Pregateste-ti corpul de plaja – cura cu alimente sanatoase
Cu vara care se apropie, incepem sa adunam regrete. Oricat de tari am fi fost, nu se poate sa nu fi facut ceva excese alimentare, fie in timpul iernii (si cine nu stie ca cel mai bun „tratament” pentru depresia de februarie este cel reprezentat de un carton de prajituri!), fie de Paste, cand bucatele traditionale sunt, din pacate, abundente in calorii si grasimi.
07.05.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 20 secundeUnele doamne au luat sigur in greutate, mai mult sau mai putin. Altele, mai norocoase, au reusit sa se mentina, dar vor sa isi amelioreze aspectul in asa fel incat pe plaja sau la pisicina sa arate impecabil. Pentru ca nu e vorba numai de kilogramele in plus, ci si de aspectul tegumentelor si al podoabei capilare. Acestea sufera din plin efectele vremii reci si umede din timpul iernii, ca si de consecintele contactului cu mai multe straturi de haine, facute nu intotdeauna din cele mai ecologice si mai prietenoase materiale! Provocarea pe care as vrea sa o lansez este cea a unui scurte cure, care sa ne pregateasca, in mod generic spus, pentru plaja, chiar daca unele dintre noi am ales sa ne petrecem concediul la munte sau intr-un tur cultural.
Grasimile sanatoase fac pielea sa straluceasca
Vara impune o vestimentatie mai degraba sumara, deci silueta, piela, parul trebuie toate sa radieze sanatate si frumusete. Ce alimente ar fi recomandate in acest scop? Exista mai multe categorii, unele hipocalorice, altele, din pacate, cu multe calorii. Sa incepem cu ultimele, pentru ca sunt si foarte eficiente in regenerarea pielii. Este vorba de alimente bogate in grasimi nesaturate, mai ales in acizi grasi omega 3, cum sunt fructele oleaginoase, semintele, uleiurile extrase din acestea, ca si carnea de peste gras, oceanic. Sigur, aceste alimente au cam… multe calorii. Pentru a beneficia de nutrientii din ele, fara a ne ingrasa, sa le consumam cu moderatie, insa pe o baza zilnica si sa incercam sa eliminam alte alimente bogate in grasimi, dar cu densitate nutritionala mica.
Eliminati alimentele „grele” din meniul zilnic
De exemplu, in locul unui pranz cu lasagna, sarmale sau carne cu un sos gras, sa punem un file de peste la cuptor, asezonat cu o vinegreta usoara.
Sau in locul unei gustari formate dintr-o prajitura de cofetarie sau dintr-un baton de napolitana, sa ne bucuram de avantajele exceptionale ale catorva migdale usor prajite sau al unui pumn de fistic!
Printre produsele cu putine calorii, dar sanatoase pentru piele, avem, din fericire, o multime de legume si fructe:
– Sucul de lamaie, diluat cu apa si consumat zilnic nu numai ca ne racoreste, dar ne da si o stralucire aparte a epidermei! Alternativ, il putem utiliza in vinegreta pusa pe peste.
– Merele rosii, pline de antioxidanti, stimuleaza sinteza de colagen si elastina.
– Castravetii sunt sanatosi si in salate, dar si in aplicatii locale in zonele tegumentare ridate si uscate, pe care le hidrateaza eficient si durabil. Ca o variatie, puteti face un suc delicios din castravete si fructe de padure!
– Ceaiul verde, tezaurul nostru de polifenoli, este un puternic antioxidant, regenerand pielea si redandu-i catifelarea si frumusetea.
– In mod similar, rodiile sunt fructele-minune ale momentului, ele fiind recomandate tocmai pentru polifenolii antiinflamatori si anti-bacterieni care au o influenta pozitiva si asupra tegumentelor.
– Sa nu uitam caisele si morcovii, ce contin caroteni (provitamina A), esentiali pentru mentinerea tonusului, troficitatii pielii si fanerelor.
– Legumele verzi sunt si ele regenerante ale pielii, mai ales daca le consumam impreuna cu cateva picaturi de ulei de masline extravirgin!
Astazi avem la dispozitie o multitudine de bauturi racoritoare cu aloe, cu efect pozitiv multilateral. O cura cu suc de aloe imbunatateste circulatia, regleaza tensiunea, mentine constant nivelul zaharului din sange.
Ca sa rezumam cele prezentate, pestele, legumele si fructele, ceaiul verde sunt categorii de alimente care ne pot „sculpta” un corp frumos, „invelit” in cea mai de pret podoaba: o epiderma sanatoasa, gata sa preia razele binefacatoare ale soarelui de vara!
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024