logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Persoanele care n-au avut COVID-19 dezvoltă post-rapel mai puțini anticorpi decât cele care au trecut prin infecție și au făcut doar prima doză de vaccin

          februarie 24, 2021

          Tensiunea arterială considerată normală, mai mică la femei decât la bărbați

          februarie 23, 2021

          Dieta în copilărie, hotărâtoare pentru sănătatea viitoare

          februarie 17, 2021

          O inimă sănătoasă iubeşte mai mult de Ziua Inimii la Catena!

          februarie 12, 2021
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Postul intermitent: sfaturi practice

          februarie 24, 2021

          20 de sfaturi de slăbit care te pot ajuta cu adevărat

          februarie 23, 2021
          Dieta suedeză, de la A la Z

          Dieta suedeză, de la A la Z

          februarie 19, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Rădăcinoasele – scurtă prezentare

          februarie 22, 2021

          Remedii din natură pentru tuse

          februarie 18, 2021
          Ceai de măceșe: beneficii surprinzătoare pentru siluetă

          Ceai de măceșe: beneficii surprinzătoare pentru sănătate și siluetă

          februarie 18, 2021
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Scapă de senzația de foame cu aceste 3 rețete pentru dieta Rina – Ziua 2 (Legume)

          februarie 22, 2021

          Merită să încerci aceste rețete pentru dieta Rina

          februarie 19, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Vitaminele din grupul B – din alimente sau din suplimente alimentare?

          februarie 22, 2021

          (P) Nivelurile de colesterol

          februarie 22, 2021

          Alimente care te ajută să ai un somn de calitate

          februarie 19, 2021
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Vrei să mergi la sală? Îmbracă-te corespunzător!

          februarie 24, 2021

          Mișcare pe muzică – 8 dintre cele mai tari video-uri cu dans de pe YouTube

          februarie 22, 2021

          10 dintre cele mai frumoase și luxoase centre de fitness din lume

          februarie 11, 2021
  • Psihologie
        • Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021

          Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020

          S.O.S. stres și anxietate: 4 exerciții de respirație de mare ajutor

          octombrie 31, 2020
  • Vedete
        • Vedete care au slăbit
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Ce mai face Jeremy Meeks, infractorul devenit top model

          ianuarie 27, 2021

          La 78 de ani, legendarul Paul McCartney se menține în formă

          decembrie 5, 2020

          Actrița Brooke Shields, super în formă la 55 de ani

          octombrie 14, 2020
  • Terapii alternative
        • Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020

          Sănătate maximă și slăbire eficientă: ceaiul verde

          decembrie 27, 2020

          Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir

          decembrie 8, 2020

          Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020
nutritie-sanatoasa

Ce beneficii îți aduce consumul de kefir?

Consumul de kefir este foarte recomandat, acesta fiind bogat în nutrienți valoroși și probiotice. Este considerat foarte benefic pentru digestie și sănătatea intestinală. Mulți specialiști îl consideră chiar mai util pentru sănătate decât iaurtul. Ușor de găsit în supermarketuri, poate fi integrat cu succes în orice dietă. Iată mai multe detalii despre kefir, un aliment uimitor.

26.01.2021

Stan Stefan

606

Timp estimat de citire:

6 minute, 19 secunde
Cuprins
1. Ce trebuie să știi despre kefir?
2. De ce este important să consumi kefir?
3. Ce spun studiile despre consumul de kefir?
4. Cele mai importante beneficii ale consumului de kefir

Ce trebuie să știi despre kefir?

Kefirul este o băutură fermentată pe bază de lapte de vacă sau de capră. Este preparată prin adăugarea de granule de kefir în lapte. Acestea nu sunt cereale, cum am putea crede datorită aspectului lor, ci sunt colonii de bacterii lactice și drojdie care seamănă cu buchețelele de conopidă. După ce sunt adăugate în lapte, în decurs de 24 de ore, microorganismele din boabele de kefir se înmulțesc și fermentează zaharurile din lapte, acesta transformându-se în cunoscuta băutură. Lactoza din lapte este transformată în acid lactic, băutura obținută fiind acrișoară, la fel ca iaurtul, dar cu o consistență mai subțire.  Granulele sunt apoi scoase și pot fi refolosite. Cu alte cuvinte, kefirul este băutura, dar granulele de kefir sunt ingredientul necesar pentru a o prepara.

