, ne-am hotarat sa investigam daca aceasta modalitate de a-ti imbunatati viata poate avea rezultate concrete si in ceea ce priveste slabitul – iar raspunsul ce se intrevede este DA! Orice este posibil daca iti doresti cu adevarat! Insa, inainte de orice, trebuie sa-ti raspunzi tie insati la cateva intrebari al caror raspuns te va duce la adevaratul motiv pentru care consumi cantitati exagerate de alimente „interzise”, iar apoi poti pune in practica un exercitiu ce te va ajuta sa renunti la dependentele culinare.

Incearca acest mic exercitiu de imaginatie propus de specialistul NLP: Imagineaza-te cum vei fi peste 5 ani daca nu faci nicio schimbare in viata ta si cum ai vrea sa fii peste 5 ani. Ce anume trebuie sa schimbi astfel incat sa ajungi unde vrei tu? Ce anume ar trebui sa faci chiar de ASTAZI ca sa poti sa ajungi acolo?

Ce se ascunde in spatele dorintei de a manca peste masura?

„Orice pofta culinara pe care o ai iti arata ca este nevoie sa compensezi o anumita nevoie emotionala. Daca nu ai dragoste, poti sa ai ciocolata – e doar un exemplu, pentru ca poate fi vorba de sentimentul de neimplinire in cariera sau orice altceva”, ne explica Marius Simion, trainer si coach NLP.  „Iti poti compensa o frustrare printr-un anumit aliment. Am lucrat cu foarte multe persoane care au trecut prin acest lucru. O doamna care nu putea sa-si controleze nevoia de a manca ciocolata si prajituri, dupa ce a facut exercitiul pe care vi-l voi prezenta mai jos, nu a mai simtit nevoia sa manance in cantitatea dinainte. Daca inainte avea nevoie de 10 cutii de ciocolata pentru a-si compensa acea nevoie, acum are nevoie doar de o bucatica.”
Practic, aceasta tehnica este doar primul pas in schimbarea ta interioara, prin aceasta tehnica de programare neuro-lingvistica nu sunt rezolvate  problemele emotionale, ci doar pofta, nevoia de a manca peste masura, insa este un prim pas excelent pentru a slabi, nu-i asa? Dar haideti sa trecem la tehnica NLP ce te ajuta sa scapi de poftele culinare!

Trei pasi pentru a tine orice pofta alimentara sub control

1. Gandeste-te la alimentul de care iti este pofta cu ochii inchisi: ce anume vezi, ce auzi in mintea ta, ce simti? In ce zona a ecranului mintii tale se afla imaginea acelui aliment (sus, jos, stanga, dreapta, centru)? Ce marime are acea imagine (marime naturala, mai mica, mai mare decat natural)? Este o singura imagine sau este un film? E o imagine alb-negru sau color? Ce anume te auzi spunand in mintea ta? Ce senzatii ai cand privesti imaginea in mintea ta? Simti un gust? Un miros?

2. In etapa a doua, trebuie sa iti gasesti un aliment pe care nu l-ai manca sub nicio forma, pe care nu il suporti. Acum gandeste-te la acel aliment si reprezinta-l mental, cu ochii inchisi, dand atentie tuturor detaliilor descrise la punctul 1. Observa ce simti cand te gandesti la acest aliment care nu iti place. Simte chiar fizic senzatiile pe care le-ai avea daca ai manca acest aliment pe care nu il suporti. Memoreaza acest sentiment interior, pentru ca vei avea nevoie de el in continuare.

3.  Intreaba-te daca esti dispus sa schimbi ceea ce simte creierul tau fata de primul aliment cu ceea ce simte creierul tau pentru al doilea. In aceasta etapa trebuie sa iei imaginea cu primul aliment (cel preferat) si sa ii modifici toate caracteristicile pe care ti le-am cerut sa le identifici, astfel incat sa fie aceleasi cu cele de la alimentul care nu iti place:
* Modifica pozitia imaginii pe ecranul mintii tale. Modifica marimea imaginii. Verifica daca e film sau poza, sa fie exact ce ai identificat la alimentul ce nu iti place. Modifica culoarea. Modifica cuvintele sau sunetele ce le auzi. Daca ti-ai spus ceva in minte pe un anume ton, foloseste si acum acelasi ton si intensitate. Modifica mirosurile si gusturile. Alimentul la care vrei sa renunti trebuie sa aiba exact caracteristicile alimentului nedorit. Imagineaza-ti ca simti pentru el exact ce ai simti daca ai manca alimentul ce iti provoaca scarba. Vizualizeaza in mintea ta toate caracteristicile acelui element, acum asociate cu alimentul la care vrei sa renunti.

Raluca Mateescu

Exercitiu oferit de consultant de specialitate Marius Simion, trainer si coach NLP, www.nlpmania.ro

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate