Rețete cu pudra de roșcove (carob) recomandate copiilor
Când ești părinte, pe lângă multe alte provocări, mai ai de înfruntat una: apetența celor mici pentru dulciuri. Și mai ales pentru ciocolată. Vestea bună este că îi poți face față cu brio, dacă folosești pudra de roșcove, zisă și carob. Reprezintă o alternativă excelentă la pudra de cacao, pe care o înlocuiește cu succes în numeroase deserturi. De altfel, există o mulțime de rețete cu pudră de roșcove, care pot fi incluse fără rețineri în meniul copiilor de toate vârstele.
21.01.2021
Timp estimat de citire:
10 minute, 2 secundeDacă până acum nu ai încercat niciodată pudra de roșcove sau de carob, e momentul să o faci. Cu atât mai mult dacă ai acasă mici năzdravani, mereu în căutare și așteptare de bunătățuri. Vei avea plăcuta surpriză de a descoperi că te poate scoate din impas, ori de câte ori cei mici se vor arăta tentați de ciocolată sau dulciuri cu cacao.
Despre carob, superalimentul care înlocuiește ciocolata
Pudra de carob se obţine din fructele sub formă de păstaie ale arborelui Ceratonia siliqua, mai cunoscut sub denumirea de roșcov, dar și de carob. Originar din bazinul mediteraneean (Italia, Spania, Maroc), acesta este răspândit mai ales în zonele cu climă tropicală. Crește fără probleme însă și în multe țări din zonele temperate, așa ca România.
Atât păstăile, cât semințele din interiorul lor, sunt comestibile și dulci în mod natural. După recoltare, tecile devin maro. După ce se usucă, acestea se macină, iar rezultatul este ceea ce numim carob sau pudră de roșcove. Oricum i-am spune, este vorba despre un aliment sănătos, bogat în substanțe antioxidante și nutritive valoroase.
2 linguri de carob conține:
Carbohidrați | 6 g |
Sodiu | 0 g |
Calciu | 42 mg |
Fier | 0,35 g |
Magneziu | 6 mg |
Potasiu | 99 mg |
Riboflavină (vitamina B2) | 0,055 mg |
Niacină (vitamina B3) | 0,228 mg |
Fibre | 5 g |
Cele mai cunoscute 5 beneficii ale carobului
De departe cel mai important merit al pudrei de carob este acela că reușește să substituie într-un mod absolut grozav cacaua. Nu numai datorită culorii brune, ci și texturii și gustului plăcut, care aduce ușor cu caramelul. Totul fără a avea efectele stimulative ale acesteia, indezirabile în cazul copiilor. Acesta nu este nici pe departe singurul motiv pentru care pudra de carob ar trebui consumată mai des. Te invităm să descoperi câteva dintre beneficiile care i-au adus aprecierea specialiștilor.
Pudra de carob, sursă de calciu, fără oxalați
Știm cu toții cât de important este calciul pentru menținerea sănătății. Prezența acestui mineral în cantitate suficientă în alimentație le asigură copiilor o dinți frumoși și sănătoși, oase puternice și o dezvoltare armonioasă. Așa cum s-a văzut, pudra de roșcove este o bună furnizoare de calciu. Două linguri de carob conține 42 mg de calciu, ceea ce nu-i deloc puțin, dacă e să ținem seama că acoperă circa 4% din necesarul zilnic al copiilor. Prin comparație, aceeași cantitate de pudră de cacao conține aproximativ 15 mg de calciu. În plus, cacaua conține și oxalați, compuși care scad capacitatea organismului de a absorbi calciul. O altă problemă legată de acești compuși este că pot crește riscul formării de pietre la rinichi. Ei bine, pudra de carob nu conține oxalați!
Ajută la ameliorarea diareei
Pudra de carob se dovedește a fi un bun remediu natural pentru diaree, datorită conținutului său de tanini. Vorbim de tip special de polifenoli care se găsesc în unele plante. Unele cercetări sugerează că administrarea pudrei de carob împreună cu soluția standard de rehidratare orală este sigură și eficientă pentru tratarea diareei cu debut acut la copii și sugari, începând cu vârsta de 3 luni.