Kefirul este originar din Europa de Est, din zona Caucazului, și din Asia de Sud Est. Numele kefir provine din limba turcă – termenul keyif (rom. chef) înseamnă a te simți bine după masă.

O porție de 175 ml de kefir conține în medie:

  • Proteine: 4 grame
  • Calciu: 10% din cantitatea zilnică recomandată
  • Fosfor: 15% din cantitatea zilnică recomandată
  • Vitamina B12: 12% din cantitatea zilnică recomandată
  • Vitamina B2 (riboflavină): 10% din cantitatea zilnică recomandată
  • Magneziu: 3% din cantitatea zilnică recomandată
  • O cantitate variabilă de vitamina D și o doză bună de calciu (în jur de 200 mg)

Pentru aceeași cantitate kefirul conține în jur de 100 de kcal, 7-8 grame de carbohidrați și 3-6 grame de grăsmi, variind în funcție de laptele utilizat. Totodată, conține diverși compuși bioactive, incluzând acizi organici și peptide care contribuie la beneficiile pentru sănătate.

De ce este important să consumi kefir?

Laptele este o sursă foarte bună de proteine și calciu și kefirul nu face excepție. În plus, acesta conține și probiotice adăugate. Probioticele sunt cunoscute ca “bacterii benefice”, cu roluri multiple în sănătatea aparatului digestiv și nu numai. Adăugarea lor în dietă poate ameliora simptomele intestinului iritabil, precum balonarea. Consumul regulat de kefir a fost asociat cu numeroase alte beneficii, precum scăderea presiunii sangvine, scăderea nivelului colesterolului și menținerea constantă a glicemiei. Depinzând de tip, el poate conține peste 60 de tulpini de bacterii benefice și drojdii. Una dintre cele mai importante tulpini este Lactobacillus.

Ce spun studiile despre consumul de kefir?

Numărul mare de microorganisme prezente în chefir și interacțiunile lor microbiene, posibilii compuși bioactivi rezultați din metabolismul microbian și beneficiile asociate cu utilizarea acestei băuturi conferă kefirului statutul unui probiotic natural. Mai multe studii au arătat că kefirul și constituenții săi au activitate antimicrobiană, antitumorală, anticarcinogenă și imunomodulatoare și, de asemenea, îmbunătățesc digestia lactozei, printre altele.

Cele mai importante beneficii ale consumului de kefir

Kefirul este un probiotic mai bun decât iaurtul

Bacteriile benefice pot influența sănătatea în diverse feluri ajutând digestia, scăderea în greutate și, spun studiile, chiar și sănătatea mentală. Iaurtul este cel mai cunoscut aliment care conține probiotice, dar kefirul este considerat o sursă mult mai bună. Kefirul poate fi considerat o sursă de probiotice foarte diverse,  pentru multe dintre acestea desfășurându-se în continuare diverse studii științifice. Alte tipuri de băuturi fermentate conțin mult mai puține tulpini probiotice și nu conțin deloc drojdii.  

Are acțiune antibacteriană

Se consideră că anumite probiotice pe care le conține kefirul pot proteja în fața infecțiilor. Acestea includ probioticul Lactobacillus kefiri, care se găsește numai în kefir. Studiile au demonstrat că acest probiotic poate inhiba dezvoltarea unor bacterii cu potențial periculos, precum Salmonella, Helicobacter pylori și E. coli. Kefiranul, un tip de carbohidrat prezent în kefir, are aceleași proprietăți atibacterine.

Poate îmbunătăți sănătatea sistemului osos și reduce riscul de osteoporoză

Osteoporoza este o problemă de sănătate frecventă, care implică deteriorarea țesutului osos. Este deseori întâlnită în cazul femeilor în vârstă, complicația majoră fiind fracturile. Un aport adecvat de calciu pe parcursul vieții este una dintre cele mai bune metode de a proteja sistemul nervos și de a încetini progresul osteoporozei.

Kefirul integral este o sursă excelentă de calciu, dar și de vitamina K2 – care joacă un rol important în metabolismul acestui element. Suplimentarea dietei cu vitamina K poate ajuta substanțial la reducerea riscului de fracturi.

