Lipsa somnului, asociată cu un risc mai mare de diabet de tip 2, în cazul femeilor
Femeile care nu dorm suficient se confruntă cu un risc mai mare de a face diabet de tip 2. Ceea ce e cu adevărat îngrijorător este că efectele somnului deficitar asupra sănătății metabolice apar într-un timp relativ scurt. Concluzia se desprinde dintr-un studiu recent apărut în revista Diabetes Care.
14.11.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 38 secundeO echipă de cercetători americani avertizează că somnul insuficient favorizează rezistența la insulină, un prim pas hotărâtor către dezvoltarea diabetului de tip 2. Aceștia au stabilit că reducerea somnului cu 90 de minute pentru o perioadă de șase săptămâni a condus la creșterea rezistența la insulină la femeile altfel sănătoase, obișnuite cu niveluri adecvate de somn.
Oamenii de știință spun că studiul lor este primul care demonstrează că până și un deficit de somn ușor menținut în timp poate provoca schimbări în organism care cresc riscul de a dezvolta diabet. Ei precizează că s-au concentrat asupra femeilor, deoarece studiile anterioare au sugerat că somnul insuficient are un impact mai mare asupra sănătății lor cardiometabolice decât a bărbaților.
Impactul somnului de doar șase ore pe noapte
În cadrul studiului, cercetătorii au înrolat 38 de femei sănătoase, dintre care 11 erau în postmenopauză. Femeile dormeau, de obicei, cel puțin șapte ore în fiecare noapte.
Studiul a implicat două faze de câte șase săptămâni. Într-una dintre ele, femeile au fost rugate să continue să-și facă somnul obișnuit, pe când în cealaltă fază, li s-a cerut să meargă la culcare cu 90 de mai târziu, menținându-și în același timp ora obișnuită de trezire.
Conformarea participantelor la aceste solicitări a fost monitorizată cu ajutorul unui dispozitiv portabil. De asemenea, au fost făcute măsurători specifice pentru glicemie, insulină și grăsimea corporală pe parcursul ambelor faze.
Rezultatele au arătat că reducerea numărului de ore dormite noapte de noapte în faza în care se culcau mai târziu a determinat o creștere a rezistenței la insulină cu aproape 15%. În rândul femeilor aflate la postmenopauză, rezistența la insulină a crescut cu mai mult de 20%.
Grăsimea abdominală este un factor semnificativ în apariția rezistenței la insulină, dar cercetătorii au concluzionat că impactul privării de somn asupra rezistenței la insulină nu s-a datorat creșterii acestui tip de grăsime.
De cât somn e nevoie cu adevărat?
Nevoia de somn a unei persoane variază de-a lungul vieții. Experții afirmă că, pentru majoritatea adulților, somnul optim este de șapte ore. Totuși, ni se recomandă frecvent să dormim între șapte și nouă ore pe noapte. În mod normal, cele mai multe femei se simt bine atunci când dorm opt ore și jumătate. Adolescenții, pe de altă parte, dacă sunt lăsați în pace, dorm nouă ore și un sfert.
Tot ce este sub sau peste aceste limite considerate normale se asociază cu un risc mai mare de a avea probleme de sănătate. Avem dovezi multiple că, pe lângă creșterea rezistenței la insulină, somnul insuficient poate crește riscul de hipertensiune arterială, obezitate, boli de inimă, accident vascular cerebral, sănătate mintală precară și deces prematur.
Și nu e importantă doar cantitatea de somn, ci și calitatea acestuia. Semnele că somnul este de calitate slabă includ trezirea frecventă în timpul nopții și faptul că nu te simți odihnit chiar și atunci când dormi un număr adecvat de ore.
Obiceiurile sănătoase de somn
Pentru a avea cel mai bun somn posibil, experții ne recomandă să păstrăm un număr de ore de somn constant. Cu alte cuvinte, să nu dormim când șase ore, când zece ore. De asemenea, ne sfătuiesc să facem întuneric în dormitor, să menținem o temperatură confortabilă și o atmosferă liniștită înainte de somn, evitând în același timp cofeina, alcoolul, dispozitivele electronice și mesele abundente înainte de culcare.
O parte critică a obținerii unei durate adecvate a somnului este rezervarea unui timp suficient pentru somn. De multe ori, adulții nu dorm suficient, deoarece există multe alte priorități concurente și poate părea mai ușor să faci compromisuri în ceea ce privește timpul de somn pentru a îndeplini alte sarcini și responsabilități. Cu toate acestea, pe termen lung, neglijarea priorităților legate de somn produce consecințe nedorite.
O altă strategie pentru a promova modele sănătoase de somn este de a crea spațiu în programul zilnic pentru o scurtă perioadă de relaxare înainte de culcare. Rezervarea a 30 de minute pentru a ajuta la relaxarea minții și a corpului înainte de somn este o modalitate excelentă pentru pregătirea terenului pentru o noapte bună, cu somni odihnitor.
Sursa: www.medicalnewstoday.com
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024