Sănătate maximă și slăbire eficientă: ceaiul verde
Cunoscut de milenii, ceaiul (infuzia sau decoctul de muguri și frunze tinere de Camelia Synensis) a fost readus în atenția publicului în ultimele decenii. Studii științifice elaborate au arătat ceea ce se știa în mod empiric de multă vreme, și anume că ceaiul conține antioxidanți cu multiple acțiuni sanogenetice. Dintre toate formele de consum, „regele” din acest punct de vedere este ceaiul verde. Iată care sunt avantajele consumului de ceai verde și câteva rețete inedite!
27.12.2020
Timp estimat de citire:
7 minute, 29 secundeCeaiul verde nu numai că este cel mai plăcut când vine vorba de caracteristicile sale organoleptice (aroma, gustul și culoarea sunt remarcabile), dar el este și cel mai bogat în obișnuiții fitonutrienți specifici plantei de ceai. Să adăugăm și faptul că are un nivel mai redus de cofeină față de ceaiul negru, deci poate fi consumat fără probleme și de către cei care doresc să limiteze ingestia substanței amintite.
Puterea vindecătoare a ceaiului verde
Consumul de ceai verde s-a demonstrat că poate îmbunătăți circulația sangvină și poate ajuta la scăderea colesterolului. Un review al mai multor studii din 2013 a arătat că ceaiul verde ajută la prevenirea unui număr mare de probleme cardiovasculare, printre care tensiune mărită sau insuficiență cardiacă. Fiind benefic pentru sistemul cardiovascular, ceaiul verde este benefic și pentru sănătatea creierului. Și acesta are nevoie de vase de sânge sănătoase. În cazul persoanelor cu diabet, consumul de ceai verde este recomandat pentru efectul antioxidant și pentru un efect pozitiv asupra menținerii nivelului glicemiei.
Cantitatea ideală de ceai verde: 3-4 cești pe zi
Din păcate, însă, obiceiul de a bea ceai verde este mai degrabă specific Asiei, decât Europei, iar modificarea obiceiurilor alimentare ale unui popor este un demers extrem de dificil și adesea terminat cu un eșec. Și aceasta cu atât mai mult cu cât efectele benefice ale consumului de ceai verde apar dacă se bea pe termen lung, aproximativ 3-4 cești pe zi. Doar în aceste cantități se asigură cele 240-320 mg de polifenoli benefici, în principal de epigalocatehin-galat, polifenolul cel mai abundent în ceai.
Ceaiul verde și beneficiile sale în lupta cu kilogramele
Vi se pare că gustul de ceai verde nu este prea grozav?! Poate aroma să nu vă placă?! Cu certitudine este vorba doar de o chestiune de tradiție și obișnuință. Amintiți-vă ca printre efectele consumului de ceai, dincolo de protecția față de boli diverse, de la cancer, la cardiopatie ischemica, se află și stimularea pierderii în greutate. Da, se poate slăbi consumând ceai! Mai mult, studiile au arătat ca ceaiul verde nu numai că ne face să pierdem din lipidele acumulate, ci determină eliminarea îndeosebi a grăsimii periviscerale (grăsimea acumulată în cavitatea abdominală sau în jurul organelor interne). De remarcat că această grăsime este nu doar dizgrațioasă, dar și foarte nocivă pentru sănătate: ea se asociază cu creșterea riscului de a dezvolta sindrom metabolic și diabet de tip 2.
Ceaiul verde are cele trei principale componente care ne „scapă” de grăsimi: catehine, cofeină și teanină. Un studiu japonez, efectuat în 2004, a arătat că șoriceii de laborator care au consumat 16 săptămâni o dietă în care s-a adăugat pudră de ceai verde au rămas fără… 77% din grăsimea periviscerală. Și asta fără a fi fost înfometați!
Rețete de mâncăruri în care ceaiul verde este vedeta
Desigur, simplul consum de ceai verde nu ne va face să slăbim dacă nu vom avea grijă la numărul de calorii. Dar, în ansamblul dietei el va acționa pozitiv. Și, de ce nu, ne va da prilejul să consumăm feluri de mâncare inedite, cu o savoare aparte. Înainte de a trece la „cartea de bucate”, vă sfătuiesc să completați mâncarea cu ceai verde băut ca atare și îndulcit foarte, foarte puțin. În fond, preferințele noastre sunt o chestiune de obișnuință și chiar dacă la început ni se va părea prea amar, ulterior consumul de ceai verde ne va intra în rutină și, de ce nu, ne va răcori și ne va aduce plăcere!
Somon cu ceai verde
Combinați apă, sare și ghimbir într-un vas și fierbeți amestecul vreme de 1 minut. Luați de pe foc și adăugați ceai verde. Lăsați să infuzeze 2-3 minute. Introduceți fileurile de somon în sos și tratați termic 5-6 minute. Serviți somonul cu sosul de ceai verde. Este nu numai gustos, dar și sănătos!
Supă vegetariană cu ceai verde
Se prepară o cană de ceai verde. Se dizolvă un cub de concentrat de legume în ceaiul preparat. Se adaugă suc de roșii și 3-4 roșii, 2 morcovi, o bucată mică de țelină, toate tăiate cubulețe. După preferință, se poate completa cu o lingură de porumb și o mână de fasole verde, proaspete sau congelate. Se fierbe câteva minute, se sărează, se piperează și se poate consuma. Este un fel de mâncare hipocaloric și sățios, un adevărat concentrat de sănătate prin mineralele și fitonutrienții aduși.
Prăjitură cu ceai verde (a se consuma cu moderație și… numai dacă merităm!)
Se amestecă două căni de făină cu un praf de copt și pudră de ceai verde (4 lingurițe). Separat se bat împreună 2 ouă cu o cană de zahăr și una de ulei (preferabil ulei de sâmbure de strugure). Se adaugă o cană de iaurt și amestecul de făină, amestecând cu grijă, în așa fel încât să se obțină un mix omogen. Se coace la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Între timp preparăm glazura de ceai verde: se amestecă cu mixerul o cană de zahăr, două lingurițe de pudră de ceai, 1 linguriță de lapte, 1 lingură de margarină și 3 linguri de mascarpone. Se aplică pe prăjitură după ce aceasta s-a răcit și se pudrează cu puțin ceai verde. După preferințe, prăjitura se poate tăia și umple, ca un tort, cu o cantitate oarecare de glazură. Atenție: nu consumați în exces; chiar dacă ceaiul verde ne face să slăbim, el nu poate contrabalansa caloriile în exces!
Băutură de ceai verde (un excelent înlocuitor al băuturilor răcoritoare industriale)
Poate suna paradoxal, dar ceaiul poate fi folosit și la alt gen de băuturi, cum este cea de față, deloc asemănătoare ceaiului clasic servit în ceșcuțe! Într-o sticlă mare, de 2 litri, se introduc o treime de infuzie de ceai verde, 4 boabe de cardamon sfărâmate, un vârf de linguriță de drojdie foarte proaspătă, zeama de la o lămâie, o ceașcă mică de miere de albine. Se completează cu apă, lăsând în partea de sus a sticlei puțin loc liber. Se închide ermetic. Se lasă la fermentat într-un loc întunecos și răcoros pentru aproximativ 2 zile (în funcție de temperatura mediului ambiant), apoi se introduce în frigider. Trebuie consumată în aproximativ o săptămână. Atenție, băutura are mici cantități de alcool etilic!
Ceai verde – contraindicații
În general consumul de ceai verde este bine tolerat. Contraindicațiile și atenționările vizează consumul ridicat, având în vedere că în ceai verde se regăsește cafeină. Dar, pentru a depăși doza zilnică recomandată de cafeină ar trebuie să bei foarte mult ceai verde. O cană de ceai verde de 200 de ml aduce cam 22-40 mg de cafeină. Doza maximă recomandată de cafeină pe zi este de 300 de mg. Este așadar destul de greu să depășești limita doar consumând ceai verde. Lucrurile se pot schimba ușor dacă obișnuiești să consumi și alte alimente bogate în cafeină. În cantități prea mari, cafeina poate cauza anxietate, probleme cu somnul sau tulburări digestive.
O altă atenționare vizează chiar substanțele active din ceai verde, catehinele. Acestea, în cantitate mare, pot reduce absorbția fierului din alimente. Persoanele predispuse la anemie feriprivă ar trebui să consume ceaiul verde numai între mese. Catehinele pot interacționa și cu anumite medicamente pentru boli cardiovasculare.
Ceai verde – concluzii
Ceaiul verde rămâne probabil cea mai bună băutură pe care o poți consuma pentru sănătatea ta, acesta conținând mai mulți compuși cu efecte benefice. Consumul regulat de ceai verde te poate ajuta să-ți menții greutatea sau să slăbești și te poate proteja de afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare și chiar de unele tipuri de cancer.
Totul despre cicoare: detoxifiere, digestie și alte beneficii uimitoare
10.10.2024