Misterul alergiilor alimentare
Alergia alimentara este mediata de catre sistemul imunitar si reprezinta raspunsul anormal al organismului la un aliment. Se manifesta prin simptome digestive, cutanate si respiratorii, ducand uneori la soc anafilactic. Reactiile produse de un alergen nu sunt predictive, de aceea unicul tratament eficient în alergiile alimentare este evitarea alimentului determinant.
01.04.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 12 secundeAlergia alimentara trebuie diferentiata de intoleranta alimentara, care nu implica reactii imunologice si este determinata de incapacitatea tubului digestiv de a digera un anumit aliment.
Probioticele pot preveni alergiile alimentare
Un bun mijloc natural de prevenire a alergiilor alimentare il constituie consumul de probiotice (Lactobacillus bulcaricus, Streptococcus thermophillus, L Casei Imunitas, Lactobacillus acidophilus sau Bifidobacteria), cele mai bune surse de fiind iaurturile (daca nu ai alergie la lactate!), varza murata, spirulina, alimentele fermentate, dar si suplimentele nutritive cu probiotice.
Cele mai frecvente alergii alimentare
Teoretic orice aliment poate produce alergii, dar principalele sunt laptele de vaca, ouale, arahidele, nucile, soia, pestele si crustaceele. Unii sugari pot avea o alergie foarte puternica, astfel incat prezinta reactii in urma alaptarii daca mama a consumat unul din aceste alimente.
Alergia la arahide este frecvent intalnita la copii si dureaza, de obicei, toata viata, iar reactiile pe care le determina sunt foarte grave, agravandu-se cu trecerea timpului, aproximativ un sfert constand in soc anafilactic – care poate duce la deces daca nu se intervine rapid. Din cauza faptului ca arahidele sunt prezente in multe preparate, incidenta alergiei la arahide a crescut si reprezinta o cauza majora de reactii alimentare alergice severe. Persoanele cu alergie la arahide poate prezenta reactivitate incrucisata la migdale, alune de padure sau nuci, uneori chiar la leguminoase, cum ar fi mazarea sau fasolea.
Alergia la oua este cauzata mai frecvent de antigenele din albus (ovalbumina si ovomucoidul) care isi mentin efectul si dupa preparea termica, dar si galbenusul poate genera alergii. Daca un copil este alergic in primii ani de viata, se poate vindeca dupa aceea.
Alergia la lapte este determina de prezenta beta-lactoglobulinei. Unii copii pot prezenta alergie la lapte inainte de varsta de 5 ani, apoi nemaiprezentand reactii alergice. Exista reactii incrucisate intre laptele de vaca si laptele de capra, astfel ca se vor evita si alte tipuri de lapte la copiii alergici la laptele de vaca.
Alergia la peste este una dintre cele mai frecvente alergii atat la copil, cat si la adult. Proteina care produce frecvent alergia la peste este parvalbumina. Spre deosebire de alte alergene alimentare, fractiunile proteice din peste pot fi deteriorate prin prelucrare termica, astfel daca o persoana este alergica la ton proaspat este posibil sa nu prezinte alergie la consumul tonului conservat. De asemenea, fumul rezultat la gatirea pestelui poate cauza reactii alergice!
Alergia la fructe de mare apare frecvent la adulti, fiind determinata de moluste (midii, stridii, melci, calamar si caracatita) si crustacee (homari, crabi, creveti). Multe persoane pot prezenta alergii la produse inrudite, ceea ce se numeste reactivitate incrucisata. O persoana care este alergica la creveti, poate fi alergica si la alte crustacee, cum ar fi crabul sau homarul.
Alte alergii alimentare pot fi determinate de fructe, cum ar fi piersicile, capsunile, zmeura, fragii, kiwi, sau legume, de exemplu morcovii sau telina. Cele mai grave simptome ale alergiilor alimentare sunt determinate de arahide, nuci si fructe de mare!
Categoriile predispuse la alergii alimentare
Alergiile alimentare sunt mai frecvente la persoanele cu o alimentatie dezechilibrata, la cele care consuma alimente procesate cu un continut ridicat de aditivi alimentari, la persoanele stresate, cu un stil de viata dezordonat. De asemenea, sunt mai frecvente la copii; uneori alergiile copilului pot disparea odata cu cresterea, odata cu dezvoltarea sistemului imunitar si a aparatului digestiv. Unele persoane sunt predispuse genetic la alergii (teren atopic), atunci cand unul sau ambii parinti sufera de o forma de alergie. Persoanele alergice la praf, polen, cele cu astm bronsic prezinta mai frecvent alergii alimentare.
Dr. Lacramioara Brinduse
Medic specialist Sanatate Publica
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024