Fasolea verde și sănătatea. Beneficiile consumului regulat de fasole verde
La fel ca toate fructele și legumele, fasolea verde constituie o importantă sursă naturală de vitamine și minerale care asigură organismului o parte din necesarul zilnic de nutrienți esențiali. În același tip, fasolea verde conține și alte substanțe benefice care îi asigură un loc bine meritat pe lista alimentelor sănătoase care nu ar trebui să lipsească din dietă.
12.01.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 47 secundePentru a înțelege mai bine acest lucru, îți vom prezenta în rândurile ce urmează care sunt proprietățile nutritive ale fasolei verzi și ce beneficii îți pot aduce ele.
Ce conține fasolea verde
Fasolea verde se remarcă în special datorită conținutului de vitamina C și vitamina A, fiind totodată și o bogată sursă de fibre. În același timp, fasolea verde este și o bună sursă de calciu, magneziu și fier, la care se adaugă și alte minerale esențiale.
Valorile nutriționale pentru 100 de grame de fasole verde arată astfel:
- 31 de calorii, reprezentând 1,5% din doza zilnică recomandată;
- 7,13 grame de carbohidrați, ce asigură 5,5% din doza zilnică recomandată;
- 1,82 de grame de proteine, echivalente cu 3% din doza zilnică recomandată;
- 3,4 grame de fibre dietetice, care reprezintă 9% din doza zilnică recomandată;
- 0,34 grame de grăsimi nesaturate, însemnând 1% din doza zilnică recomandată.
În ceea ce privește conținutul de vitamine din fasolea verde, lucrurile stau în felul următor:
- Vitamina A – 690 de unități internaționale / 23% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina B1 – 0,084 de miligrame / 7% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina B2 – 0,105 miligrame / 8% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina B3 – 0,752 miligrame / 5% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina B5 – 0,094 miligrame / 2% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina B6 – 0,074 miligrame / 5,5% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina B9 – 37 de micrograme / 1,5% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina C – 16,3 miligrame / 27% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina K – 14,4 micrograme / 12% din doza zilnică recomandată.
Lista nutrienilor din fasolea verde continuă cu mineralele, care sunt prezente în următoarele cantități:
- Calciu – 37 de miligrame / 3,7% din doza zilnică recomandată;
- Magneziu – 25 de miligrame / 6% din doza zilnică recomandată;
- Fosfor – 38 de miligrame / 6% din doza zilnică recomandată;
- Fier – 1,04 miligrame / 13% din doza zilnică recomandată;
- Mangan – 0,214, miligrame / 9% din doza zilnică recomandată;
- Potasiu – 209 miligrame / 5,5% din doza zilnică recomandată;
- Sodiu – 6 miligrame / 0,4% din doza zilnică recomandată;
- Zinc – 0,24 miligrame / 2% din doza zilnică recomandată.
Nu în ultimul rând fasolea verde conține și fitonutrienți precum alfa carotenul (69 mcg/100 g), beta carotenul (379 mcg/100 g) și luteina (640 mcg/ 100 g).
De ce trebuie să incluzi fasolea verde în dietă
După cum se vede, fasolea verde este un aliment foarte hrănitor datorită elementelor nutritive enumerate mai sus. Fiecare dintre ele aduce organismului beneficii mai mari sau mai mici, iar pe cele mai importante dintre ele ți le descriem în continuare.
Te ajută să slăbești
Fasolea verde are un conținut scăzut de calorii, o porție serioasă asigurând doar o mică parte din necesarul zilnic al organismului. Așadar, sunt șanse infime ca fasolea verde să încarce organismul cu calorii care să rămână neconsumate și să se depună sub formă de grăsime. În plus, fibrele dietetice pe care le conține mențin senzația de sațietate, ceea ce te determină să mănânci mai rar sau să consumi porții mai mici.
Îmbunătățește digestia
Dacă tot am amintit de conținutul de fibre dietetice din fasolea verde, trebuie să menționăm faptul că acestea au un rol important și în menținerea sănătății sistemului digestiv. Acest aliment conține ambele tipuri de fibre dietetice, respectiv fibre solubile și fibre insolubile. Cele din prima categorie se dizolvă în tractul digestiv formând o soluție de consistența unui gel, care hrănește bacteriile benefice din intestine și totodată facilitează tranzitul intestinal. Fibrele insolubile dau consistență și volum scaunului prevenind constipația și ușurând la rândul lor tranzitul intestinal.
