Grăsimile trans – un pericol ascuns
Grăsimile trans sunt un tip de grăsimi create prin procesul de hidrogenare a uleiurilor vegetale lichide. Acest proces chimic transformă uleiurile lichide în grăsimi solide la temperatura camerei și îmbunătățește durata de conservare și textura alimentelor.
06.02.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 40 secundeGrăsimile trans pot fi găsite în special produse alimentare procesate și ambalate, cum ar fi prăjiturile, biscuiții, produsele de patiserie sau produsele de fast-food.
Grăsimile trans sunt ieftin de produs, ușor de utilizat și conferă alimentelor un gust plăcut. Multe restaurante și producători de alimente de tip fast-food folosesc grăsimi trans pentru a prăji alimentele, deoarece uleiurile cu grăsimi trans pot fi folosite de multe ori în friteuzele comerciale.
Cum îmi afectează grăsimile trans sănătatea?
Grăsimile trans cresc nivelul de colesterol rău (LDL) și scad nivelul de colesterol bun (HDL). Consumul de grăsimi trans crește riscul de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral. De asemenea, este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.
De ce au devenit atât de populare grăsimile trans dacă au efecte atât de rele asupra sănătății?
Înainte de 1990, se știa foarte puțin despre modul în care grăsimile trans pot dăuna sănătății. În anii 1990, cercetările au început să identifice efectele nocive asupra sănătății ale grăsimilor trans, iar unele țări au introdus reglementări de etichetare și avertismente în ceea ce privește consumul acestor grăsimi.
Grăsimi trans pot fi găsite în multe alimente – inclusiv alimente prăjite, cum ar fi gogoși, prăjituri, cruste de plăcintă, biscuiți, pizza congelată, fursecuri, biscuiți și margarine stick și alte produse tartinabile. Puteți determina cantitatea de grăsimi trans dintr-un anumit aliment ambalat, uitându-vă la eticheta cu informații nutriționale. Cu toate acestea, produsele pot fi enumerate ca „0 grame de grăsimi trans” dacă conțin 0 grame până la mai puțin de 0,5 grame de grăsimi trans per porție. De asemenea, puteți identifica grăsimile trans citind listele de ingrediente și căutând ingredientele numite „uleiuri parțial hidrogenate”.
Există grăsimi trans care apar în mod natural – cantități mici de grăsimi trans se găsesc în mod natural în unele cărnuri și produse lactate, inclusiv carne de vită, miel și grăsimi din unt. Nu au existat suficiente studii pentru a determina dacă aceste grăsimi trans care apar în mod natural au aceleași efecte negative asupra nivelului de colesterol ca grăsimile trans care au fost fabricate industrial.
Este recomandat să reduceți consumul de alimente care conțin uleiuri vegetale parțial hidrogenate pentru a reduce grăsimile trans din dieta dumneavoastră și să pregătiți carne slabă și carne de pasăre fără adaos de grăsimi saturate și trans. Înlocuiți grăsimile trans din dieta dumneavoastră cu grăsimi mononesaturate sau polinesaturate!
Cum puteți evita grăsimile trans
- Consumați cât mai multe fructe, legume, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carne de pasăre, pește și nuci. Limitați, de asemenea, carnea roșie, alimentele și băuturile dulci.
- Folosiți uleiuri vegetale nehidrogenate, care apar în mod natural, cum ar fi canola, șofranul, floarea-soarelui sau uleiul de măsline.
- Căutați alimente procesate făcute cu ulei nehidrogenat, mai degrabă decât uleiuri vegetale sau grăsimi saturate parțial hidrogenate sau hidrogenate.
- Alegeți alimente cu „0 g grăsimi trans” pe eticheta cu informații nutriționale și fără uleiuri hidrogenate în lista de ingrediente.
- Limitați consumul de gogoși, prăjituri, biscuiți, brioșe, plăcinte și prăjituri care pot conține grăsimi trans.
- Limitați consumul de alimente prăjite din comerț și produsele de copt făcute cu uleiuri vegetale hidrogenate.
Doar 10% dintre copii consumă legume la fiecare masă
07.11.2024