logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • contraceptive orale

          „Bebelușii Ozempic”: De ce contraceptivele orale ar putea să nu mai funcționeze eficient

          iunie 16, 2025
          modul în care respirăm e unic

          Modul în care respirăm e unic, asemenea amprentelor

          iunie 13, 2025
          măsurători ale ritmului cardiac

          Modul în care-ți bate inima ar putea prevesti declinul cognitiv

          mai 29, 2025
          statul prelungit pe scaun

          Statul prelungit pe scaun micșorează creierul, iar exercițiile fizice nu anulează daunele

          mai 21, 2025
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Idei de smoothie-uri verzi, pentru detoxifiere și slăbit

          Idei de smoothie-uri verzi, pentru detoxifiere și slăbit

          iunie 10, 2025
          Dieta cu scorțișoară: reguli de urmat și sfaturi importante

          Dieta cu scorțișoară: reguli de urmat și sfaturi importante

          mai 29, 2025
          Dieta cu fulgi de ovăz: reguli și sfaturi pentru o dietă sănătoasă

          Dieta cu fulgi de ovăz: reguli și sfaturi pentru o dietă sănătoasă

          mai 29, 2025
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Gustări sănătoase pentru plajă. Ce să alegi ca să eviți tentațiile nesănătoase

          Gustări sănătoase pentru plajă. Ce să alegi ca să eviți tentațiile nesănătoase

          iunie 10, 2025
          Alternative sănătoase la băuturile carbogazoase

          Alternative sănătoase la băuturile carbogazoase

          iunie 10, 2025
          Rehidratare după sport: ce să consumi pentru recuperare optimă

          Rehidratare după sport: ce să consumi pentru recuperare optimă

          iunie 10, 2025
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023
          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021
          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020
          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Cea mai bună rețetă de sangria făcută în casă

          Cea mai bună rețetă de sangria făcută în casă

          iunie 13, 2025
          Rețete de smoothie proteic, ideale pentru micul dejun sau pentru gustarea de după antrenament

          Rețete de smoothie proteic, ideale pentru micul dejun sau pentru gustarea de după antrenament

          iunie 12, 2025
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • renunțarea la gluten

          Intoleranța la gluten vs. boala celiacă – care e diferența

          iunie 13, 2025
          De ce te confrunți cu vene sparte pe picioare și cum gestionezi acest simptom

          De ce te confrunți cu vene sparte pe picioare și cum gestionezi acest simptom

          iunie 11, 2025
          România și cancerul colorectal – codașă la screening, fruntașă la incidență

          România și cancerul colorectal – codașă la screening, fruntașă la incidență

          mai 28, 2025
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • plimbarea zilnică

          4 metode prin care îți poți transforma plimbarea zilnică într-un antrenament eficient 

          aprilie 25, 2025
          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          aprilie 8, 2025
          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          aprilie 7, 2025
  • Psihologie
        • imaginea corporală și stima de sine

          Gras sau slab? Echilibru sau extreme?

          mai 23, 2025
          ce este anorexia

          Anorexia – între mituri și realitate

          mai 7, 2025
          noul an 2025

          2025, anul noilor pro(porții)

          decembrie 31, 2024
          cum sa reduci stresul si anxietatea

          10 metode validate de terapeuți pentru a reduce stresul și anxietatea

          noiembrie 11, 2024
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • actrița Julia Roberts

          Cina preferată a Juliei Roberts: doar 3 ingrediente și multe proteine

          martie 4, 2025
          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          aprilie 4, 2024
          actrița Olivia Munn

          Actrița Olivia Munn și lupta sa cu cancerul mamar

          martie 14, 2024
  • Terapii alternative
        • capsule de salvie pentru slăbit

          Ce trebuie să știi despre capsulele de salvie pentru slăbit?

          februarie 27, 2025
          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 26, 2025
          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          februarie 10, 2025
          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 10, 2025
nutritie-sanatoasa

Hrănește-te corect! Pește toxic versus pește sănătos

Din cele mai vechi timpuri până astăzi, peștele și-a găsit mereu locul, ca fel de mâncare, pe masa noastră. E nelipsit de la nunți, înmormântări, festivaluri și petreceri. De ce este atât de popular? Deoarece valoarea lui nutrițională este mai mare decât ale cărnurilor obișnuite, peștele a devenit un aliment indispensabil în viața noastră!

