Moștenirea Omului de Neanderthal, vinovată de formele severe de COVID-19
Încă de la apariția primului focar, la sfârșitul anului 2019, noul coronavirus, SARS-CoV-2, și-a demonstrat caracterul imprevizibil și foarte complex, efectele asupra celor pe care-i infectează fiind foarte diferite. Unele perosane se îmbolnăvesc grav, necesitând spitalizare, în timp ce altele dezvoltă simptome ușoare sau sunt chiar asimptomatice.
13.10.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 20 secunde
Există mai mulți factori care influențează susceptibilitatea unei persoane de a face o formă severă de COVID-19, infecția provocată de noul coronavirus. Vârsta înaintată și existența altor afecțiuni sunt primele pe această listă. Iată că ultimele cercetări arată că și genetica are un rol semnificativ în această privință. S-a observat că persoanele care prezintă variantele genetice dintr-o regiune a cromozomului 3 asociază un risc mai mare de complicații în urma infectării.
Acum, un nou studiu, publicat în revista „Nature”, a dezvăluit că această regiune genetică este aproape identică cu cea din ADN-ul unui Neanderthal din sudul Europei. O analiză suplimentară a arătat că, prin încrucișare, variantele genetice în cauză au ajuns la strămoșii oamenilor moderni acum aproximativ 60.000 de ani.
„Este incredibil că moștenirea genetică a neanderthalienilor are consecințe atât de tragice în timpul pandemiei actuale”, a declarat profesorul Svante Pääbo, coordonatorul Unității de Genomică Evolutivă Umană în cadrul Institutului de Științe și Tehnologie din Okinawa, Canada.
Predispoziția pentru forma severă de COVID-19, scrisă în gene
Cromozomii sunt structuri minuscule care se găsesc în nucleul celulelor și care transportă materialul genetic al unui organism. Ei vin în perechi, cu câte un cromozom moștenit de la fiecare părinte. Oamenii au 23 de astfel de perechi. Astfel, 46 de cromozomi poartă întreg ADN-ul nostru.
Cercetătorii au efectuat studii genetice în cazul a peste 3.000 de persoane, printre care și pacienți cu forme severe de COVID-19, dar și indivizi confirmați cu noul coronavirus, care n-au necesitat îngrijiri medicale. Oamenii de știință au stabilit că variantele genetice de pe cromozomul 3, descoperite a fi moștenite de la neanderthalieni, influențează riscul unei persoane de a se îmbolnăvi grav de COVID-19. Practic, cei care prezintă aceste variante genetice înregistrează un risc de până la trei ori mai mare de a ajunge să aibă nevoie de ventilație mecanică în caz de infectare cu SARS-CoV-2.
Cercetătorii au mai descoperit că există diferențe majore în ceea ce privește frecvența acestor variante genetice în diferite părți ale lumii. În Asia de Sud, aproximativ 50% din populație le poartă. Pe de altă parte, în Asia de Est acestea sunt aproape absente. Nu se știe încă de ce regiunea genică Neanderthal este asociată cu un risc crescut de îmbolnăvire gravă. Oamenii de știință urmează să elucideze acest lucru.
Sursa: www.sciencedaily.com
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024