Cura de slabire in adolescenta – ce poti pati?
Cura de slabire in adolescenta poate determina o serie de dezechilibre care pot avea repercusiuni intreaga viata. Din ce in ce mai multi tineri consuma zilnic alimente de tip fast food. Comparativ cu mancarea gatita acasa, alimentele nesanatoase intotdeauna sunt bogate in grasimi (in special grasimi saturate), sare, zahar, au un continut scazut de fibre sau de nutrienti. Un regim alimentar nesanatos poate cauza crestere in greutate, hipertensiune arteriala, oboseala sau constipatie.
26.07.2016
Timp estimat de citire:
1 minut, 54 secundeCei mai multi adolescenti sunt preocupati de greutatea lor si recurg la diferite metode, unele drastice, pentru a slabi. Fie ca vorbim de anumite diete restrictve sau chiar de infometare, aceste metode de a slabi au un efect negativ asupra organismului, putand cauza anorexie, bulimie, carente mineralo-vitaminice sau dereglari hormonale. Multi adolescenti ajung, din cauza curelor de slabire excesive, victime ale efectului yo-yo – pierderea unui numar de kilograme, urmata de recastigarea lor rapida si, in timp, incetinirea metabolismului.
Cura de slabire recomandata adolescentilor
Micile schimbari sunt cele care fac diferenta. Pentru un regim alimentar sanatos nu trebuie sa renunti la mancarurile preferate. Este important sa reduci cantitatea de mancaruri bogate in grasimi si zahar si sa elimini sucurile. Micul dejun trebuie sa fie consistent, nu este o idee prea buna sa "sari" peste el. Un bol cu fulgi de cereal cu lapte si cateva fructe sunt suficiente pentru a incepe o zi energici. Consumand fructe si legume sunt asimilate vitaminele si minerale necesare organismului, mai ales in perioada adolescentei.
Hidratare si sport
Chiar daca se trece usor cu vederea, hidratarea (in special cu apa) este esentiala cand vine vorba de un stil de viata sanatos. Apa e o alegere sanatoasa pentru ca nu are calorii. In cazul in care nu iti place gustul apei obisnuite, incearca apa minerala sau adauga o felie de lamaie sau lime. Pe langa o alimentatie sanatoasa, nu trebuie uitate nici de exercitiile fizice. Fie ca iesi in parc cu prietenii, te plimbi cu bicicleta sau practici un sport, miscarea nu trebuie sa lipseasca din activitatile zilnice ale unui adolescent.
De retinut!
In perioada adolescentei, un regim alimentar nesanatos poate cauza probleme organismului, iar daca adopti o cura de slabire nepotrivita sau te infometezi, anorexia, pierderea energiei, bulimia, afectiunile digestive, efectul yo-yo sunt cateva probleme cu care te poti confrunta.
Marius Vasilescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cum funcționează dieta daneza cu pui? Beneficii si riscuri
09.10.2024