Impactul kilogramelor în plus asupra articulațiilor
Pe lângă impactul cunoscut pe care îl are obezitatea în declanșarea unor boli precum cele cardiovasculare sau diabetul, aceasta are și alte efecte dăunătoare asupra sănătății, despre care se vorbește mai puțin, dar care sunt la fel de periculoase și invalidante. De aceea, va propunem să aflați în continuare ce impact au kilogramele în plus asupra articulațiilor și ce este de făcut atunci când efectele lor negative încep să-și facă simțită prezența.
03.08.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 39 secundeKiloSlim Gold sunt capsule de slăbit care conțin Glucomannan 100, o fibră naturală alimentară, cu putere mare de îngroșare, care nu poate fi asimilata si care nu contine calorii. Aceste capsule de slabit cu Glucomannan 100 induc senzatia de satietate, reduc apetitul, cresc vascozitatea si volumul continutului gastric, datorita capacitatii ridicate a acestei fibre de a absorbi apa.
Află care sunt efectele negative ale kilogramelor în plus asupra articulațiilor!
În mod firesc, orice surplus de kilograme exercită o presiune mai mare asupra articulațiilor, încărcându-le peste capacitatea pentru care au fost „proiectate”. Atunci când mergem, genunchii suportă o forță de trei până la șase ori mai mare decât greutatea corpului, astfel că fiecare kilogram în plus pe care îl acumulăm, este resimțit de genunchi de încă trei ori.
Presiunea exercitată de surplusul de kilograme asupra articulațiilor genunchilor
Suprasolicitarea articulațiilor duce încet la deteriorarea cartilajului articular, care nu mai poate să facă față și începe să se uzeze: se subțiază și începe să dispară. În felul acesta apare artroza, care la nivelul genunchiului se numește gonartroză. Aceasta, combinată cu sedentarismul caracteristic multor persoane supraponderale, duce inevitabil la scăderea mobilității articulare și la apariția durerilor cu caracter mecanic. Astfel, pacientul prezinta dureri când se deplasează, care încetează atunci când acesta stă în repaus. În felul acesta, prin lipsa totală de mișcare, obezitatea se accentuează.
Rolul obezității în declanșarea artritei
Deși articulațiile genunchilor sunt cele mai solicitate din cauza kilogramelor în plus, s-a constatat că persoanele supraponderale suferă și de probleme ale articulațiilor mâinilor de exemplu, care nu pot fi în mod normal motivate prin presiunea exercitată de kilogramele în plus. Astfel, se crede că există și o altă legătură între obezitate și problemele articulare, ale cărei mecanisme nu au fost încă total explicate. Se pare că țesutul adipos secretă anumiți hormoni la care se adaugă niveluri crescute ale zahărului în sânge, care produc inflamații articulare. Astfel, ne aflăm în fața unui pacient care, din cauza obezității, are tensiunea arteriala crescută, suferă de diabet și are dureri din ce în ce mai mari la nivelul articulațiilor genunchiului
Ce este de făcut atunci când articulațiile au fost afectate de kilogramele în plus?
Tratamentul în astfel de cazuri este inițial medicamentos: se administrează antiinflamatoare și întăritoare de cartilaj. Din păcate, efectele acestora sunt de scurtă durată pentru că nu pot opri procesul de uzură. Primul pas este cel legat de scăderea ponderală și mișcare. S-a demonstrat că 25% dintre pacienți, dacă revin la greutatea normală, nu mai au nevoie de tratament.
Tratamentul chirurgical
În anumite cazuri, pacientul poate fi operat prin chirurgie minim invazivă, adica artroscopie. Aceasta presupune efectuarea a 2 incizii de 5-10 mm, după care se face o „curățare a articulației” prin care se rezolvă ruptura meniscală, eventual și ligamentara și se îndepărtează resturile de cartilaj. În cazurile în care distrugerea articulației este mare, unica soluție de salvare este protezarea acesteia. Intervenția este spectaculoasă și cu rezultate bune, ducând la dispariția durerilor și redând mobilitatea articulară. Imediat după operație pacientul începe să meargă cu sprijin complet pe membrul inferior operat, având nevoie timp de 4-6 săptămâni de ajutorul unui cadru. Acesta este momentul ideal când pacientul motivat poate să continue programul de slabire deoarece poate începe ușor și exercițiile fizice. Este important de știut că, dacă acesta nu reușește să slăbească pe termen lung (10 ani), proteza se va distruge și va fi nevoie de o nouă intervenție de schimbare a acesteia.
Consultant: Dr. Vlad Predescu, Medic primar Ortopedie si Traumatologie
Ce este acidoza metabolică si cum îți poate afecta sănătatea?
03.10.2024