Pentru un plus de calciu în dietă, încearcă suplimentul alimentar Calciu cu Vitamina D, de la Naturalis, disponibil în farmaciile Catena.

Consumul de kefir, beneficii împotriva cancerului

Cancerul este una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial. Apare atunci când anumite celule anormale din corp se dezvoltă necontrolat. Probioticele pe care le conțin alimentele fermentate se crede că pot preveni apariția acestei afecțiuni grave prin stimularea sistemului imunitar. Unul dintre posibilele beneficii ale consumului de kefir poate fi acest rol anticancerigen. Rolul protectiv a fost demonstrat în cazul unor studii in vitro, însă mai multe cercetări sunt necesare pentru a lămuri mai bine potențialul acestui aliment-minune.

Kefir pentru problemele digestive

Alimentele care conțin probiotice, inclusiv kefirul pot ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor de la nivelul intestinului. De aceea sunt considerate eficiente ca tratament pentru diferite tipuri de diaree. Alte probleme care pot fi ameliorate cu ajutorul probioticelor sunt sindromul intestinului iritabil sau ulcerul cauzat de bacteria Helicobacter pylori. În orice caz, dacă suferi de o afecțiune digestivă, este indicat să consulți medicul în privința oricărei schimbări în dietă.

Kefirul, conținut scăzut de lactoză

Lactatele obișnuite conțin în mod natural un zahar natural numit lactoză. Multe persoane nu pot digera lactoza normal, această afecțiune fiind numită intoleranță la lactoză. Bacteriile lactice din lactatele fermentate descompun lactoza în acid lactic, de aceea ele sunt mult mai sărace în lactoză decât lactatele simple. Totodată, ele conțin enzime care ajută la digestia lactozei. Consumul de kefir este în general bine tolerat de persoanele cu intoleranță la lactoză, cel puțin comparativ cu laptele.   

Beneficii kefir pentru astm și alergii

Reacțiile alergice sunt cauzate de răspunsuri inflamatoare față de anumite substanțe. Persoanele care au un sistem imunitar sensibil sunt predispuse la alergii, lucru care poate cauza și o afecțiune precum astmul. În studii pe animale, s-a arătat că un consum regulat de kefir poate suprima răspunsul imunitar exagerat legat de alergii și astm. Studii pe oameni sunt necesare pentru a demonstra acest efect.

Poți prepara kefir acasă

Dacă nu ai încredere în sursele din comerț, îți poți prepara kefir acasă urmând câțiva pași simpli. Boabele de kefir pot fi cumpărate de la diverse magazine online. Iată procesul de preparare:

  • Pune 1-2 linguri de boabe de chefir într-un borcan.
  • Adaugă în jur de 500 ml de lapte. Laptele din surse bio este cel mai bun.
  • Acoperă cu un capac și lasă 12-36 de ore.
  • După ce scurgi băutura obținută, boabele de kefir pot fi refolosite.

Etichete:

benefcii kefir, kefir, proprietati kefir

Articole recomandate din categoria Puterea Alimentelor

Remedii din natură pentru tuse
Deși nu-i o bucurie, trebuie să avem în vedere că tusea reprezintă un mecanism natural..

18.02.2021

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Ceai de măceșe: beneficii surprinzătoare pentru sănătate și siluetă

18.02.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
O nouă minune alimentară: Canihua

09.02.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Ce beneficii îți aduce consumul de kefir?

26.01.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Fisticul, sursă inepuizabilă de beneficii

18.01.2021

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Despre mierea de mană și beneficiile ei

25.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Ridichea neagră și beneficiile ei

17.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa



Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1017238
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 333147
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 338694
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 285334
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 143257



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Evenimente Editorial Noutati Sanatate

Recomandări din alte categorii

Scapă de senzația de foame cu aceste 3 rețete pentru dieta Rina - Ziua 2 (Legume)
Singurătatea și foamea, o relație oficializată
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Retete de sanatate de la Naturalis
Persoanele care n-au avut COVID-19 dezvoltă post-rapel mai puțini anticorpi decât cele care au trecut prin infecție și au făcut doar prima doză de vaccin
Vrei să mergi la sală? Îmbracă-te corespunzător!
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne