Impactul kilogramelor in plus asupra articulatiilor
Pe langa impactul cunoscut pe care il are obezitatea in declansarea unor boli precum cele cardiovasculare sau diabetul, aceasta are si alte efecte daunatoare asupra sanatatii, despre care se vorbeste mai putin, dar care sunt la fel de periculoase. De aceea va propunem sa aflati in continuare ce impact au kilogramele in plus asupra articulatiilor si ce este de facut atunci cand efectele lor negative incep sa-si faca simtita prezenta.
04.12.2013
3007


Timp estimat de citire:
3 minute, 2 secundeAfla care sunt efectele negative ale kilogramelor in plus asupra articulatiilor!
In mod firesc, orice surplus de kilograme exercita o presiune mai mare asupra articulatiilor, incarcandu-le peste capacitatea pentru care au fost „proiectate”. Atunci cand mergem, genunchii suporta o forta de 3 pana la 6 ori mai mare decat greutatea corpului, astfel ca fiecare kilogram in plus pe care il acumulam, este resimtit de genunchi de inca 3 ori.
Presiunea exercitata de surplusul de kilograme asupra articulatiilor genunchilor
Suprasolicitarea articulatiilor duce incet la deteriorarea cartilajului articular care nu mai poate sa faca fata si incepe sa se uzeze: se subtiaza si incepe sa dispara. In felul acesta apare artroza, care la nivelul genunchiului se numeşte gonartroza. Aceasta, combinata cu sedentarismul caracteristic multor persoane supraponderale, duce inevitabil la scaderea mobilitatii articulare şi la aparitia durerilor cu caracter mecanic. Astfel, pacientul prezinta dureri cand se deplaseaza, care inceteaza atunci cand acesta sta in repaus. In felul acesta, prin lipsa totala de miscare, obezitatea se accentueaza.
Rolul obezitatii in declansarea artritei
Desi articulatiile genunchilor sunt cele mai solicitate din cauza kilogramelor in plus, s-a constatat ca persoanele supraponderale sufera si de probleme ale articulatiilor mainilor de exemplu, care nu pot fi in mod normal motivate prin presiunea exercitata de kilogramele in plus. Astfel se crede ca exista si o alta legatura intre obezitate si problemele articulare, ale carei mecanisme nu au fost inca total explicate. Se pare ca tesutul adipos secreta anumiti hormoni la care se adauga niveluri crescute ale zaharului in sange, care produc inflamatii articulare. Astfel ne aflam in fata unui pacient care datorita obezitatii are tensiunea arteriala crescuta, sufera de diabet si are dureri din ce in ce mai mari la nivelul articulatiilor genunchiului
Ce este de facut atunci cand articulatiile au fost afectate de kilogramele in plus?
Tratamentul in astfel de cazuri este initial medicamentos: se administreaza antiinflamatoare si intaritoare de cartilaj. Din pacate, efectele acestora sunt de scurta durata pentru ca nu pot opri procesul de uzura. Primul pas este cel legat de scaderea ponderala si miscare. S-a demonstrat ca 25% dintre pacienti, daca revin la greutatea normala, nu mai au nevoie de tratament.
Tratamentul chirurgical
In anumite cazuri pacientul poate fi operat prin chirurgie minim invaziva, adica artroscopie. Aceasta presupune efectuarea a 2 incizii de 5-10 mm, dupa care se face o „curatare a articulatiei” prin care se rezolva ruptura meniscala, eventual si ligamentara si se indeparteaza resturile de cartilaj. In cazurile in care distrugerea articulatiei este mare, unica solutie de salvare este protezarea acesteia. Interventia este spectaculoasa si cu rezultate bune, ducand la disparitia durerilor şi redand mobilitatea articulara. Imediat dupa operatie pacientul incepe sa mearga cu sprijin complet pe membrul inferior operat, avand nevoie timp de 4-6 saptamani de ajutorul unui cadru. Acesta este momentul ideal cand pacientul motivat poate sa continue programul de slabire deoarece poate incepe usor si exercitiile fizice. Este important de stiut ca daca acesta nu reuseste sa slabeasca pe termen lung (10 ani) proteza se va distruge si va fi nevoie de o noua interventie de schimbare a acesteia.
Text: Bianca Badescu
Consultant: Dr. Vlad Predescu, Medic primar Ortopedie si Traumatologie, Spitalul Clinic de urgenta „Sf. Pantelimon” si Spitalul Euroclinic Regina Maria, www.chirurgortoped.ro

Studiu: cum reduce ciocolata riscul de a muri tânăr
18.05.2022