Ghidul condimentelor: cele mai apreciate mirodenii
Semințe, boabe, plante verzi sau uscate, legume, coajă de fructe și nu numai... Fără ele, mâncarea ar rămâne o simplă necesitate, nu și un prilej de delectare și surprindere a simțurilor. Și nici de experimentare și exprimare a creativității în bucătărie.
03.01.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 37 secundeCu priceperea necesară, dar și cu un set potrivit de condimente la îndemână, poți face o capodoperă culinară chiar și din cele mai puțin ofertante ingrediente. Cu nuanțe variate de gust și arome, acestea pot scoate din anonimat orice preparat. În plus, vin și cu o serie de beneficii ce nu sunt de neglijat. Mai jos e o listă scurtă a celor care n-ar trebuie să-ți lipsească.
Rozmarinul
Este poate cel mai reprezentativ condiment al bucătăriei italiene. Îl regăsim în o mulțime de rețete, de la fripturi, mâncăruri de legume până la tot soiul de aluaturi, în special în cele pentru pizza și tortelloni. Ceea ce ar mai trebui să știm despre el este că-i un antioxidant puternic și ajută la combaterea inflamației. În plus, stimulează digestia și oferă organismului suport în lupta cu infecțiile respiratorii. Mare atenție însă, rozmarinul este un condiment destul de capricios. E bine să nu mergi prea departe cu cantitatea și în niciun caz să nu-l combini cu frunza de dafin.
Turmericul
Este folosit mai ales pentru a oferi mâncărurilor minunata culoare galben-portocalie, deși altele sunt meritele lui deosebite. Există numeroase studii care atestă faptul că principala sa substanță activă, curcumina, are un puternic rol antiinflamator și antiaterosclerotic. Din acest punct de vedere, turmericul este un bun aliat în caz de dureri articulare, suferințe gastrointestinale și diverse boli degenerative.
Dovezile științifice privind efectele benefice ale condimentelor nu contenesc să apară. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Illinois, SUA, au demonstrat de curând că utilizarea zilnică a turmericului poate reduce cu până la 40% numărul de leziuni la nivelul colonului.
Nucșoara
Acest condiment exotic susține sănătatea cavității orale, prin componentele antibacteriane, precum și pe cea a întregului sistem digestiv. De regulă, face o figură frumoasă alături de alimentele „albe”. Pur și simplu, desăvârșește gustul piureului de cartofi, al sosului bechamel, al budincilor de conopidă sau dovlecei, dar și al preparatelor cu brânzeturi. Totodată, datorită aromei sale subtile și ușor picante, este excelent în ceai sau cafea și se integrează perfect în supe și omlete.
Scorțișoara
O iubim încă din copilărie pentru gustul ei dulce și rafinat din ștrudelul cu mere, turta dulce și alte produse de patiserie. Acesta însă nu este nici pe departe singurul său atu. Scorțișoara se dovedește a fi de mare ajutor în stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și menținerea senzației de sațietate. De asemenea, ea prezintă remarcabile efecte antioxidante, antiinflamatoare, antispatice, antifungice și antibacteriene.
Adăugarea condimentelor este acea atingere de maestru care transformă o mâncare oarecare într-una plină de savoare. Corect asociate, ele îmbogățesc gustul și, efectiv, declanșează un curcubeu pe cerul gurii.
Vanilia
A nu se confunda cu vanilina, care nu-i decât o imitație obținută în laborator, mult mai ieftină a adevăratului condiment. Ne referim aici la păstaia de vanilie, sursa autentică a apetisantei arome pe care o adorăm cu toții. Aceasta deține toate drepturile pentru proprietățile benefice care i s-au atribuit de-a lungul timpului și anume: de ameliorare a stărilor depresive, de supresie a senzației de foame și control al poftei de dulciuri.
Chimenul
Bogat în uleiuri volatile, conferă un parfum delicat brioșelor și biscuiților. Merge foarte bine în supe-cremă, în feluri cu carne de vită, porc sau miel, dar și în mâncăruri pe bază de dovlecei, vinete, ardei, varză. Îți plac ouăle fierte tari? Taie-le pe jumătate și presară puțin chimen – nu vei regreta! Dacă-ți plac provocările, încearcă și combinația cu brânzeturile tari preferate (Emmental, Cheddar etc.). Oricum ar fi, nu ezita să-l consumi cât mai des, pentru a beneficia de acțiunea lui carminativă, antispastică, astringentă, diuretică, expectorantă, galactogogă şi vermifugă.
Alimente bogate în zinc. Surse naturale de zinc
12.09.2024