Obezitatea în adolescență, ușor predictibilă

Timp estimat de citire:

1 minut, 43 secunde

Trei factori simpli pot prevesti cu o precizie relativ mare dacă un copil cu greutate sănătoasă va fi supraponderal sau obez în adolescență. Această descoperire este extrem de importantă, având în vedere că asistăm în ultimii ani la o creștere alarmantă a obezității în rândul tinerilor.

Oamenii de știință de la Institutul pentru Cercetări Pediatrice Murdoch (MCRI), Australia, au descoperit că IMC-ul copilului (Indicele de Masă Corporală), IMC-ul mamei și nivelul de educație al mamei oferă indicii importante despre statusul ponderal în perioada adolescenței.

Mai exact, specialiștii au constatat că fiecare unitate în plus a IMC-ului la vârsta de 6-7 ani conduce la creșterea riscului de exces ponderal la vârsta de 14-15 ani de trei ori. În plus, acest spor ponderal reduce la jumătate șansele ulterioare de rezolvare a problemelor legate de greutate. În mod similar, fiecare unitate în plus la IMC-ul mamei atunci când copilul are 6-7 ani crește riscul de obezitate la 14-15 ani cu 5% și scade șansele de eliminare a kilogramelor excesive cu aproximativ 10%.

Pe de altă parte, mamele cu o diplomă universitară prezintă riscuri mai mici de a avea un copil supraponderal sau obez la vârste cuprinse între 2-5 ani. Totodată, studiile superioare par să le asigure mamelor șanse mai mari de a soluționa problema obezității în adolescență.

Concluzii elocvente

Cercetarea a arătat că probabilitatea unui copil de a fi supraponderal sau obez la vârsta de 14-15 ani este de 13% în cazul în care niciunul dintre acești trei factori de risc nu este înregistrat la vârsta de 6-7 ani. Pe de altă parte, în prezența acestor trei factori, riscul devine semnificativ mai mare – de peste 70%.

Numărul adolescenților obezi a crescut substanțial în ultimele decenii. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, dacă tendințele actuale se mențin, peste doar câțiva ani vor exista mai mulți copii și adolescenți obezi decât supraponderali!

Sursa: www.mcri.edu.au

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate