Miscarea protejeaza creierul seniorilor
Daca pana acum se credea ca, odata cu inaintarea in varsta, ne putem proteja creierul de deteriorare prin invatarea constanta a unor lucruri noi, un studiu american contrazice aceasta teorie. Secretul unei minti sanatoase si la varsta a treia pare sa fie... miscarea!
29.10.2012
Timp estimat de citire:
1 minut, 38 secundeCreierul isi pierde din volum la o varsta inaintata, iar specialistii cred ca aceasta micsorare joaca un rol major in declinul mental ce survine uneori odata cu inaintarea in varsta. Rezultatele studiului d ela Universitatea din Pittsburgh au fost facute publice la sfarsitul lunii octombrie si demonstreaza ca miscarea este unul dintre cele mai importante elemente in mentinerea sanatatii creierului, si in cazul seniorilor.
La studiu au participat 700 de persoane in varsta de 70 de ani, care au fost chestionati cu privire la activitatile fizice pe care le practica. Trei ani mai tarziu, cercetatorii le-au scanat creierul si au descoperit ca miscarea regulata protejeaza creierul de leziunile materiei albe, legate de declinul cognitiv. In urma examinarii, persoanele cele mai active din punct de vedere fizic aveau un volum mai mare al materiei cenusii , iar miscarea este, in urma acestui studiu, direct legata de prevenirea atrofiei creierului.
Declinul cognitiv nu este inevitabil
Autorul acestui studiu, dr. Erickson, a prezentat o alta cercetare in cadrul Conferintei Internationale a Asociatiei impotriva bolii Alzheimer, in care a experimentat pe doua grupuri de seniori fara activitate fizica in prealabil. Un grup a inceput un program moderat de exercitii fizice care includea mersul pe jos timp de 30-45 de minute, de trei ori pe saptamana, in timp ce al doilea grup a inceput sa practice stretching.
Dupa un an, regiunea din creier responsabila de memorie (hipocampusul) era un mai mare in cazul persoanelor care au mers pe jos, in timp ce persoanele care nu faceau exercitii aerobice si practicau doar stretching aveau aceasta regiune mai mica. Prin urmare, cercetatorii afirma ca declinul cognitiv poate fi prevenit printr-un program regulat de exercitii fizice de tip aerob, cum este mersul pe jos.
Raluca Baciu
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024