Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir
Ghimbirul este un condiment care poate fi folosit la prepararea multor mâncăruri, dar și cu scop terapeutic. În Antichitate era folosit pentru a stimula digestia și pentru a trata anumite afecțiuni digestive, fiind foarte apreciat datorită acestor proprietăți. În prezent, se consideră că ghimbirul este un super-aliment, având de fapt numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Consumul de ceai de ghimbir este o modalitate excelentă de a te bucura de proprietățile incredibile ale acestei vegetale.
08.12.2020
Timp estimat de citire:
8 minute, 30 secundeTotul despre ghimbir – proprietăți și recomandări de consum
Ghimbirul este o plantă florală, originară din SE Asiei. Face parte din familia Zingiberaceae, fiind înrudit cu turmericul, cardamomul și galangalul. Rizomul, partea subterană a tulpinii, este cea utilizată ca mirodenie. De multe ori este numită ginger. Poți consuma ghimbir proaspăt, uscat, sub formă de pudră, murat, sub formă de ulei sau de suc. Există numeroase tipuri de suplimente alimentare care conțin ghimber mai ales sub formă de pudră. Uneori, acesta este adăugat ca aditiv în alimentele procesate sau în produse cosmetice.
Ghimbirul este o sursă excelentă de antioxidanți, deși nu conține multe vitamine, minerale sau calorii. 2 lingurițe de ghimbir furnizează numai 4 kilocalorii, iar această cantitate nu furnizează niciun nutrient în cantitate semnificativă. Ghimbirul conține urme de vitamine și minerale, cum ar fi: vitaminele B3 și B6, fier, potasiu, vitamina C, magneziu, fosfor, zinc, folat, niacină, riboflavină.
În ghimbir se regăsesc mai mult de 400 de compuși chimici, dar aroma caracteristică este dată de uleiurile volatile care alcătuiesc 1-3% din greutatea ghimbirului proaspăt. Ele sunt constitute de zingeron, shagaol și ginegerol (compusul cu cea mai mare concentrație). Uleiurile volatile au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, fiind considerate cele care conferă proprietățile curative.
Top 10 beneficii ale consumului de ghimbir
Ghimbirul este consumat de oameni de peste 3000 de ani. De-a lungul timpului au fost observate numeroase efecte benefice asupra sănătății. Știința a validat o parte dintre acestea, studiind și multe alte potențiale beneficii. Iată câteva dintre acestea.
- Îmbunătățește digestia
Mai multe studii au investigat efectele ghimbirului asupra gazelor intestinale. Unele cercetări indică faptul că enzimele pe care le conține ghimbirul ajută organismul să le descompună și să le elimine, reducând disconfortul și balonarea. Ghimbirul pare să aibă efecte benefice asupra enzimelor tripsină și lipază pancreatică, care sunt importante pentru digestie. În plus, consumul de ghimbir favorizează tranzitul intestinal, putând ameliora constipația.
- Este un remediu eficient pentru greață
Ghimbirul pare a fi un remediu foarte eficient împotriva greții, cauzate de diverși factori. Poate fi utilizat cu acest scop chiar și de către persoanele care au stări de greață și senzație de vomă din cauza chimioterapiei. Cel mai eficient pare a fi în cazul greții cauzate de sarcină. Deși este considerat în general sigur, recomandarea ar fi să discuți cu medicul înainte de a consuma cantități mari de ghimbir în timpul sarcinii.
- Poate reduce simptomele de răceală și gripă
Multe persoane folosesc ghimbir în caz de afecțiuni respiratorii. În special ghimbirul proaspăt are o afecțiune protectivă și decongestionantă asupra sistemului respirator, datorată uleiurilor volatile.
- Poate reduce durerile menstruale
Una dintre utilizările tradiționale ale ghimbirului este cea analgezică, inclusiv în caz de durere menstruală (dismenoree). Consumul de ghimbir în timpul ciclului menstrual poate fi la fel de eficient în reducerea durerii precum unele antiinflamatoare. Este însă nevoie de studii suplimentare.
- Poate ajuta în caz de osteoartrită
Osteorartrita este o problemă foarte frecventă. Implică afectarea articulațiilor, cauzând simptome precum durere și rigiditate. Se pare că persoanele care consumă frecvent ghimbir beneficiază de o reducere a simptomatologiei, inflamația fiind mai redusă.
- Poate ajuta la tratamentul indigestiei cronice
Indigestia cronică este caracterizată de dureri recurente și disconfort în partea superioară a abdomenului. Se consideră că întârzierea golirii stomacului este o cauză majoră a indigestiei cronice. Consumul de ghimbir pare să ajute la accelerarea digestiei la nivelul stomacului. În cadrul unui studiu s-a observat că, în cazul persoanelor care au consumat ghimbir, stomacul s-a golit în 13.1 minute, spre deosebire de celelalte care au primit un placebo. În cazul celor din urmă, stomacul s-a golit în 26 de minute.
- Poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului
Nivelul crescut de colesterol este în strânsă legătură cu riscul crescut de boli cardiovasculare. Într-un studiu din 2018 s-a observat că administrarea a 5 grame de pudră de ghimbir pe zi (o doză mare) pentru 3 luni a determinat reducerea colesterolului LDL cu 17%. Multe persoane însă pot experimenta disconfort digestiv și gust specific în urma unei doze atât de mari de ghimbir. Proprietatea de reducere a colesterolului a fost observată și în cazul administrării a 3 grame de ghimbir, dar și în studii pe animale de laborator.
