Note despre hipertrigliceridemie

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire:

2 minute, 6 secunde

Organismul uman foloseste grasimile pentru a produce energie. In pofida acestui lucru, cresterea nivelului trigliceridelor in sange peste limita superioara a normalului ne poate afecta in mod negativ. Pragul de la care se discuta de hipertrigliceridemie este cel de 150 mg/dl.

O alimentatie haotica si un stil de viata sedentar reprezinta principalii factori de risc pentru aparitia acestei afectiuni. Descoperirea din timp a hipertrigliceridemiei si corectarea acesteia sunt esentiale pentru a evita complicatiile.

Cauzele hipertrigliceridemiei

Supraponderalitatea si obezitatea sunt printre cele mai frecvente cauze raspunzatoare de aparitie a valorilor crescute ale trigliceridelor serice. O alimentatie haotica, hipercalorica, bazata pe grasimi de origine animala si carbohidrati (dulciuri, paste fainoase) va duce in timp la aparitia acestei probleme de sanatate. Totodata, tulburarile mostenite legate de metabolismul grasimilor pot sa fie puse in evidenta prin dozarea trigliceridelor, acestea fiind mult crescute peste valoarea superioara a normalului.

Si, nu in ultimul rand, diabetul zaharat dezechilibrat, tratamentele cu anticonceptionale orale sau cu antiiflamatoare steroidiene pot sa fie si ele incriminate in aparitia acestei patologii.

Consecintele cresterii trigliceridelor in sange

Hipertrigliceridemia este unul din criteriile de diagnostic al sindromului metabolic. Alaturi de obezitate, diabet zaharat si hipertensiune, cresterea trigliceridelor in sange are consecinte nefaste asupra aparatului cardiovascular. Cu alte cuvinte, pacientii care prezinta o valoare a trigliceridelor peste 150 mg/dl au un risc crescut in ceea ce priveste afectiunile cardiace (infarct miocardic) sau vasculare (accidente vasculare cerebrale).

Totodata, valorile foarte mari ale acestui parametru (>1000mg/dl) pot fi incriminate in aparitia pancreatitei acute, afectiune ce poate pune viata pacientului in pericol.

Remedii

In functie de valoarea trigliceridelor, varsta pacientului si existenta sau absenta altor afectiuni asociate (diabet zaharat, boli cardiovasculare) medicii pot recomanda fie corectarea prin dieta, fie tratamentul medicamentos. Pentru pacientii care necesita tratament, fibratii sunt prima linie terapeutica. Statinele si acizii Omega-3 pot fi si ele utile in corectarea valorilor crescute ale trigliceridelor serice.

Schimbarea stilului de viata cu modificarea obiceiurilor alimentare si efectuarea unei activitati sportive sunt esentiale pentru cei care vor sa evite efectele nocive ale hipertrigliceridemiei. Astfel, se recomanda evitarea grasimilor de origine animala, a dulciurilor si a consumului de alcool. Efectuarea a 30 de minute de sport de 2-3 ori pe saptamana poate fi de real folos celor care vor sa isi normalizeze valorile trigliceridelor serice. Daca medicul nu constata scaderea sau normalizarea valorilor trigliceridelor serice dupa tratament si dupa urmarea unei diete echilibrate in principii nutritive, trebuie cautata o posibila cauza endogena care intretine aceasta patologie. Pentru acest lucru este posibil sa fie nevoie de analize si investigatii suplimentare.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate