Kilogramele în minus și alimentația sănătoasă
Pe masură ce se apropie anotimpul cald, mai toate doamnele și domnișoarele devin preocupate în mod deosebit de siluetă. Și cum exigențele modei pretind o siluetă silfidă, cura de slăbire sau, în unele cazuri, înfometarea, se transformă într-un mod de viață.
19.01.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 4 secundeNutriție echilibrată
Atenție însă, pentru a pierde kilogramele în plus, ar trebui să alegem un stil de viață sănătos: adică să facem periodic mișcare și să respectăm o nutriție echilibrată, nicidecum să renunțăm la hrană. Așadar, mișcarea ușoară (mersul pe jos, plimbatul cu bicicleta, urcatul scărilor) și meniul echilibrat ne ajută să ne păstrăm în formă și în același timp să fim sănătoși. Ce înseamnă meniu echilibrat? Nutriționiștii atrag atenția că, indiferent de numărul caloriilor introduse în organism, alimentele consumate pe durata întregii zile, ar trebui să ne asigure următoarele proporții din principalele categorii de nutrienți: proteine (15%), grăsimi (30%) și glucide (55%).
,,Pentru a scăpa de kilogramele în plus soluția ideală nu este dată de un regim drastic sau de înfometare ci de o dietă echilibrată care include cele trei mari tipuri de nutrienți: glucide, proteine și grăsimi în alimentația zilnică” a subliniat dr. Corina Zugravu. Pentru a le acoperi pe toate și pentru a-ți păstra, în același timp, o siluetă de invidiat ar trebui să respecți cele 5 mese pe zi recomandate de nutriționiști: trei mese principale și două gustări.
Meniu de dietă
,,Este esențial să avem trei mese principale pe zi și, pentru a nu fi foarte înfometați atunci când vine ora mesei de prânz sau a cinei, este recomandat să avem și două gustări între mesele zilei.” a mai precizat dr. Zugravu.
Iată un exemplu de meniu echilibrat care oferă organismului nutrienții necesari și un număr optim de calorii.
Micul dejun poate consta într-un pahar cu lapte degresat și un bol de cereale integrale. O gustare ideală, poate în jurul orei 11 când masa de prânz este atât de departe iar energia oferită de micul dejun a scăzut în intensitate, poate fi un sandwich cu margarină tartinabilă și brânză sau o felie de șuncă slabă.
Prânzul, una dintre cele mai importante mese ale zilei, poate conține o friptură din piept de pui și o salată de crudități. Următorul lucru în meniul zilnic ar putea fi o gustare, pentru a te asigura că atunci când va veni momentul cinei nu vei fi înfometată. Această gustare poate fi un fruct sau un pumn de nuci sau alune.
Ultima masă din zi, cina, ar trebui să fie și cea mai ușoară. Poți mânca un sandwis cu pâine integrală, margarină și ton sau o salată cu brânză. Important este ca cină să îți ofere nutrienții de care organismul are nevoie dar un număr redus de calorii.
De asemenea, ar trebui să nu neglijezi consumul de lichide, minimum 2 litri pe zi. Pe lângă faptul că lichidele potențează procesele interne de ardere a caloriilor, acestea contribuie eficient și la toate procesele metabolice vitale organismului.
Alimente bogate în zinc. Surse naturale de zinc
12.09.2024