E timpul pentru banana bread: 3 rețete pe care să le încerci
Dacă ți s-a întâmplat să cumperi mai multe banane și unele dintre ele au apucat să se coacă prea tare, chiar mult prea mult – e perfect. Nici prin cap să-ți dea să le arunci, pentru că le poți da șansa să-ți încânte papilele gustative într-un mod diferit. Și asta pentru că pot deveni ingredientul principal al unui super deliciu și anume banana bread. În felul acesta mai faci un lucru demn de toată lauda: eviți risipa alimentară.
24.03.2021
Timp estimat de citire:
5 minute, 36 secundeBanana bread este un dulce, pentru care e greu să nu dezvolți o mică dependență. Și asta chiar dacă, spre deosebire de alte prăjituri sau checuri, nu are un aspect tocmai impresionant. Banana bread are un atu mai important însă. Se prepară foarte simplu și are o savoare care te cucerește de la prima mușcătură. Succesul său constă în crusta fermă care ascunde un miez fraged, ce pare însiropat și care pur și simplu ți se topește în gură.
Ceea ce e și mai atractiv la acest desert este că poate fi adaptat astfel încât să împace pe toată lumea. Dacă vrei o variantă mai sănătoasă, poți alege o rețetă de banana bread fără zahăr. Dacă ții post, poți alege o rețetă vegană, fără ingrediente de origine animală.
Banana bread: opțiune ideală la micul dejun sau ca gustare
Fiind un preparat hrănitor și sățios, banana bread își poate găsi locul la masa de dimineață. Ca să ai parte de un mic dejun consistent, poți unge feliile de banana bread cu cremă de brânză de vaci sau cu unt de arahide. De asemenea, banana bread poate fi o gustare energizantă în după amiezile în care simți o nevoie acută de ceva bun. Face o pereche grozavă cu o cană de ceai sau cafea, cu un pahar de lapte sau cacao, dar și un iaurt sau un pahar de kefir.
Sună destul de convingător, nu-i așa? Nu-ți rămâne decât să pui în practică una dintre rețetele de banana bread de mai jos.
Rețeta de banana bread, varianta clasică
Ingrediente necesare pentru 14 porții/felii:
- 2 căni de făină
- ¾ de linguriță de bicarbonat de sodiu
- ½ de linguriță sare
- 1 cană de zahăr
- ¼ de cană de unt moale, la temperatura camerei
- 2 ouă mari
- 1 ½ căni de piure de banane coapte (aproximativ 3 banane)
- ⅓ de cană de iaurt simplu degresat
- 1 linguriță de extract de vanilie
- spray de gătit
Mod de preparare:
Pasul 1
Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
Pasul 2
Într-un castron încăpător, cerne făina, apoi presară bicarbonatul de sodiu și sarea și amestecă, folosind un tel.
Pasul 3
Separat, într-un alt castron mai mare, bate zahărul și untul cu ajutorul unei mixer, la viteză medie, până se omogenizează, timp de aproximativ 1 minut. Adăugă ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare, apoi adaugă și piureul de banane, iaurtul și extractul de vanilie și mixează totul până la omogenizare. La final, adaugă amestecul de făină și încorporează ușor, folosind mixerul, setat la viteza cea mai mică.
Pasul 4
Toarnă compoziția rezultată într-o formă de chec, tapetată cu hârtie de copt, ușor pulverizată cu spray de gătit.
Pasul 5
Banana bread se coace timp de 40 de minute, 180 °C, sau până când trece testul cu scobitoarea. Când este gata, se lasă la răcit timp de 10 minute în formă, apoi se scoate și pune pe un grătar pentru răcit prăjituri.
Mărimea porției: 1 felie
Valori nutriționale/ porție: 187 de calorii, 34 g de glucide, 4,2 g de grăsimi, 3,3 g de proteine, 1.1 g de fibre.
Rețetă de banana bread fără zăhăr
Ingrediente necesare pentru 8 porții/felii:
- 125 g făină integrală
- ½ de linguriță de praf de copt
- 2 lingurițe de praf de scorțișoară
- 75 g de stafide albe
- 50 g unt, topit
- 2 lingurițe de esență de vanilie
- 1 ou
- 1 lingură de lapte
- 3 banane coapte, făcute piure
- sirop de agave, pentru servire (opțional)
Mod de preparare:
Pasul 1
Preîncălzește cuptorul la temperatura de 180 °C. Pregătește o formă de chec și tapeteaz-o cu hârtie de copt.
Pasul 2
Pune într-un castron făina, praful de copt, scorțișoara și stafidele și amestecă bine cu o lingură de lemn.
Pasul 3
Într-un alt castron, pune untul, esența de vanilie, oul, laptele și piureul de banane și amestecă bine cu ajutorul unui tel. Toarnă compoziția obținută în castronul cu făină și stafide și amestecă bine cu lingura de lemn.
Pasul 4
Toarnă compoziția de banana bread în forma pregătită și dă-o la cuptor timp de 35-40 de minute sau până când o scobitoare introdusă în mijloc iese curată.
Pasul 5
După ce-o scoți din cuptor, lasă prăjitura să se răcească. La final, pentru un plus de dulceață, poți unge suprafața banana bread cu sirop de agave.
Mărimea porției: 1 felie
Valori nutriționale/ porție: 210 calorii, 31,7 g de glucide, 7,6 g de grăsimi, 3,8 g de proteine, 3,6 g de fibre.
Rețetă de banana bread de post
Ingrediente necesare pentru 8 porții/felii:
- 3 banane mari, bine coapte
- 75 ml de ulei vegetal, poate fi și de floarea-soarelui
- 100 g de zahăr brun
- 225 g de făină
- 3 lingurițe de praf de copt
- 3 lingurițe de praf de scorțișoară
- 50 g de fructe uscate și/sau nuci (opțional)
Mod de preparare:
Pasul 1
Preîncălzește cuptorul la temperatura de 180 °C.
Pasul 2
Decojește cele 3 banane și zdrobește-le miezul cu furculița, apoi amestecă-le bine cu uleiul și zahărul brun.
Pasul 3
Într-un castron, amestecă făina, praful de copt și scorțișoara, adaugă fructele uscate și/ sau nucile. Încorporează apoi ingredientele umede în cele uscate, amestecând bine cu un tel.
Pasul 4
Toarnă compoziția de banana bread într-o formă de chec, tapetată cu hârtie de copt. Se coace timp de circa 35 de minute sau până când se rumenește ușor și trece testul scobitoarei. Se consumă rece.
Mărimea porției: 1 felie
Valori nutriționale/ porție: 216 calorii, 33 g de glucide, 8 g de grăsimi, 3 g de proteine, 2 g de fibre.
Ca să nu exagerezi cu porțiile și să nu-ți pui în pericol silueta, apelează la ApetitSlim de la Naturalis, disponibil în farmaciile Catena. Acest supliment alimentar participă la metabolismul lipidelor și la menținerea constantă a valorilor glicemiei, contribuie la controlul senzației de foame și ajută la scăderea în greutate.
Biscuiți cu fulgi de ovăz: rețete și secrete
16.05.2024