Scade nivelul colesterolului
Conform unor studii, consumul zilnic de pudră carob timp de până la 6 săptămâni reduce colesterolul total și nivelul de lipoproteine cu densitate mică (LDL, zis și colesterol „rău”) la persoanele cu hipercolesterolemie moderată. Unele cercetări preliminare relevă acest efect și în cazul copiilor sau adulților tineri cu hipercolesterolemie familială.
Oferă protecție antioxidantă
Conform unui studiu din 2003, pudra de roșcove este o sursă bogată de polifenoli cu rol antioxidant. Studiul a identificat 24 de compuși polifenolici în carob, în principal acid galic și flavonoizi. S-a demonstrat că atât acidul galic, cât și substanțele flavonoidele reduc stresul oxidativ. Studiile de până acum au demonstrat că acidul galic neutralizează radicalii liberi și distruge celulele canceroase. Pe de altă parte, flavonoidele au proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene, antidiabetice și neuroprotectoare. De asemenea pudra de roșcove conține quercetină, o substanță care și-a dovedit eficacitatea în combaterea și tratamentul infecțiilor cu coronavirusuri.
Te scutește de dureri de cap
Persoanele care suferă dureri de cap sau chiar migrene sunt sfătuite să se abțină de la consumul ciocolatei, întrucât aceasta conține tiramină. Potrivit Fundației Naționale pentru Cefalee din SUA, alimentele care conțin acest amioacid derivat din tirozină pot declanșa dureri de cap de tip migrenă. Pudra de carob nu conține tiramină, motiv pentru acre este recomandată persoanelor care se confruntă adesea cu migrene.
Pudra de roșcove sau carobul în alimentația bebelușilor și copiilor
În prezent, se știe despre pudra de roșcove că este sigură pentru consum la copii, inclusiv la bebeluși. De altfel, putem întâlni produse destinate diversificării alimentației sugarilor care conțin acest ingredient special. „Pudra de roșcove este un produs de excepție. Poate fi folosită ca îndulcitor în diverse preparate, chiar începând cu perioada de diversificare a alimentației bebelușilor. Este un produs sigur și non-alergen. Datorită conținutului ridicat de fibre de calitate, este utilă în prevenția și tratarea diareei la copiii mici. În plus, față de zahăr sau miere, pudra de roșcove aduce un aport caloric mult mai scăzut și aproape că nu crește glicemia, în special dacă este asociată cu fructe de pădure”, precizează dr. Elena Țambrea, medic nutriționist în cadrul Clinicii KiloStop, din București.
Carob sau cacao – care este cea mai bună pentru copii?
În mod incontestabil, cacaua deține multiple proprietăți benefice. În cazul copiilor însă, aceasta e bine să fie evitată. Cel puțin până la vârsta de 2 ani, așa cum recomandă majoritatea Asociațiilor Pediatrice din lume. Și asta deoarece cacaua conține cofeină. Și nu e vorba doar de faptul că-i agită și-i face mai dificil de liniștit, ci și de alte potențiale efecte nedorite. Nu există încă prea multe informații despre modul în care cofeina afectează creierul unui copil în curs de dezvoltare. Reține aceste cifre! Un mic baton (28 g) de ciocolată neagră conține 23 mg de cofeină, unul de de ciocolată cu lapte conține 4 mg, iar o lingură de pudră de cacao – 12 mg.
Chiar și produsele care par absolut inofensive, precum budinca de ciocolată și laptele cu cacao conțin cantități mici de cofeină (respectiv 4 mg și 2 mg). Asta ca să nu mai vorbim de adaosul de zahăr sau îndulcitori din produsele cu cacao. Cacao conține teobromină, ceea ce o face să fie amară fără adăugarea de îndulcitori. Ei bine, spre deosebire de cacao, pudra de carob nu conține nici cofeină, și nici teobromină. Ea are o dulceață naturală, motiv pentru care rețetele cu pudră de roșcove nu necesită cantități crescute de de zahăr sau alți îndulcitori.