26.02.2021

Liliana Costache
Hranește-te corect! Pește toxic versus pește sănătos
Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

11 minute, 19 secunde
Distribuie pe WhatsApp Distribuie pe Facebook
Cuprins
1. Pește congelat: DA sau NU?
2. Pește afumat: DA sau NU?
3. Pește proaspăt: de care și cât?
4. Ce beneficii aduce consumul de pește?
5. Despre consumul de pește: sfaturi și recomandări

Peștele viu, proaspăt, nu este doar un fel de mâncare cu care chinezii se distrează de fiecare dată când sărbătoresc ceva. De fapt, peștele proaspăt consumat ca atare face parte din gastronomia multor culturi din lume.

Când nu pot cumpăra pește proaspăt, viu, oamenii își îndreaptă atenția asupra peștelui congelat. Dar poate peștele congelat să rămână cu adevărat proaspăt și să aibă aceleași calități nutriționale? Să vedem!

Pește congelat: DA sau NU?

Congelarea este o metodă importantă de conservare. În comparație cu carnea de vită și carnea de oaie obișnuită, țesutul muscular al peștilor congelați conține mai multă apă, iar conținutul lor de proteine solubile este mai mare.

Peștele se congelează prin adăugarea de gheață, prelungind astfel perioada sa de păstrare in vederea consumului. Într-o anumită măsură, procedeul este echivalent cu înghețarea stării fiziologice a celulelor somatice ale peștelui în momentul morții, deci gustul peștelui congelat este asemănător cu cel al peștelui proaspăt, dar se păstrează doar câteva zile. Pe de altă parte, deși peștele este congelat, termenul său de valabilitate poate ajunge la câteva luni.

Calitativ vorbind, carnea peștelui congelat și decongelat pentru a fi gătit nu este la fel de proaspătă ca a peștelui viu. Deși o mică parte din calitățile nutritive se pierd după congelare, valoarea nutrițională a peștelui congelat și a peștelui proaspăt nu este semnificativ diferită. Așadar, congelarea nu afectează valoarea nutrițională de bază a peștelui.

Pește afumat: DA sau NU?

Peștele este un aliment bogat în proteine, plin de vitamine, minerale și grăsimi sănătoase. Peștele afumat este, cu siguranță, sănătos, dar poate conține o cantitate mare de sodiu. Peștele afumat înseamnă peștele care a fost afumat la cald sau la rece.

Hrănește-te corect! Pește toxic versus pește sănătosCum obținem pește afumat?

Afumarea este o tehnică populară utilizată pentru conservarea alimentelor. Poți afuma carne, ouă, fructe de mare sau pește. La afumare se folosește o combinație de fum și sare care ajută la conservarea acestor alimente. Fumul se obține prin arderea unor amestecuri de esențe de lemn, condimente sau ceai aromat. Fiecare sursă de fum are propria aromă unică.

Afumarea peștelui se face de obicei în două moduri diferite: la cald sau la rece. Aceste tehnici sunt diferite:

  • Afumarea la cald se face la foc mediu, ceea ce duce la gătirea completă a peștelui. Procesul elimină majoritatea bacteriilor cauzatoare de boli. Temperatura utilizată pentru afumarea la cald este de cel puțin 80 de grade Celsius. Produsul final este galben și carnea se desprinde în fâșii, comparativ cu peștele afumat rece.
  • Peștele afumat la rece poate fi ușor confundat cu peștele crud. Temperatura utilizată în acest proces nu depășește 80 de grade Celsius – de fapt, este între 32 și 37 de grade Celsius și nu este bună pentru gătirea completă a peștelui și nici pentru uciderea bacteriilor cauzatoare de boli. Aceasta înseamnă că anumite persoane cu sensibilități digestive trebuie să evite acest tip de pește afumat.

