Fasolea, ingredient-minune in dulciuri: 2 retete delicioase
„Mmmm, ce pofta-mi-e de-o prajitura cu fasole”... Asa e, ai dreptate, suna mai mult decat ciudat. Asta insa pentru ca inca n-ai apucat sa incerci un astfel de deliciu. Cu o consistenta pastoasa, aroma discreta si gust usor de nuca, fasolea se integreaza fara niciun fel de probleme, ba chiar cu mult succes, in retetele de prajituri si biscuiti. Descopera propunerile noastre si te vei convinge negresit de acest lucru.
21.12.2015
Timp estimat de citire:
3 minute, 7 secundePrea mult timp asociata cu ciolanul si costita afumata, fasolei i-a fost confiscata calitatea de ingredient delicat in preparatele dulci. Absolut pe nedrept. Pentru ca este o optiune formidabila de a adauga valoare nutritionala deserturilor, fara a le afecta textura si savoarea. Dimpotriva, le amelioreaza in mod neasteptat. Cele doua retete de mai jos sunt o dovada incontestabila in acest sens.
Negresa dementiala cu fasole neagra
Aceasta prajitura cu ciocolata, fasole neagra si sirop de artar iti va surprinde cu siguranta papilele gustative. Pe langa faptul ca este neasteptat de gustoasa si hranitoare, aceasta reprezinta o alternativa formidabila la produsele obisnuite de patiserie, dar si o optiune sigura pentru cei care se feresc de gluten. Si asta pentru ca la prepararea ei nu se foloseste pic de faina.
Ingrediente necesare:
2 conserve de fasole neagra sau 500 g de fasole neagra fiarta in casa, fara sare (200 g in stare uscata)
230 g de unt sau ulei de cocos, la temperatura camerei
4 oua
85 cacao pudra neindulcita
2/3 ceasca sirop de artar
extract de stevie
extract de vanilie
1 lingurita cafea solubila, optional
200 g nuci tocate marunt
sare de mare
Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la aproximativ 160 grade Celsius. Fasolea neagra se clateste in mai multe ape si se lasa sa se scurga, apoi se mixeaza bine cu ajutorul robotului de bucatarie impreuna cu ouale, pudra de cacao, siropul de artar, extractul de vanilie si cafeaua solubila, in cazul in care o vei folosi. Adauga un praf de sare si untul/uleiul topit, continuand procesul de omogenizare a compozitiei. Gusta si, daca nu e suficient de dulce, mai pune putin sirop de artar sau extract de stevie. La final, adauga nucile, rezervand o mana pentru decor. Toarna amestecul creat intr-o tava tapetata cu hartie de copt, presara deasupra nucile ramase si da prajitura la cuptor timp de 40-45 de minute. Dupa ce se coace, ai rabdare sa se raceasca bine de tot si apoi taie prajitura in patrate.
Biscuiti crocanti cu fasole
Sunt un desert excelent, sanatos, plin de fibre si proteine. La fel ca negresele, nu contin faina de grau deloc, ceea ce-i face potriviti pentru cei care evita glutenul.
Ingrediente necesare:
1 conserva de fasole neagra
2 linguri de ulei de masline sau unt de cocos la temperatura camerei
2 linguri de faina de orez brun
1 lingurita de praf de copt sau bicarbonat de sodiu (praful de copt leaga mai bine aluatul, in timp ce bicarbonatul confera biscuitilor un gust mai bun)
un praf de sare de mare
6 linguri de pudra de cacao
4 linguri de zahar brun
2 linguri de sirop de artar sau agave
1 lingura de lapte (cel de migdale poate aduce un plus de savoare)
½ de lingurita de extract de stevie
extract de vanilie la discretie
½ dintr-o tableta de ciocolata neagra tocata marunt
Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la aproximativ 180 grade Celsius. Pune intr-un bol toate ingredientele in ordinea in care au fost prezentate, cu exceptia ciocolatei negre. Mixeaza-le bine cu ajutorul robotului de bucatarie pana obtii o masa omogena. Foloseste o lingura pentru a crea biscuitii. Pune-i direct pe o tava tapetata cu hartie de copt. Presara deasupra biscuitilor bucatile maruntite de ciocolata neagra. Da-i la cuptor si coace-i timp de 19-21 minute. Ia-i din tava dupa ce se racesc, altfel se vor sfarama.
Pofta buna!
Natalia Talmacec
Idei de dressing sănătos pentru salată
27.11.2024