Astfel, datorită fibrelor pe care le conține, fasolea verde previne apariția tulburărilor și bolilor digestive.
Crește densitatea osoasă
Fasolea verde este și o sursă de calciu, o porție de aproximativ 300 de grame putând asigura 10% din necesarul zilnic. Calciul este un mineral indispensabil pentru sistemul osos, care folosește circa 90% din cantitatea totală existentă în organism. Calciul ajută la dezvoltarea oaselor și totodată le conferă rezistență. În lipsa unui aport optim de calciu se reduce densitatea osoasă, ceea ce înseamnă că oasele devin mai fragile și există riscul producerii de fracturi chiar și în urma unor traumatisme sau accidente ușoare. Riscul reduceri densității osoase crește odată cu înaintarea în vârstă, iar consumul regulat de fasole verde poate ajuta la prevenirea unei afecțiuni numite osteoporoză, care apare preponderent în rândul vârstnicilor.
Scade riscul de boli cardiovasculare
În lista mineralelor pe care le conține fasolea verde se găsește și o cantitate importantă de potasiu, care are un rol important în controlul tensiunii arteriale. Mai exact, potasiul contracarează efectul sodiului conținut preponderent în alimentele sărate, care determină retenția de apă și creșterea volumului de sânge. Astfel apare hipertensiunea arterială asociată cu consumul crescut de sare, însă potasiul poate preveni astfel de situații, evident dacă organismul are parte constant de doza recomandată. În același timp, fasolea verde nu conține grăsimi ce determină creșterea nivelului de colesterol, care este un alt factor de risc major pentru sănătatea cardiovasculară.
Reduce stresul oxidativ
Fitonutrienții din fasolea vede, precum și o parte din vitaminele pe care le conține, au un puternic efect antioxidant, neutralizând radicalii liberi care modifică structura celulelor și le afectează activitatea. Acțiunea radicalilor liberi asupra celulelor se numește stres oxidativ și reprezintă una din principalele cauze ale unor boli cronice și a altor probleme de sănătate. Radicalii liberi sunt compuși reziduali care se formează în organism în urma proceselor metabolice sau sunt introduși prin intermediul alimentelor, și devin un pericol când numărul lor crește, depășind capacitatea naturală de apărare. Consumul de fasole verde contribuie la reducerea numărului de radicali liberi printr-un aport important de antioxidanți care neutralizează acești compuși nocivi și îi mențin la un nivel ușor de ținut sub control de sistemul imunitar.
Întărește imunitatea
Vitamina C din fasolea verde este un puternic susținător al sistemului imunitar, atât prin prisma efectului antioxidant de care tocmai am vorbit, cât și prin faptul că stimulează producția de leucocite, care sunt celule imunitare folosite de organism împotriva agenților patogeni. În același timp, este implicată și în producția de anticorpi, favorizând totodată absorbție fierului. Acesta este un alt nutrient pe care îl conține fasolea verde, având la rândul său un rol important în funcționarea sistemului imunitar.
Previne anemia
Consumul de fasole verde este și un mod eficient de a preveni anemia – o afecțiune care apare pe fondul deficitului de fier în organism. Cel mai important rol al acestui mineral constă în producerea hemoglobinei, care se găsește în structura globulelor roșii din sânge și este responsabilă cu transportul oxigenului din plămâni către fiecare celulă din țesuturi. În lipsa unui aport suficient de fier, este afectată producția de hemoglobină, ceea ce duce la o mai slabă oxigenare a organelor și țesuturilor și la apariția anemiei feriprive.
Așa cum am arătat mai devreme, 10 de grame de fasole verde asigură 13% din doza zilnică necesară de fier, astfel că cei care consumă regulat un astfel de aliment au șanse reduse să se confrunte cu anemia.
Sperăm că toate argumentele de mai sus te-au convins că fasolea verde își merită locul în categoria alimentelor sănătoase și că o vei include în dietă pentru a profita de toate beneficiile prezentate de noi.
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024