3 rețete simple și delicioase cu pudră de roșcove destinate celor mici
Atunci când vrei să-ți răsfeți cu dulciuri întreaga familie, inclusiv pe ce mai mici membri ai ei, optează cu încredere pe cele preparate cu carob. Chiar și cei mai mari iubitori ai ciocolatei se vor arăta încântați de acestea. Sunt o mulțime de rețete cu pudră de roșcove, pe care le poți oferi fără griji celor mici. Mare atenție la ce alegi însă! Nu te baza doar pe faptul că-n rețete lipsește cacaua buclucașă, analizează cu atenție și restul ingredientelor. Dacă acestea conțin prea mult zahăr sau margarină, nu mai putem vorbi de opțiuni sănătoase. Îți propunem în continuare câteva rețete cu pudră de roșcove care pot fi incluse în meniul copiilor, după vârsta de un an. Evident, cu moderație.
Rețeta 1: trufe cu carob și ovăz
Ingrediente necesare pentru 10 bucăți:
- 3 linguri de pudră de roșcove și un plus pentru rulare
- ¾ de cană de ovăz
- ½ de avocado
- 2 linguri de unt de cocos
- 1 lingură de miere de albine sau sirop de arțar
- 1 ½ lingurițe de extract de vanilie
- 1-4 lingurițe de apă, după cum este necesar
- un praf de sare de mare
Mod de preparare:
- Fulgii de ovăz se macină, cu ajutorul robotului de bucătărie, până ce rezultă o făină fină.
- Adaugă restul ingredientelor și un pic de apă, apoi mixează din nou. Apa este necesară pentru a aduce ingredientele laolaltă. La nevoie, mai picură puțin, fără a exagera însă. Trebuie să obții o masă compactă.
- Umezește ușor palmele și formează biluțe din compoziția obținută, apoi rulează-le prin pudra de carob.
Rețeta 2: negresă cu carob, banane și nuci
Ingrediente necesare:
- 1 cană de banane, zdrobite (aproximativ 1 ½ banane mici)
- ¼ de cană de miere de albine
- 2 ouă
- ¼ de cană de ulei de cocos
- 1 linguriță de extract de vanilie
- ½ de cană de pudră de roșcove
- ½ de cană de făină de migdale
- ½ de cană de nuci tocate
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 165 °C. Căptușește un vas de 20×20 cm cu hârtie de copt.
- Într-un castron încăpător, amestecă piureul de banane, mierea, ouăle ușor bătute și uleiul până ce rezultă o masă omogenă.
- Adaugă ingredientele rămase și amestecă bine până se combină.
- Toarnă compoziția obținută în vasul de copt pregătit. Se coace timp de 25-30 de minute. După ce e gata, urmează o probă grea de răbdare. Prăjitura se poate consuma de-abia după ce se răcește complet.
Rețeta 3: biscuiți cu carob
Ingrediente necesare:
- 1½ căni de nuci măcinate sau făină de migdale
- ¼ cană de făină integrală
- 3 linguri de praf de roșcove prăjite
- 1 linguriță de pudră de scorțișoară
- ½ de linguriță de bicarbonat de sodiu
- ¼ de linguriță de cardamom măcinat
- ¼ de linguriță pudră de ghimbir
- ¼ de linguriță de sare de mare
- ¼ cană ulei de cocos
- ⅓ cană de miere de albine sau sirop de agave
- 1 linguriță de extract de vanilie
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 165 °C și tapetați o tavă întinsă cu hârtie de copt.
- Pune ingredientele uscate într-un castron mare și amestecă-le bine.
- Într-un castron mai mic, procedează la fel cu ingredientele lichide (uleiul de cocos, mierea și extractul de vanilie).
- Adaugă ingrediente lichide la cele uscate și amestecă bine cu o spatulă, până se încorporează complet. Va rezulta un aluat destul de vârtos.
- Formează biscuiții cu ajutorul unei linguri dozatoare de înghețată. Pune-i pe rând pe tavă și aplatizează-i ușor, lăsând suficient spațiu între ei.
- Dă tava la cuptor pentru circa 15-16 minute.
- După ce sunt scoți din cuptor, biscuiții se lasă în tavă să se răcească, cel puțin 30 de minute, apoi se pot transfera pe un platou și se pot ronțăi cu plăcere.
Biscuiți cu fulgi de ovăz: rețete și secrete
16.05.2024