Ghimbirul, rădăcina-minune
Sunt sigură că ați văzut în supermarketul în care vă faceți cumpărăturile niște rădăcini ciudate, semănând vag cu rădăcina de țelină și vândute sub denumirea de ghimbir. Puțini cred că și-au făcut curajul să le cumpere și să le folosească în bucătărie, deși prețurile nu sunt deloc prohibitive. Adevărat, ghimbirul nu este o plantă tradițională, locală. Aparține meleagurilor asiatice și are foarte multe calități, atât culinare, cât și terapeutice.
27.04.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 15 secundeGhimbirul este, de fapt, rizomul plantei cu același nume. Poate avea o culoare albă, galbenă sau roșiatică, în funcție de varietate. Coaja maronie, mai groasă sau mai subțire, trebuie îndepărtată înainte de folosirea rizomului. Ghimbirul se folosește proaspăt (forma pe care o recomandăm, deoarece numai așa își păstrează valoarea nutritivă) sau sub formă uscată, ca pudră. Preparatele la care se poate adăuga ghimbir sunt foarte diverse, de la feluri de mâncare specifice Asiei de sud-est, până la preparate locale (salate, carne, fursecuri) pregătite în mod obișnuit, dar care vor căpăta o noua savoare.
Ghimbirul: pentru digestie îmbunătățită
Ghimbirul are o lungă tradiție în fitoterapie, unde se folosește pentru ameliorarea simptomatologiei gastro-intestinale. Este considerat carminativ (scade balonarea, disconfortul abdominal și flatulența), spasmolitic (reduce crampele și relaxează musculatura intestinului) și combate greața, inclusiv grețurile matinale specifice disgravidiei de prim trimestru. Medicina modernă a adăugat și alte roluri, printre care cel antioxidant și cel antiinflamator. La bază se află gingerolii, cei care dau gustul specific, iute. Substanțele au o structură similară cu a capsaicinei din chilli sau cu a piperinei din piper. Încălzirea transformă gingerolul în zingeron, mai puțin iute, iar uscarea, în shogaol, care are un gust de două ori mai intens.
Gingerolii sunt antiinflamatori importanți, de aceea consumul regulat de ghimbir ușurează durerile din osteoartrită. Aceiași gingeroli inhibă creștere celulelor canceroase în colon.
Ceai de ghimbir pentru zile friguroase
Ghimbirul ne poate încălzi într-o zi rece de iarnă și poate stimula procesele de sudorație, de aceea e util în gripe și răceli, ca și în detoxifiere. Poate fi adăugat ca atare în apă fierbinte, eventual alături de diferite alte plante aromate, rezultând un excelent ceai aromat și picant, cu virtuți terapeutice și revigorante. Ghimbirul aduce vitaminele B6 și C și este o sursă de potasiu și de fibre. Valoarea sa calorica este redusă (20 kcal/100 g) pentru că e sărac în carbohidrați digerabili și nu conține grăsimi.
Bere de ghimbir, reconfortantă și cu puțin alcool
La 1 l de apă aveți nevoie de 130 g de ghimbir proaspăt decojit, 150 g zahăr sau miere, o lămâie de dimensiuni medii, 8 g de drojdie proaspătă sau 4 g de drojdie uscată. Opțional: coriandru, anason, cuișoare, chilli, vanilie.
Se opăresc cu apă adusă la temperatura de fierbere rădăcina de ghimbir tăiată mărunt și lămâia feliată. Se lasă să se răcească până la aproximativ 30 de grade, după care se adaugă drojdia și zahărul sau mierea. Se lasă să fermenteze la temperatura camerei o zi. Apoi se strecoară în sticle de plastic curate și care se pot închide bine. În sticle se mai lasă 48 de ore la 21 de grade, după care se introduce în frigider. Este bună de consum timp de aproximativ o săptămână. Nu folosiți recipiente de sticlă pentru condiționare, deoarece în timpul fermentației se produce bioxid de carbon și sticla poate ceda. Produsul nu are mai mult de 2% alcool etilic, deci este o bere foarte slabă, dar reconfortantă și strict naturală, fără aditivi sau conservanți îndoielnici.
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024