Pauzele dintre mese: reguli pe care trebuie sa le respecti ca sa nu te ingrasi
Desi nutritionistii sunt in permanenta cautare a retetelor ideale de alimentatie si ajung sa se contrazica uneori in recomandari, un lucru este sigur: pentru a functiona la capacitate maxima, organismul are nevoie de trei mese principale si doua gustari. Iar ceea ce se intampla intre acestea este esential atat pentru sanatate, cat si pentru prevenirea ingrasarii.
13.09.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 15 secundeIn mod ideal, pe parcursul unei zile ar trebui sa mancam trei mese principale si doua gustari. Intre acestea ar trebui sa treaca 3-4 ore, timp in care sa nu consumam altceva decat apa sau bauturi neindulcite. Multa lume face urmatoarea greseala: mananca sanatos la mesele principale si gustari, insa esueaza in perioada dintre acestea si consuma junk food, dulciuri sau tot felul de „rontaieli”, care doar par inofensive. Cu cat mancam mai mult in perioadele care ar trebui sa fie de repaus, cu atat obligam corpul sa produca grasime. Si daunele nu tin doar de aspectul fizic: rontaind intre mese, nivelul de insulina din corp se mentine ridicat in permanenta, iar acest lucru dauneaza sistemului imunitar si ii scade puterea in lupta cu infectiile.
Cele 3-4 ore de repaus intre mese nu trebuie depasite, pentru ca vei deveni obosit si fara vlaga. Acest lucru este cauzat de scaderea nivelului glucozei din sange, situatie pe care o poti remedia fie cu o gustare, fie cu o masa sanatoasa, in functie de ora.
Lasa corpul sa se odihneasca!
O alta pauza in care e important sa nu mananci nimic este cea dintre cina si culcare. In mod ideal, intre cele doua momente trebuie sa treaca minimum trei ore, iar pentru ca sa poti dormi adanc si odihnitor stomacul trebuie sa fie gol. Altfel, organismul va trebui sa se ocupe de procesarea mancarii, creierul va fi activ si te vei trezi obosit si irascibil. In cazul in care senzatia de foame de dinainte de somn e suparatoare, poti manca ceva usor, cum ar fi un iaurt.
Uneori, senzatia de foame pe care o ai este una falsa si vine, de fapt, din lipsa hidratarii. Bea o cana de apa si vei vedea ca „foamea” dispare subit.
De unde vine nevoia de a ciuguli intre mese
Nevoia de a manca in perioadele dintre mesele principale si cele doua gustari vine din copilarie, cand parintii, bine intentionati de altfel, insista ca cei mici sa manance mult si des, creandu-le astfel obiceiuri nesanatoase. Stomacul se mareste artificial, senzatia de satietate se obtine greu, iar ingrasarea este inevitabila. Insa, cum orice invat are si dezvat, cu perseverenta, obiceiurile proaste se pot corecta. O alta cauza a nevoii de a manca in permanenta este alcatuirea gresita a meniului pentru mesele principale si gustari. Daca optezi pentru alimente fara substante nutritive, cum sunt produsele din faina alba spre exemplu, te amagesti cu calorii goale, care nu te hranesc propriu zis, ci doar te ingrasa.
Fii flexibil si permite-ti mici rasfaturi culinare
Pentru a reduce pofta de gustari in timpul zilei si a incarca bateriile organismului, este esential ca micul dejun sa fie de-a dreptul copios, cu fructe si legume, lactate si cereale. Daca iei micul dejun la ora 8, la ora 11 poti servi o gustare. Apoi, dupa 3-4 ore mananci pranzul, urmat de alta gustare dupa trei ore si seara, cina. Respectand aceste intervale si alegand alimente de calitate, nu ar trebui sa apara senzatia de foame pe parcursul zilei. Oricum, fii flexibil si ai grija sa nu faci o obsesie din a manca la ore fixe sau a nu te atinge de absolut nimic altceva intre mese. Micile momente de rasfat, in care incalcam regulile alimentare, ne fac mai fericiti, iar acest lucru nu e deloc de neglijat. Important este sa nu facem din exceptii reguli.
Fructele proaspete sunt perfecte pentru gustari, pentru ca aduc energie si cele mai multe au un continut scazut de calorii. O alta varianta de gustari sanatoase o reprezinta nucile si semintele crude, legumele crude, lactatele.
Cristina Olivia Gaburici
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024