Mâncatul „după ceas”, o soluție pentru un corp armonios și sănătos?
Toată lumea a auzit până acum măcar de o formulă de dietă în care să fie indicat să mănânci „după ceas”, între anumite ore, cu anumite intervale de timp etc. Voi încerca să fac puțină lumină în acest articol.
08.02.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 52 secundeToate aceste diete restricționate din punct de vedere al timpului au la bază conceptul crononutriției. Mai precis, se pornește de la faptul că ritmurile circadiene (alternanța zi/noapte) influențează intens fiziologia umana, inclusiv digestia, metabolismul nutirenților, foamea, sațietatea. Dacă mănânci în acord cu aceste ritmuri, poți obține beneficii pentru starea de sănătate. Riscul de a face boli cronice (cum sunt cele de inimă) scade, vei dormi mai odihnitor, o să slăbești, tensiunea ta va fi mai aproape de normal, ca și glicemia.
Cu unele din aceste afirmații pot fi de acord, pentru că ele au la bază mecanisme fiziologice clare. De exemplu, sigur că nu e indicat să mănânci noaptea și că asta îți va perturba sănătatea. Pe de altă parte, chiar dacă respecți cu strictețe principiile de bază ale crononutriției, nu e musai să slăbești. Oricât am vrea să ignorăm acest aspect, e important când mănânci, dar și cât mănânci. Deci dacă aportul caloric este exagerat, te vei îngrășa indiferent de orarul meselor. Totuși, ai șanse mai mari să te îngrași dacă exagerezi cu mâncatul în perioada fiziologică de repaus (noaptea).
Marile principii ale crononutriției
1.Planifică un interval de timp în care să mănânci ziua, restul fiind pauză alimentară
Nu are de-a face cu postul intermitent, care e la mare modă astăzi. Înseamnă doar că ai 11-13 ore la dispoziție pentru a mânca. Este mai mult decât destul, dacă te gândești că iei micul dejun la 7 dimineața și cina, la 6 -7 după amiaza. Dacă ești diabetic sau ai rezistență la insulină (nu bănuită, ci diagnosticată de medic pe baza analizelor medicale), atunci poți scurta acest interval la 9-10 ore. Vei beneficia în ceea ce privește reglarea glicemiei.
Aș remarca rezultatele unui studiu recent care spun că pentru sănătatea cardiovasculară poți fi foarte generos cu micul dejun și extrem de zgârcit cu cina. S-a observat că o duc foarte bine cu inima cei care mănâncă foarte devreme un mic dejun extrem de abundent. Și care iau ultima masă a zilei pe la 5 după-amiaza. Deși mă întreb cine este înfometat la 6-7 dimineața, cred că se pot crea obiceiuri, se poate “dresa” în timp organismul. În plus, dacă ultima masa este de fapt plasată destul de devreme, este de înțeles că până dimineața ți se face foame rău și nu o să refuzi micul dejun de la 7.
2.Nu mânca seara târziu sau noaptea
Cred că știm toți de asta. Noaptea oamenii dorm, nu mănâncă. Întreg metabolismul va fi dat peste cap dacă te trezești la 2 noaptea și începi să mănânci biscuiți cu lapte. Daca simți că nu mai poți de foame, bea un pahar cu apă sau un ceai de plante. Situația se complică dacă lucrezi în schimburi (schimbul 2 mai ales este forte problematic), dar astăzi schimburile sunt o situație destul de rar întâlnită.
Atenție la gustări!
Gustările au fost în general încurajate, pentru a nu se mânca exagerat la mesele principale. Este adevărat și că filogenetic oamenii sunt învățați să mănânce mai des în cursul zilei, și nu după un orar (în culturile primitive se consumă ceva ori de câte ori este găsit/capturat). Asta a dus însă la o “invazie” a gustărilor, toate nesănătoase, cuprinzând de la chipsuri, la prăjituri și patiserie. Deși în principiu a mânca o gustare între mese nu este contraindicat, încearcă să limitezi cât mai mult astfel de prize alimentare și să le rezumi la o mână de nuci, un iaurt degresat sau un fruct crud.
În concluzie, fără a transforma orarul meselor într-o obsesie, este bine să ținem seama și de ritmurile circadiene pentru planificarea meselor.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta cu tărâțe de Psyllium: secretul detoxifierii și slăbirii rapide
11.10.2024