Gustarea românească 100% sănătoasă: mărul
Azi, când citim frecvent despre beneficiile unor fructe exotice cu nume și aspect bizar, avem tendința de a neglija fructul autohton, ieftin și la îndemână tuturor: mărul. Sănătoase și excelente în dietele de slăbire, merele ar trebui să facă parte din dieta oricui, fie tânăr sau vârstnic.
28.07.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 51 secundePuțini știu că merele fac parte din familia… trandafirilor! Inițial, merele au provenit din Asia și Europa de Est, dar s-au extins, ulterior, pe întregul nostru continent și în America de Nord. Le consumăm ca atare, sub formă de sucuri sau sub diferite alte forme. Practic, nu există persoană care să nu agreeze merele, dacă nu crude, măcar sub formă de… ștrudel!
Există un mare număr de specii de măr, variate atât din punct de vedere al culorii, cât și al gustului și, mai ales, al dulcetei. Indiferent de preferințe, merele au proprietăți organoleptice atrăgătoare, care, spune legenda, au dus chiar la izgonirea primilor oameni din rai! Un vechi proverb englezesc ne amintește că „un măr pe zi ține doctorul departe”, iar medicina modernă a explicat adevărul acestei zicale descriind nutrienții diverși pe care bine-cunoscutul fruct ii adaugă dietei noastre.
Merele ajută la reducerea colesterolului
Coaja merelor este „sediul” fibrelor, dominate de pectine. Tot în coajă se găsesc antioxidanți valoroși, mai ales quercitina. De fapt, acțiunea benefică a merelor se datorează în special activității lor antioxidante. Acesta are la bază diferiți compuși fenolici și flavonoizi.
Merele oferă un sprijin pentru menținerea sănătății cardiovasculare. Fitonutrientii din mere, îndeosebi quercitina, catechinele, acidul clorogenic, asigură integritatea vaselor, întârzie apariția și evoluția plăcilor de aterom. In aceeași direcție, fibrele solubile (pectinele) și insolubile (celuloza) din mere scad colesterolul rău (LDL-colesterol). Studii au arătat că aceste efecte apar chiar la un consum mic, o jumătate dintr-un măr mediu, de exemplu, producând efecte măsurabile. Flavonoizii merelor au și acțiune anticoagulantă, reglează tensiunea arterială și combat acumularea de grăsimi (steatoză hepatică).
Persoanele mature, mai ales dacă au probleme cu inima, trebuie să consume pe termen lung 1-2 mere pe zi.
Consumul de mere poate preveni boli grave
Merele ne ajută și în lupta împotriva cancerului. Consumul zilnic de mere scade incidența cancerului pulmonar la femei. Datele de laborator arată o corelație pozitivă între consumul de mere și scăderea frecvenței cancerelor de colon, rect și de sân.
Flavonoizii unici din mere (inclusiv florizina) sunt în mod particular de ajutor în menținerea sănătății pulmonare, în evitarea astmului bronșic și a complicațiilor acestuia.
Pectinele din mere sunt un „pansament” natural al tubului digestiv, fiind folosite și în mod tradițional pentru tratamentul și profilaxia enteritelor și colitelor.
Să mai amintim că merele aduc și vitamina C, extrem de utilă în sezonul rece, fier, magneziu, potasiu, mangan, cupru, acid malic, toate într-un fruct cu o valoare calorică redusă, ceea ce îl face accesibil și persoanelor care doresc să-și întrețină silueta.
Deci, înainte de a cumpăra mango sau papaya, gândiți-vă dacă nu e bine ca astăzi să refaceți provizia de mere a familiei: golden, ionatane, renete sau de alt soi, după gustul și preferințele fiecăruia.
Totul despre beneficiile consumului de măsline
23.10.2024