Iti este foame tot timpul? Iata 10 cauze medicale, unele foarte grave!
Daca simti foarte des o nevoie incontrolabila de a manca, chiar si daca tocmai te-ai ridicat de la masa, este posibil ca aceasta situatie sa fie cauzata de un motiv medical. Consumul necalculat si haotic de alimente duce, in cele mai multe cazuri, la obezitate si in timp poate declansa si o serie intreaga de boli, conform www.rd.com.
11.12.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 14 secundeAceasta foame fara sfarsit poate avea efecte negative si asupra increderii pe care o ai in tine. Asadar, iata posibilele cauze, iar sfatul nostru este sa incerci sa rezolvi problema pana in sarbatori, pentru ca atunci tentatiile sunt extrem de mari.
Depresia si anxietatea
Depresia este considerata afectiunea secolului XXI si foarte multi bolnavi, diagnosticati sau nu, mananca excesiv din nevoia de a se simti mai bine. Practic, acestia au un nivel scazut al serotoninei (hormonul fericirii), iar prin alimentatie incearca sa compenseze acest lucru. Specialistii spun ca pastele si painea cresc nivelul serotoninei si de aceea apare si nevoia permanenta de a manca anumite alimente.
Stresul
In momentele de tensiune, cortizolul, hormonul stresului, este eliberat in organism, urmarea fiind o senzatie acuta de foame. Practic, cortizolul iti convinge organismul ca este nevoie de mancare, chiar daca in cele mai multe cazuri tocmai ai mancat.
Diabetul
Atat diabetul de tip 1, cat si cel de tip 2 afecteaza nivelul glicemiei din sange. Un nivel scazut al glicemiei duce la pofta de mancare, iar rezultatul este, in general, excesul alimentar. Incearca sa mentii un nivel echilibrat al glicemiei si, astfel, pofta de mancare se va estompa.
Hipertiroidismul
Atunci cand glanda tiroida produce hormoni in exces apare conditia numita hipertiroidism. Asta inseamna ca ai pofta de mancare tot timpul, dar in acelasi timp pierzi kilograme. Daca observi si alte semne, precum oboseala, stari emotionale schimbatoare, unghii casante sau caderea parului trebuie sa consulti un medic endocrinolog.
Hipoglicemia
Scaderea brusca a valorilor glicemiei poate fi urmarea unor probleme la pancreas sau poate aparea daca sari peste mese. In cazul hipoglicemiei creierul transmite organismului o senzatie puternica de foame.
Deshidratarea
Ai grija sa nu confunzi senzatia puternica de sete cu cea de foame. Specialistii avertizeaza ca, de multe ori, atunci cand esti deshidratat o sa ti se para ca iti este foame. Pentru a evita acest risc, ai grija sa consumi in fiecare dimineata un pahar cu apa. Pe parcursul zilei bea apa cat mai des si evita bauturile indulcite, gen sucuri sau cafea.
Daca pe langa apetitul prea mare simti nevoia permanenta de sare, este posibil sa ai deficit de calciu, magneziu sau zinc. In cazurile mai grave poate fi vorba despre boala lui Addison sau sindromul Bartter.
Obezitatea
Kilogramele in plus pot fi nu doar o urmare a mancatului fara limita, ci si o cauza. Grasimea in exces poate duce la cresterea nivelului de insulina, care duce la cresterea apetitului. In plus, in conditiile in care grasimea produce propriii hormoni, un efect al obezitatii este ca oamenii tind sa fie mai infometati decat cei aflati intr-o forma mai buna.
Insomnia
Somnul este extrem de important pentru functionarea corecta a intregului organism, de aceea nu neglija sa dormi 7-8 ore in fiecare noapte. Daca nu te odihnesti suficient, corpul va avea dificultati in reglarea grelinei (engl. ghrelin), un hormon care stimuleaza apetitul. In aceste conditii vei avea senzatie de foame, chiar daca organismul tau nu are nevoie de calorii.
Somonul este alimentul perfect daca simti prea mult stres. Proprietatile acizilor grasi Omega-3 contracareaza efectele hormonilor stresului.
Menstruatia
In perioada menstruatiei corpul femeilor sufera schimbari hormonale, iar urmarea este o pofta mai mare de a manca, de multe ori pentru dulce. Medicii spun ca este normal ca in aceasta perioada corpul sa necesite mai multe calorii, dar atentie la excese.
Medicatia
Un apetit crescut poate fi un efect al anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele, steroizii sau anticonvulsivele. Vorbeste cu medicul tau daca ti se pare ca acesta este motivul.
Alin Claudiu Popescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024