În plus față de aceste două tehnici principale, pește afumat poți obține și dacă folosești fum lichid. Astfel de produse au același efect general, atâta timp cât ții cont de timpul și temperatura pentru afumarea la rece sau sau la cald.

Avantajele consumului de pește afumat

  • Peste tot în lume se consumă, în mod obișnuit, multe tipuri de pește afumat. Prin urmare, afumarea peștelui a devenit din ce în ce mai populară, deoarece poate crește termenul de valabilitate fără a influența negativ conținutul nutrițional al peștelui.
  • Utilizarea la afumare a uleiurilor comestibile și a condimentelor, cum ar fi uleiul de cuișoare, poate prelungi și mai mult termenul de valabilitate. Aceste uleiuri pot adăuga, de asemenea, antioxidanți benefici peștelui afumat.
  • Peștii sunt bine cunoscuți pentru conținutul lor bogat în grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași Omega-3. Peștii grași au beneficii nutriționale mai mari decât cele ale altor pești datorită conținutului lor de grăsimi. Aceasta înseamnă că beneficiile nutriționale ale sardinelor afumate, somonului afumat, heringului și stavridului afumat le depășesc pe cele ale altor pești mai puțin grași.
  • Acizii grași Omega-3 din acești pești sunt buni pentru creier, inimă și sistemul imunitar. Aceste grăsimi sănătoase au avantajul suplimentar de a absorbi foarte bine aroma fumului, rezultând o mâncare mai gustoasă în comparație cu cea făcută din pește mai slab.

Dezavantaje ale consumului de pește afumat

  • Peștele afumat conține mult sodiu, undeva între 31 și 33% din necesarul zilnic de sodiu la 100 de grame. Unii pești afumați, cum ar fi somonul, au chiar până la 83% din necesarul zilnic de sodiu la 100 de grame.
  • Fie că este vorba de 30 la sută sau 80 la sută, vorbim de o cantitate foarte mare de sodiu într-o cantitate atât de mică de alimente. Aceasta înseamnă că trebuie să ai grijă la aportul de sodiu dacă îți place să mănânci des pește afumat. Prea mult sodiu este asociat riscului crescut de probleme gastro-intestinale, inclusiv cancer.
  • Anumite boli de origine alimentară sunt asociate cu peștele afumat, în special peștele afumat la rece. Acesta conține bacterii precum Listeria, care pot provoca boli grave la femeile gravide, adulții în vârstă sau persoanele cu sistem imunitar compromis.
  • Spre deosebire de majoritatea celorlalți microbi cauzatori de boli, Listeria poate trăi în medii reci, cum ar fi frigiderul, și poate provoca probleme dacă mâncarea nu este gătită. Cu toate acestea, este puțin probabil ca peștele afumat și uscat să conțină astfel de agenți patogeni care cauzează boli. Este puțin probabil ca peștii afumați la cald să fie purtătorii acestor bacterii.
  • Producătorii au mare grijă să prevină dezvoltarea bacteriilor la peștii afumați, dar, desigur, contaminarea bacteriană poate apărea dacă afumi pește acasă. Din fericire, există multe modalități de a combate agenții patogeni care cauzează boli.
  • Chiar și simpla schimbare a tipului de fum pe care îl folosești poate preveni dezvoltarea bacteriilor cauzatoare de boli. De exemplu, dacă folosești fum lichid de porumb, previi dezvoltarea bacteriilor precum Escherichia coli, Staphylococcus și Vibrio, toate acestea fiind asociate cu boli de origine alimentară.

Pește proaspăt: de care și cât?

În România se încurajează consumul de pește. Acest lucru se datorează faptului că peștele are un rol important în alimentație precum și beneficii variate și numeroase pentru sănătate. În mod ideal, ar trebui să urmărim cu toții să mâncăm cel puțin 2 porții de pește proaspăt pe săptămână, inclusiv o porție de pește gras. Peștele gras include somonul, tonul (nu conservat), stavridul și sardinele.

Hrănește-te corect! Pește toxic versus pește sănătosCe tip de pește nu ar trebui să consumi?

Peștele poate fi sănătate curată sau poate deveni un coșmar toxic pentru corpul tău, în funcție de ce pește alegi. De aceea este esențial să fii atent și să eviți peștele pe care nu ar trebui să-l mănânci niciodată.

Așa cum am spus, aportul de acizi grași Omega-3 este important, iar anumiți pești îi conțin din belșug. Dar, din cauza unor probleme precum mineritul, deversările de canalizare și emisiile de combustibili fosili, metalele grele precum mercurul se acumulează în apă și în peștii care ajung pe masa noastră. Din păcate, contaminarea peștilor cu mercur este reală și poate avea efecte devastatoare asupra sănătății.

Nu numai atât, dar unii pești au fost pescuiți excesiv, astfel încât sunt pe cale de dispariție, ceea ce poate avea efecte dăunătoare asupra ecosistemului oceanic. Din fericire, putem alege pești cu conținut scăzut de contaminanți. Deci, ce pești nu ar trebui să nu mai consumi sau sa consumi cu precauție?

  • Cod de Atlantic
  • Anghilă
  • Somon de crescătorie
  • Rechin
  • Ton de Atlantic
  • Somn
  • Pangasius

Ce beneficii aduce consumul de pește?

Nutrițoniștii sunt de aceeași părere: trebuie să mâncăm pește! Într-adevăr, acesta este excelent pentru sănătatea noastră! Dar care sunt beneficiile consumului de pește? De ce este bun peștele pentru tine?

Iată câteva motive bune ca să îl mănânci:

  1. Este bogat în proteine

Peștele este o sursă bună de proteine de înaltă calitate. Consumul de pește este, prin urmare, o modalitate excelentă de a reduce consumul de carne (în special carnea roșie).

  1. Are mai puțină grăsime

În general, peștele conține mai puține grăsimi decât carnea. Prin urmare, peștele se poate integra perfect în alimentația noastră, chiar și ca parte a unei cure de slăbire! Se recomandă să consumi un pește gras și un pește slab pe săptămână.

  1. Este o sursă excelentă de Omega–3

Peștele (în special  cel gras) este o sursă importantă de Omega-3. Aceasta este benefică pentru sănătate, deoarece ajută la dezvoltarea creierului și promovează  sănătatea inimii. Deficiența de Omega-3 are drept urmare apariția bolilor neurodegenerative (boala Alzheimer), depresia sau chiar pierderea vederii.

  1. Este bogat în oligoelemente

Peștele are și avantajul de a fi bogat în vitamine:

  • vitamina A , bună pentru sănătatea ochilor
  • vitamine din grupul B, cum ar fi vitaminele B12 (care participă la sinteza globulelor roșii și a proteinelor), B3 (sau PP) (care joacă un rol în producerea de energie), B6 (esențială pentru metabolismul aminoacizilor);
  • vitamina D (care este implicată în legarea calciului în oase);
  • vitamina E (care joacă un rol antioxidant);

Este, de asemenea, bogat în minerale sau oligoelemente, cum ar fi:

  • iodul, care provine în principal din produse de origine marină și participă la sinteza hormonilor tiroidieni
  • fosforul, care este implicat în mecanismele de transport și stocare a energiei;
  • zincul, care promovează vindecarea tisulară;
  • seleniul, care are antioxidant;
  • fierul, constituent al hemoglobinei;
  • magneziul, care este implicat în funcționarea mușchilor și a

Potrivit unui studiu publicat în 2006 în revista medicală Jama, consumul de pește o dată sau de două ori pe săptămână reduce mortalitatea cu 17% și mortalitatea prin boli cardiovasculare  cu 36%! Așadar, este bine să punem peștele mai des în farfurie!

Slăbește consumând pește proaspăt, de calitate

Peștii sunt alimente excelente, bogate în nutrienți și vitamine și sunt, de asemenea, gustoși. Peștii slabi în special sunt plini de proteine și au un aport energetic redus. Acesta este motivul pentru care nutriționiștii îi recomandă adesea pacienților pentru pierderea în greutate.

