Medicina prin miscare: Daoyin Qigong

Timp estimat de citire3 minute, 17 secunde

Medicina traditionala chineza are radacini stravechi si devine din ce in ce mai populara in toata lumea, datorita rezultatelor bune si putin invazive de care se bucura persoanele care apeleaza la aceste metode. Daoyin Qigong aplica principiile medicinei chinezesti si iti echilibreaza organismul din punct de vedere energetic – afla mai multe despre aceasta forma de terapie asiatica din revista Slab sau Gras!

Dao inseamna a „conduce”, iar yin inseamna „a intinde”, „a trage”. Denumirea completa ar fi DAO QI, YIN TI, adica „a conduce energia (Qi) prin intinderea corpului”. In linii mari, QIGONG inseamna forme energetice pentru sanatatea umana. Daoyin este denumirea traditionala, spre deosebire de qigong, care este o denumire aparuta mai recent (prin anii 1950).

Cum poti face miscare in stil… Daoyin
Sistemul Daoyin (Yang Sheng Gong) consta intr-o serie de miscari lente, corelate cu respiratia, combinate cu focalizarea atentiei (intr-un mod specific) si cu masajul anumitor puncte si zone energetice, toate acestea in conformitate cu Medicina Traditionala Chineza (MTC). Acestea sunt relativ usor de invatat si de exersat, respectand indicatiile ce tin de MTC (masaje, torsionari, intinderi etc).
Avand la baza  forme traditionale chinezesti pentru intarirea sanatatii (unele dintre ele vechi de cateva sute de ani), acest sistem a fost studiat, dezvoltat si stabilit in forma actuala de catre Maestrul Zhang Guang De , profesor la Universitatea de Educatie Fizica si Sport din Beijing, departamentul de Wushu, considerat a fi o adevarata „comoara nationala a Chinei”. 
Cunoscut si ca o forma de „medicina prin miscare”, Daoyin se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, in special adultilor si persoanelor in varsta. Exercitiile pot fi practicate atat pentru intarirea sanatatii, cat si pentru redobandirea ei, acestea fiind specifice pentru imbunatatirea sanatatii fiecarui organ in parte. Spre deosebire de formele de miscare occidentale, practicantii sistemului Daoyin vad o legatura intre anumite miscari si sanatatea organelor interne. Astfel, sunt forme de exercitii fizice pentru sanatatea inimii, plamanilor, ficatului, vezicii biliare, splinei, stomacului, rinichilor, vezicii urinare, intestinelor, dar si exercitii pentru aparatul locomotor – oase, articulatii, tendoane si muschi.

Slabeste prin Daoyin Qigong
Pana la urma, supraponderabilitatea este o afectiune ce iti influenteaza viata sub toate aspectele ei, de la masura hainelor pana la starea de spirit pe care o ai cand te trezesti dimineata. Kilogramele in plus reprezinta o dereglare a metabolismului, de cele mai multe ori ca urmare a unui mod de viata nesanatos, iar principalul rol al Daoyin-ului  este de a regla fiecare functie interna a organismului. Dupa un anumit timp de practica, efectele benefice se resimt si in privinta metabolismului, consecinta fiind dobandirea in mod natural a greutatii normale.

3 reguli pentru un antrenament Daoyin reusit: rabdare – deoarece efectele nu apar instantaneu,  cautarea relaxarii si a linistii interioare (calmarea mintii).
Printr-o exersare blanda a corpului, mentinand un calm interior se obtine o armonie interioara si o echilibrare a tuturor proceselor din corp. Astfel kilogramele acumulate in plus, care sunt tot efectul unui dezechilibru (o dereglare a metabolismului), vor fi eliminate tocmai prin refacerea echilibrului pierdut.
Desi exercitiile sunt simple si relativ usor de facut, anumite persoane (mai ales cele cu un surplus de grasime) pot transpira abundent atunci cand exerseaza, deoarece se declanseaza anumite procese de purificare si reglare, prin care multe toxine sunt eliminate si grasimile sunt topite. Tonifierea in Daoyin pleaca de la interior catre exterior. Asadar, mai intai se regleaza circulatia energiei prin meridiane, apoi se tonifica organele interne, tesuturile, pielea, muschii, oasele, iar prin dobandirea unei anumite maiestrii in executia miscarilor se modeleaza armonios si corpul. In fitness, aceasta modelare se face direct in exterior, actionand asupra muschilor, uneori chiar slabind forta vitala a organelor interne.

Poti practica Daoyin Qigong la Academia de Arte Asiatice Artasia din Bucuresti, in cadrul unor cursuri saptamanale sau in stagii intensive de weekend. Pentru mai multe detalii, viziteaza www.artasia.ro

Foto: maestrul Zhang Guan De
Raluca Mateescu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate