Glucidele, bune sau rele?
Zaharurile sau carbohidratii fac parte din alimentatia zilnica si este normal sa fie asa. Toate revistele de specialitate (mai mult sau mai putin) trateaza acest subiect cu multa atentie si nu putine sunt publicatiile care ofera informatii eronate cu privire la rolul carbohidratilor in organism. Cu alte cuvinte, e adevarat ca zaharul in exces dauneaza insa are si acesta rostul lui in bunul mers al organismului.
21.12.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 18 secundeAtentie ca zaharul ingrasa! Ei bine, fara zaharuri (glucide) organismul nu poate functiona. Principalul rol al acestora este de a produce energie. Echivalentul unui gram de glucide este 4 kcalorii. De asemenea, zaharurile din alimentatie sunt implicate in reglarea celorlalte metabolisme (lipidic, proteic). Procesul de termoreglare necesita zaharuri iar dezvoltarea si functionarea corecta a sistemului nervos este, de asemenea, sub influenta acestora. In concluzie, fiecare celula din organism necesita energie pentru a putea functiona iar sursa principala o reprezinta glucidele.
Consumati alimente cu un indice glicemic scazut
Indicele glicemic (IG) al unui aliment cuantifica viteza cu care creste glicemia dupa consum. Cu cat indicele glicemic este mai mare, cu atat alimentul respectiv determina o crestere rapida a glicemiei. Aceasta notiune trebuie inteleasa atat de catre bolnavii de diabet, cat si de catre persoanele sanatoase, deoarece consumul alimentelor cu IG scazut va mentine un echilibru al nivelului de zahar din sange pe o perioada mai lunga de timp. De asemenea, alimentele cu IG scazut necesita o perioada mai lunga de timp pentru a fi digerate, scazand astfel senzatia de foame.
●Alimente cu IG scazut (acestea pot fi consumate frecvent): fasolea verde, fasolea alba, mazarea verde, morcovii, telina, sfecla de zahar, rosiile, broccolii, varza, dovleceii, castravetii, ardeiul gras, soia, prazul, maslinele, ciupercile, ciresele, lamaia, gutuile, grapefrutul, capsunile, pomelo, perele, fructele de padure, merele, inghetata cu fructoza, iaurt, lapte.
●Alimente cu IG mediu (acestea trebuie consumate cu masura): cartofii, napii, anghinarele, orezul, sucurile de fructe fara zahar preparate in casa, strugurii, ananasul, kiwi, bananele, muesli sau cerealele integrale (fara zahar), painea integrala, fuctele uscate, stafidele, batoanele de cereale (fara zahar), pastele din grau integral.
●Alimente cu IG inalt ( a se evita consumul acestor alimente): malaiul, chipsurile, ciocolata, inghetata, prajiturile, mierea, briosele, bauturile carbogazoase indulcite, alcoolul, painea alba, piureul de cartofi, cartofii prajiti, lasagna, pizza si mancarea tip fast-food.
In concluzie, IG reprezintă un indicator ce ajuta la cunoașterea exacta a felului in care alimentele ce conțin zahar sunt capabile sa crească (mai mult sau mai putin) nivelul glicemiei din sânge.
Alimentele cu un IG inalt trebuie evitate de catre diabetici deoarece ingerarea acestora determina fluctuații importante ale nivelului de zahar din sânge. De asemenea, cu ajutorul acestui indicator zaharurile nocive pot fi evitate din alimentatia zilnica. Si nu uitati ca sunt multe produse in comert care au pe eticheta specificat indicele glicemic.
Dr. Alin Popescu
Alimente bogate în seleniu
13.09.2024