Incidență alarmantă a ficatului gras la tineri

Timp estimat de citire1 minut, 13 secunde

1 din 5 tineri se confruntă cu steatoză hepatică, zisă și boala ficatului gras, iar 1 din 40 de tineri prezintă primele simptome ale fibrozei, conform unui studiu recent publicat în „The Lancet Gastroenterology & Hepatology”. Steatoza hepatică apare ca urmare a acumulării grăsimilor la nivelul ficatului pe fondul consumul excesiv de alcool, dar și ca urmare a unei diete nesănătoase, a obezității și sedentarismului.

Nediagnosticată la timp și lăsată fără tratament, boala poate duce la fibroza ficatului sau chiar ciroză, o afecțiune ireversibilă. Ultimele statistici medicale arată că în țările dezvoltate boala ficatului gras non-alcoolic afectează aproximativ 25% dintre adulți, iar acum avem și prima dovadă științifică în ceea ce privește prezența consistentă a bolii în rândul tinerilor. Pentru a face această descoperire, cercetătorii de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, au colectat datele a peste 4000 de copii implicați în studiul ALSPAC (Avon Longitudinal Study of Parents and Children) în anii ’90, care în adolescență au efectuat o ecografie hepatică pentru evaluarea riscului de steatoză hepatică, iar mai târziu au fost supuși unei evaluări folosind elastografia tranzitorie cu FirboScan. Rezultatele au dezvăluit circa 20% dintre tineri suferă de ficat gras și că incidența bolii crește în mod galopant de la o etapă la alta a vieții: la vârsta de 17 ani doar 2,5% dintre subiecți prezentau semnele bolii, la 24 de ani numărul celor afectați ajunsese la 13%.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate