logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022

          Încă un premiu pentru Fildas-Catena Grup: „Premiul pentru trei decenii de artă în business”

          noiembrie 1, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase

          februarie 2, 2023

          Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023

          Categorii de alimente care îngrașă

          noiembrie 16, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top 5 surse de grăsimi “bune”

          februarie 2, 2023

          Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă

          februarie 2, 2023

          Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Ce beneficii îți aduce consumul de kefir?

Consumul de kefir este foarte recomandat, acesta fiind bogat în nutrienți valoroși și probiotice. Este considerat foarte benefic pentru digestie și sănătatea intestinală. Mulți specialiști îl consideră chiar mai util pentru sănătate decât iaurtul. Ușor de găsit în supermarketuri, poate fi integrat cu succes în orice dietă. Iată mai multe detalii despre kefir, un aliment uimitor.

26.01.2021

Stan Stefan

4166

Timp estimat de citire:

6 minute, 19 secunde
Cuprins
1. Ce trebuie să știi despre kefir?
2. De ce este important să consumi kefir?
3. Ce spun studiile despre consumul de kefir?
4. Cele mai importante beneficii ale consumului de kefir

Ce trebuie să știi despre kefir?

Kefirul este o băutură fermentată pe bază de lapte de vacă sau de capră. Este preparată prin adăugarea de granule de kefir în lapte. Acestea nu sunt cereale, cum am putea crede datorită aspectului lor, ci sunt colonii de bacterii lactice și drojdie care seamănă cu buchețelele de conopidă. După ce sunt adăugate în lapte, în decurs de 24 de ore, microorganismele din boabele de kefir se înmulțesc și fermentează zaharurile din lapte, acesta transformându-se în cunoscuta băutură. Lactoza din lapte este transformată în acid lactic, băutura obținută fiind acrișoară, la fel ca iaurtul, dar cu o consistență mai subțire.  Granulele sunt apoi scoase și pot fi refolosite. Cu alte cuvinte, kefirul este băutura, dar granulele de kefir sunt ingredientul necesar pentru a o prepara.

Kefirul este originar din Europa de Est, din zona Caucazului, și din Asia de Sud Est. Numele kefir provine din limba turcă – termenul keyif (rom. chef) înseamnă a te simți bine după masă.

O porție de 175 ml de kefir conține în medie:

  • Proteine: 4 grame
  • Calciu: 10% din cantitatea zilnică recomandată
  • Fosfor: 15% din cantitatea zilnică recomandată
  • Vitamina B12: 12% din cantitatea zilnică recomandată
  • Vitamina B2 (riboflavină): 10% din cantitatea zilnică recomandată
  • Magneziu: 3% din cantitatea zilnică recomandată
  • O cantitate variabilă de vitamina D și o doză bună de calciu (în jur de 200 mg)

Pentru aceeași cantitate kefirul conține în jur de 100 de kcal, 7-8 grame de carbohidrați și 3-6 grame de grăsmi, variind în funcție de laptele utilizat. Totodată, conține diverși compuși bioactive, incluzând acizi organici și peptide care contribuie la beneficiile pentru sănătate.

De ce este important să consumi kefir?

Laptele este o sursă foarte bună de proteine și calciu și kefirul nu face excepție. În plus, acesta conține și probiotice adăugate. Probioticele sunt cunoscute ca “bacterii benefice”, cu roluri multiple în sănătatea aparatului digestiv și nu numai. Adăugarea lor în dietă poate ameliora simptomele intestinului iritabil, precum balonarea. Consumul regulat de kefir a fost asociat cu numeroase alte beneficii, precum scăderea presiunii sangvine, scăderea nivelului colesterolului și menținerea constantă a glicemiei. Depinzând de tip, el poate conține peste 60 de tulpini de bacterii benefice și drojdii. Una dintre cele mai importante tulpini este Lactobacillus.

Ce spun studiile despre consumul de kefir?

Numărul mare de microorganisme prezente în chefir și interacțiunile lor microbiene, posibilii compuși bioactivi rezultați din metabolismul microbian și beneficiile asociate cu utilizarea acestei băuturi conferă kefirului statutul unui probiotic natural. Mai multe studii au arătat că kefirul și constituenții săi au activitate antimicrobiană, antitumorală, anticarcinogenă și imunomodulatoare și, de asemenea, îmbunătățesc digestia lactozei, printre altele.

Cele mai importante beneficii ale consumului de kefir

Kefirul este un probiotic mai bun decât iaurtul

Bacteriile benefice pot influența sănătatea în diverse feluri ajutând digestia, scăderea în greutate și, spun studiile, chiar și sănătatea mentală. Iaurtul este cel mai cunoscut aliment care conține probiotice, dar kefirul este considerat o sursă mult mai bună. Kefirul poate fi considerat o sursă de probiotice foarte diverse,  pentru multe dintre acestea desfășurându-se în continuare diverse studii științifice. Alte tipuri de băuturi fermentate conțin mult mai puține tulpini probiotice și nu conțin deloc drojdii.  

