Să slăbim cu plante de sezon!
Ca de obicei, când iarna pleacă, se văd mai bine kilogramele în plus. Hainele groase, multe și adesea voluminoase, au ascuns “colăceii” și “șunculițele”. Și cum unele haine sunt făcute din materiale extensibile, centimetrii în plus pe mijloc sau coapse au fost neglijați cu nonșalanță. Iată însă că vremea caldă și ținutele potrivite ei te îndeamnă să fii mai atentă la ce mănânci. Nici nu știi ce să alegi din soluțiile propuse pe diferite siteuri sau în reviste, numeroase diete fiind sau părând a fi și foarte costisitoare.
02.05.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 56 secundeTrebuie să știi că nu e nevoie de alimente sau regimuri sofisticate ca să slăbești. E nevoie de autocontrol și de determinare și de câteva vizite la… piețele cu produse de sezon, locale. Mai întâi, întreabă-te dacă e nevoie cu adevărat să slăbești, hotărăște-te dacă ești gata să îți restrângi aportul caloric și apoi pune-te pe treabă. Ca în orice dietă, baza celei de față o vor reprezenta produsele de origine vegetală. Momentul este foarte prielnic, pentru că piața este plină de legume-frunze proaspete care sunt extrem de favorabile dietelor hipocalorice. Ce găsești pe tarabe?! Spanac, urzici, loboda, ștevie, leurda, untișor, salata verde de multe feluri, ceapa verde. Aceste legume provin din flora noastră spontană, chiar dacă astăzi au ajuns să fie și cultivate în grădină sau solar. Au câteva trăsături comune:
- Au un procent mare de apă, peste 90%. Ai observat că atunci când tratezi termic aceste produse, ele își micșorează volumul substanțial?! Acest lucru se întâmplă tocmai pentru că pierd apa. Aproape că nu este nevoie să adaugi apă, pot “fierbe” în apa proprie. Din acest motiv, au foarte foarte puține calorii. 100 g de spanac crud are în jur de 25 de kilocalorii. Deci toate sunt perfecte pentru cură.
- Au multe minerale și vitamine. Dincolo de vitamina C, care este prezentă din abundența, sunt adevărate superalimente, cu mult magneziu (o componentă a clorofilei), caroteni (provitamina A și buni antioxidanți), calciu, fier, potasiu… și lista ar putea continua. Sunt sărace în sodiu și deci te ajută să nu reții apă. Retenția de apa nu este, pentru omul sănătos, dar ea poate apărea ocazional la doamne, în funcție de perioada din ciclul menstrual.
- Au fibre. Recunoscute pentru importanța lor în menținerea senzației de sațietate, în funcționarea tranzitului intestinal și în diluarea densității calorice a meniurilor, fibrele stimulează și funcționarea microbiotei intestinale la parametrii cei mai buni. Spre deosebire de fibrele din cerealele integrale, fibrele din frunzele proaspete sunt fine și delicate cu tubul digestiv. Au efect iritant minim sau chiar neglijabil, de aceea le poți folosi și dacă ai gastrită sau colon iritabil.
- Au foarte mulți antioxidanți. Ai observat că loboda are o culoare minunata?! Sunt antocianinele, similare ca efect cu cele din vinul roșu. Spanacul, administrat animalelor de laborator cu lipide în sânge la niveluri mari a făcut pur și simplu minuni. Știu, tu nu vrei decât să slăbești, dar nu e rău să știi ca aceste produse vin cu “bagaj” sănătos
Sigur, la prima vedere e destul de greu să le incluzi ca bază pentru diferite feluri de mâncare, mai ales la unele mese, cum sunt micul dejun sau gustările. Dar să știi că sunt extrem de versatile. Dacă de bază rămân felurile de mâncare clasice, de tip piure de spanac, ștevie cu orez sau ciorbă de lobodă, gândește-te să cauți și rețete mai originale. Sau nu atât originale cât… consumate regional, de care sigur nu ai auzit. De exemplu, piureul de ștevie este delicios, dar puțină lume știe de el. Sau din leurdă se poate face un pesto cu calități organoleptice excepționale. Rulada cu spanac este deja ceva rafinat, iar salata de untișor este excepțional de savuroasă. Am să îți sugerez mai jos un meniu pe o zi în care poți include plante autohtone. De aici, îți poți lăsa imaginația sau curiozitatea să investigheze și să alcătuiască o dietă perfectă și sănătoasă:
Mic dejun: omletă cu spanac și salată verde
Gustare matinală: un smoothie cu kale și ștevie
Prânz: ciorbă de lobodă/sărmăluțe cu hrișcă și soia în frunze de ștevie
Gustare: o salată cu brânză slabă și ridichi
Seara: piure de spanac cu piept de pui la grătar
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024