De ce să mănânci pește slab atunci când urmezi o dietă?

Majoritatea peștilor slabi au carne albă și puțină grăsime (mai puțin de 3%). Aportul lor caloric nu depășește 100 Kcal la 100 g. Codul, merluciul, dorada, merlanul sau chiar păstrăvul sunt printre peștii slabi consumați cel mai frecvent. Sunt perfecți pentru persoanele care doresc să slăbească. Cu toate acestea, calitatea unei mese cu pește slab depinde și de modul în care gătești peștii. În plus, contrar credinței populare, gustul lor nu este mai puțin plăcut; trebuie doar să știi cum să îi pregătești.

Despre consumul de pește: sfaturi și recomandări

  • Consumă pește NUMAI de două ori pe săptămână.
  • Optează pentru speciile de pești care se hrănesc exclusiv cu alge și nu cu pești mai mici.
  • Cumpără pește întreg mai degrabă decât pește pregătit și tăiat, este mai avantajos ca preț.
  • Nu arunca șira și căpățâna, fă o supă din ele.
  • Nu cumpăra pești pe cale de dispariție, nu încuraja braconajul.
  • Nu cumpăra sub nicio formă pește crescut intensiv în ferme din Tailanda sau China.
  • Consumă mai multe feluri de pește.
  • Evită peștii din apele puternic poluate.
  • Citește etichetele de pe ambalaje.

Omega 3 Forte de la Naturalis conține o formulă concentrată de acizi grași polinesaturați din ulei de pește și vitamina E, care contribuie la restabilirea echilibrului nervos, contribuie la stimularea vitalității intelectuale și are rol în reducerea riscului cardiovascular. Produs disponibil în farmaciile Catena!

 

Data publicarii: 26.02.2021

Etichete

Etichete:

consum de peste, peste, peste afumat, peste sanatos, peste toxic

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Alternative sănătoase la băuturile carbogazoase
Alternative sănătoase la băuturile carbogazoase
Băuturile carbogazoase sunt extrem de populare în întreaga lume și se g..

10.06.2025

Ecaterina Lupașcu
nutritie sanatoasa
Rehidratare după sport: ce să consumi pentru recuperare optimă
Rehidratare după sport: ce să consumi pentru recuperare optimă

10.06.2025

Ecaterina Lupașcu
nutritie sanatoasa
Hidratare inteligentă: Ce și cât să bei în zilele caniculare
Hidratare inteligentă: Ce și cât să bei în zilele caniculare

03.06.2025

Irina Gache
nutritie sanatoasa
compulsivitatea alimentară
Compulsivitatea alimentară - între modă și știință

22.05.2025

Alina Epure
nutritie sanatoasa
alimentația în adolescență
Alimentația în adolescență - startul către un stil de viață sănătos

29.04.2025

Alina Epure
nutritie sanatoasa
alegeri alimentare sănătoase
Alimentația - între nevoi, pofte, dorințe

28.04.2025

Alina Epure
nutritie sanatoasa
Moduri de preparare a ouălor
Moduri de preparare a ouălor

22.04.2025

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie
    21.01.2025
    0
  2. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306
  3. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182
  4. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181
  5. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150
  6. Am slăbit 12 kg într-o lună!
    19.10.2006
    66

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Retete Evenimente Reviste Sport

Recomandări din alte categorii

Gras sau slab? Echilibru sau extreme?
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Consumul de semințe de mac: beneficii și contraindicații
„Bebelușii Ozempic”: De ce contraceptivele orale ar putea să nu mai funcționeze eficient
Intoleranța la gluten vs. boala celiacă – care e diferența
Cea mai bună rețetă de sangria făcută în casă
tonica group
facebook
instagram
youtube
GALENUS SRL
Nr. Registrul Comerţului: J1999005916407
CUI: RO 11906760
Activitate principala: 5811
Adresă sediu social: Bucureşti, Bdul. Unirii, nr. 15, bl. B3, mezanin, sect. 4
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2025
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne