Kaki, fructul zeilor
Cu un aspect de roșie și o culoare vie care variază de la galben deschis la portocaliu intens, kaki este o adevărată încântare pentru papilele gustative. Te surprinde prin textura sa fină și suculentă, dar și gustul dulce, nemaiîntâlnit, ceva între ananas, piersică, pepene galben și dovleac placintar. În plus, kaki e doldora de substanțe benefice.
01.08.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 7 secundeChiar dacă nu crește pe la noi, kaki este din ce în ce mai prezent în oferta marilor magazine, alături de alte fructe exotice. Se vinde la bucată, la fel ca mango, rodia sau avocado. Deși este o baca, asemenea coacazei sau agrisei, kaki este produs de niște copaci impunători, înalți și cu coroane bogate, care poartă numele Diospyros, care în greaca veche semnifică nici mai mult nici mai puțin decât „hrana lui Zeus”. După ce vei fi aflat cu câte virtuți sanogene e înzestrat, înțelegi că nu e nicio exagerare la mijloc. Am ales să ți le prezentăm pe cele mai importante.
Kaki întărește sistemul imunitar
Fiind o sursă excelentă de cartotenoide, kaki impulsionează contraatacul împotriva agenților patogeni, stimulând activitatea globulelor albe din sânge răspunzătoare de rezistența la infecții. De asemenea, kaki e un fruct bogat în vitaminele C și E, alte două substanțe importante în apărarea organismului.
Kaki protejează ochii
Atunci când e consumat cu regularitate, kaki ajută la îmbunătățirea acuitatii vizuale prin conținutul său ridicat de provitamina A, substanța nutritivă esențială pentru menținerea sănătății oculare. Aceasta intră în componența pigmenților fotosensibili din retină, previne uscarea conjunctivei și a corneei.
100 g de kaki furnizează aproape o treime din necesarul zilnic de vitamina A al unui adult și aproape intreagadoză recomandată de vitamina C.
Kaki, diuretic și cardioprotector
În cazul în care te numeri printre persoanele care se confruntă cu valori crescute ale tensiunii arteriale, trebuie să știi că în kaki găsești un aliat prețios în combaterea acestui factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Fructul conține o cantitate mare de potasiu, mineralul care anulează efectul dăunător al sodiului, ajutând la reglarea presiunii sangvine prin eliminarea excesului de fluide din organism.
Kaki alungă oboseala
Plin de vitamine, minerale și oligoelemente, kaki acționează ca tonic general și energizant, îmbunătățind inclusiv activitatea cerebrală. De menționat este că fructul conține între 65 și 70 calorii, majoritatea provenind din zaharuri, însă unele complexe care se absorb treptat, fără a provoca oscilații bruște ale glicemiei, cele care duc la apariția senzațiilor de epuizare.
Kaki reduce absorbția grăsimilor
O concluzie promițătoare a unui studiu japonez oferă speranțe celor afectați de hiperlipidemie. Mai exact, cercetătorii de la Universitata Toyama din țara Soarelui Răsare au arătat că prezența constantă a fructelor kaki în meniu amelioareaza metabolismul lipidelor, diminuand rata de absorbție a grăsimilor la nivelul intestinului, aspect de mare interes în prevenția obezității și a diabetului zaharat de tip 2.
Un studiu al doctorului Shela Gorenstein de la Universitatea din Ierusalim a demonstrat că, prin concentrația mare de fibre, minerale și polifenoli, kaki permite combaterea ateroscelorozei, afecțiune în care arterele se blochează, ducând la atac de cord și accident vascular cerebal.
Kaki ține la distanță cancerul
Un alt motiv pentru care kaki merită toată atenția este conținutul mare de acid betulinic și taninuri, între care catechina și galocatechina – fitochimicale implicate în combaterea bolilor canceroase.
Top 10 producători de kaki:
- China
- Coreea de Sud
- Japonia
- Brazilia
- Italia
- Israel
- Noua Zeelandă
- Iran
- Australia
- Mexic
Totul despre beneficiile consumului de măsline
23.10.2024