Renuntati la vina!
Imaginati-va urmatoarea situatie: o femeie se afla la restaurant, fata in fata cu o pizza si cu o portie mare de inghetata. Incepe sa manance cu pofta din prima felie de pizza si nu se mai gandeste la nimic altceva. Se concentreaza numai pe ceea ce mananca. Descopera gustul si aroma diferita a fiecarei bucati. Chiar daca se va ingrasa, acest lucru nu conteaza. Va descoperi ulterior o metoda prin care sa rezolve aceasta situatie. Acum nu este momentul potrivit sa se concentreze pe astfel de lucruri. Acum este momentul sa isi savureze mancarea!
01.02.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 26 secundeCati dintre noi am avut vreodata un astfel de comportament? Cati dintre noi ne-am oprit din orice alta activitate pentru a ne concentra asupra a ceea ce se afla in farfurie? Pentru a savura din plin si pana la ultima inghititura? Daca toti cei care se confrunta cu probleme de greutate ar avea un astfel de comportament, le-ar fi mult mai usor sa isi indeplineasca obiectivele. Inainte sa deveniti putin nervosi deoarece ideea expusa mai sus vi se pare absurda, permiteti-ne sa va aducem si argumentele pe care ne bazam.
Mancarea este una dintre cele mai mari placeri ale vietii…
Cu toate acestea, foarte multi dintre noi ne simtim vinovati atunci cand mancam ceea ce ne place. Iar aceasta reactie este cea care ne creeaza atatea probleme in ceea ce priveste obtinerea si mentinerea unei greutati sanatoase.
Cunoasteti foarte bine scenariul: mancam ceva despre care credem ca ne va aduce kilograme in plus. In timp ce mancam respectivul aliment, ne gandim numai: „Oare daca mananc acest lucru, ma voi ingrasa?”. Drept urmare, nu ne concentram atentia pentru a savura respectivul fel de mancare. Suntem invadati de tot felul de griji si de ganduri negative referitoare la greutate, la cantar, la ziua de maine, daca vom mai incapea in aceleasi haine… si lista poate continua. De aceea, dupa ce terminam de mancat, nu ne simtim satisfacuti, suficient de satui. Apoi ne gandim: „Eh, daca tot am mancat ceva ce nu aveam voie, de ce sa nu mananc pana ma simt satul?” „Pana la urma”, ne spunem, „de maine revin la dieta mea si nu voi mai manca asa ceva vreodata.” Daca in urma satisfacerii acestei unice pofte ajungem sa ne simtim extrem de vinovati, intregul episod poate degenera intr-o adevarata orgie alimentara care cu siguranta ne va crea o stare de dispozitie groaznica.
Savurati fiecare inghititura!
Comparati scenariul anterior cu situatia in care alegeti sa savurati mancarea pe care o aveti in fata: va hotarati sa serviti pizza la cina. {titi ca nu este tocmai cea mai potrivita alegere pentru dumneavoastra, insa chiar va doriti sa mancati pizza. Prin urmare, animati de aceasta dorinta, mancati concentrandu-va numai asupra gustului si asupra felului in care va simtiti in acest timp. Nici prin gand nu va trece ca „nu ar trebui sa mancati pizza”. Va dati seama ca va puteti opri din mancat inainte sa va simtiti ghiftuiti deoarece, pe parcursul zilei, precum si in zilele anterioare, v-ati hranit corpul cu mese regulate si echilibrate. Nu va asezati la masa simtindu-va lihniti sau infometati.
Si chiar si in situatia in care va simtiti un pic plini deoarece ati mancat un pic mai mult decat aveati nevoie, nu va ganditi „Gata! Am dat-o in bara!”. Va ganditi: „A fost delicioasa!” Va ridicati de la masa linistiti. Pofta dumneavoastra pentru pizza a fost satisfacuta si nu veti mai simti aceasta nevoie prea curand. Mergeti mai departe pentru a va bucura de celelalte aspecte importante ale vietii dumneavoastra.
Ati mancat vreodata intr-un astfel de mod? Intr-un mod constient?
Mancatul constient face parte dintr-un mod de alimentatie normal. Foarte multi dintre noi am pierdut din vedere acest fel de a ne hrani corpul din cauza bataliei pe care o ducem cu surplusul de kilograme. Consumul alimentelor hipercalorice intr-un mod constient, fara sa ne invinovatim, ne ajuta sa mancam intr-un fel care nu ne creeaza probleme de sanatate si care nu ne aduce nici kilograme in plus.
Va uram spor la slabit cu placere!
Dr. Cristian Panaite
Medic Nutritionist
Clinica de Nutritie Kilostop – Slabeste inteligent si cu placere!
www.kilostop.ro
Fragilitatea fizică, un important factor de risc pentru depresie
04.06.2024