- Conține o substanță cu potențial rol anti-cancer
Proprietățile anticancerigene sunt atribuite în principal gingerolului. O formă a acestuia, numită [6]-gingerol este considerată eficientă. Unele studii au arătat că ghimbirul poate avea unele roluri benefice în caz de cancer colorectal, pancreatic sau de ficat.
- Poate îmbunătăți funcția creierului și poate oferi protecție împotriva Alzheimer
Stresul oxidativ și inflamația cronică pot accelera procesul de îmbătrânire. Se consideră că sunt determinante pentru apariția maladiei Alzheimer și declinului cognitiv cauzat de vârstă. Unele studii au arătat că anumiți compuși bioactivi din ghimbir pot inhiba răspunsul inflamator din creier și pot îmbunătăți funcțiile cerebrale.
- Poate susține scăderea în greutate
Consumul de ghimbir poate ajuta procesul de slăbire. Această abilitate pare a fi datorată potențialului său de a accelera metabolismul și compușilor antiinflamatori.
Consumul de ghimbir sub formă de ceai
Ceaiul de ghimbir poate aduce toate beneficiile ghimbirului într-o formă de consum foarte agreabilă. Ceaiul are un gust ușor condimentat, care te încălzește. Este consumat de mii de ani în China pentru efectele tonice. Poate fi consumat oricând pe parcursul zilei. Este recomandat mai ales dimineața, dar și ca ajutor pentru digestie după o masă copioasă.
Cum se prepară ceaiul de ghimbir
Pentru prepararea ceaiului de ghimbir avem nevoie de bucăți proaspete de ghimbir. Se pune la fiert un vas cu apă de aproximativ un litru. O bucată de rădăcină de ghimbir de aproximativ 3-5 cm se dă prin răzătoare și se adaugă în vasul cu apă, după ce aceasta a început să fiarbă. Se lasă la fiert 1-2 minute, iar apoi se stinge focul. Timp de aproximativ 20 de minute se acoperă vasul, iar apoi se strecoară. Ceaiul obținut se poate combina cu suc de lămâie sau de mentă. Poți adăuga miere sau felii de lămâie.
Bineînțeles, există numeroase tipuri de ceai de ghimbir pe piață sub formă de pliculețe, dar cel mai recomandat este ceaiul de ghimbir proaspăt.
Ceai de ghimbir – contraindicații
Ghimbirul are un gust distinctiv și poate să nu fie pe gustul tuturor. Unele persoane pot avea parte de senzații de balonare sau arsură ca urmare a consumului de ceai de ghimbir. Având proprietatea de a reduce ușor tensiunea, ar trebui să fie consumat cu moderație de către persoanele cu hipotensiune.
Dieta cu ghimbir, o dietă sănătoasă
Integrarea ghimbirului în dietă sub formă de ceai, în preparatele culinare sau sub formă de supliment nutritiv aduce numeroase beneficii sănătății pe termen lung și poate favoriza procesul de slăbire.
Un tip de dietă de slăbit cu ghimbir (destul de drastică) presupune înlocuirea mesei de seară sau a prânzului cu ceai sau sucuri obținute din ghimbir și lămâie, bineînțeles în rest având o alimentație ușoară, echilibrată, fără zahăr, pâine în exces, grăsimi nesănătoase sau alcool. Combinația de lămâie și suc de ghimbir are proprietăți diuretice, astfel încât toxinele se elimină ușor.
3 rețete pentru dieta cu ghimbir
Supă de morcovi și ghimbir
Ingrediente:
- Apă
- Câțiva morcovi (5-6)
- Ghimbir
- Ceapă
- 2 lingurițe de ulei de măsline
Mod de preparare:
Se spală și se curăță morcovii și ceapa, iar apoi se adaugă într-un vas cu apă (1 litru) după ce au fost mărunțite. Se adaugă 1-2 bucăți de ghimbir tăiate subțiri pentru a da un gust ușor picant. La final se adaugă lingurițele cu ulei de măsline și se lasă la fiert timp de 30-40 minute. Se adaugă sare după gust.
Pui cu ghimbir la cuptor
Ingrediente:
- 1 pui
- 2 bucăți de ghimbir proaspăt
- 50 ml de ulei de măsline
- O jumătate de lămâie
- Sare, piper
- Mărar, pătrujel proaspăt
- 1 linguriță de boia de ardei
Mod de preparare:
Puiul se spală, apoi se taie bucăți și se presară cu sare și piper. Bucățile se așază într-o tavă și peste ele se toarnă o cană de apă și ulei. Tava se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptor. Bucățile de ghimbir se curăță de coajă și se dau pe răzătoarea mică. Peste ghimbirul ras se adaugă două lingurițe de ulei de măsline, boia de ardei și sucul de lămâie, verdețurile tocate și se adaugă o jumătate de ceașcă de apă. După 30 de minute, tava se scoate din cuptor și sosul obținut se toarnă pe fiecare bucată de carne. Tava se reintroduce la cuptor pentru încă aproximativ 30 de minute neacoperită, până când puiul se rumenește.
Băutură răcoritoare cu ghimbir
Ingrediente:
- 1 litru de apă
- O lingură de ghimbir proaspăt mărunțit
- 3 linguri de miere
- ½ lămâie
- 2 mere
Mod de preparare:
Merele se taie în bucățele mici, se decojesc și se elimină cotorul. Lămâia se taie bucățele cu tot cu coajă. Ingredientele se pun în blender și se mixează bine. La final se filtrează și se servește rece.
Tinctura de ghințură, beneficii și utilizări
06.11.2024