Are acțiune antibacteriană

Se consideră că anumite probiotice pe care le conține kefirul pot proteja în fața infecțiilor. Acestea includ probioticul Lactobacillus kefiri, care se găsește numai în kefir. Studiile au demonstrat că acest probiotic poate inhiba dezvoltarea unor bacterii cu potențial periculos, precum Salmonella, Helicobacter pylori și E. coli. Kefiranul, un tip de carbohidrat prezent în kefir, are aceleași proprietăți atibacterine.

Poate îmbunătăți sănătatea sistemului osos și reduce riscul de osteoporoză

Osteoporoza este o problemă de sănătate frecventă, care implică deteriorarea țesutului osos. Este deseori întâlnită în cazul femeilor în vârstă, complicația majoră fiind fracturile. Un aport adecvat de calciu pe parcursul vieții este una dintre cele mai bune metode de a proteja sistemul nervos și de a încetini progresul osteoporozei.

Kefirul integral este o sursă excelentă de calciu, dar și de vitamina K2 – care joacă un rol important în metabolismul acestui element. Suplimentarea dietei cu vitamina K poate ajuta substanțial la reducerea riscului de fracturi.

Pentru un plus de calciu în dietă, încearcă suplimentul alimentar Calciu cu Vitamina D, de la Naturalis, disponibil în farmaciile Catena.

Consumul de kefir, beneficii împotriva cancerului

Cancerul este una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial. Apare atunci când anumite celule anormale din corp se dezvoltă necontrolat. Probioticele pe care le conțin alimentele fermentate se crede că pot preveni apariția acestei afecțiuni grave prin stimularea sistemului imunitar. Unul dintre posibilele beneficii ale consumului de kefir poate fi acest rol anticancerigen. Rolul protectiv a fost demonstrat în cazul unor studii in vitro, însă mai multe cercetări sunt necesare pentru a lămuri mai bine potențialul acestui aliment-minune.

Kefir pentru problemele digestive

Alimentele care conțin probiotice, inclusiv kefirul pot ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor de la nivelul intestinului. De aceea sunt considerate eficiente ca tratament pentru diferite tipuri de diaree. Alte probleme care pot fi ameliorate cu ajutorul probioticelor sunt sindromul intestinului iritabil sau ulcerul cauzat de bacteria Helicobacter pylori. În orice caz, dacă suferi de o afecțiune digestivă, este indicat să consulți medicul în privința oricărei schimbări în dietă.

Kefirul, conținut scăzut de lactoză

Lactatele obișnuite conțin în mod natural un zahar natural numit lactoză. Multe persoane nu pot digera lactoza normal, această afecțiune fiind numită intoleranță la lactoză. Bacteriile lactice din lactatele fermentate descompun lactoza în acid lactic, de aceea ele sunt mult mai sărace în lactoză decât lactatele simple. Totodată, ele conțin enzime care ajută la digestia lactozei. Consumul de kefir este în general bine tolerat de persoanele cu intoleranță la lactoză, cel puțin comparativ cu laptele.   

Beneficii kefir pentru astm și alergii

Reacțiile alergice sunt cauzate de răspunsuri inflamatoare față de anumite substanțe. Persoanele care au un sistem imunitar sensibil sunt predispuse la alergii, lucru care poate cauza și o afecțiune precum astmul. În studii pe animale, s-a arătat că un consum regulat de kefir poate suprima răspunsul imunitar exagerat legat de alergii și astm. Studii pe oameni sunt necesare pentru a demonstra acest efect.

Poți prepara kefir acasă

Dacă nu ai încredere în sursele din comerț, îți poți prepara kefir acasă urmând câțiva pași simpli. Boabele de kefir pot fi cumpărate de la diverse magazine online. Iată procesul de preparare:

  • Pune 1-2 linguri de boabe de chefir într-un borcan.
  • Adaugă în jur de 500 ml de lapte. Laptele din surse bio este cel mai bun.
  • Acoperă cu un capac și lasă 12-36 de ore.
  • După ce scurgi băutura obținută, boabele de kefir pot fi refolosite.

Etichete:

benefcii kefir, kefir, proprietati kefir

Articole recomandate din categoria Puterea Alimentelor

Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
Cu toate că în ziua de azi putem găsi aproape orice fel de fruct în hipermarketuri, consumul pro..

19.08.2021

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Ce să mănânci și ce să eviți ca să arăți mai tânăr

05.08.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Pepenele roșu - secrete nutriționale

23.07.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Alimente bune de mâncat pe stomacul gol

07.06.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Ghimbirul, rădăcina-minune

27.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Peștele, obligație nutrițională

26.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Fructele de padure si antioxidantii pe care ii contin

16.04.2021

Iulia Hadarean
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030494
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344532
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347657
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293912
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 158991

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sport Sanatate Editorial Vedete Reviste

Recomandări din alte categorii

Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă
Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
Retete de sanatate de la Naturalis
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase
Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne