Ce beneficii îți aduce consumul de kefir?
Consumul de kefir este foarte recomandat, acesta fiind bogat în nutrienți valoroși și probiotice. Este considerat foarte benefic pentru digestie și sănătatea intestinală. Mulți specialiști îl consideră chiar mai util pentru sănătate decât iaurtul. Ușor de găsit în supermarketuri, poate fi integrat cu succes în orice dietă. Iată mai multe detalii despre kefir, un aliment uimitor.
26.01.2021


Timp estimat de citire:
6 minute, 19 secundeCe trebuie să știi despre kefir?
Kefirul este o băutură fermentată pe bază de lapte de vacă sau de capră. Este preparată prin adăugarea de granule de kefir în lapte. Acestea nu sunt cereale, cum am putea crede datorită aspectului lor, ci sunt colonii de bacterii lactice și drojdie care seamănă cu buchețelele de conopidă. După ce sunt adăugate în lapte, în decurs de 24 de ore, microorganismele din boabele de kefir se înmulțesc și fermentează zaharurile din lapte, acesta transformându-se în cunoscuta băutură. Lactoza din lapte este transformată în acid lactic, băutura obținută fiind acrișoară, la fel ca iaurtul, dar cu o consistență mai subțire. Granulele sunt apoi scoase și pot fi refolosite. Cu alte cuvinte, kefirul este băutura, dar granulele de kefir sunt ingredientul necesar pentru a o prepara.
Kefirul este originar din Europa de Est, din zona Caucazului, și din Asia de Sud Est. Numele kefir provine din limba turcă – termenul keyif (rom. chef) înseamnă a te simți bine după masă.
O porție de 175 ml de kefir conține în medie:
- Proteine: 4 grame
- Calciu: 10% din cantitatea zilnică recomandată
- Fosfor: 15% din cantitatea zilnică recomandată
- Vitamina B12: 12% din cantitatea zilnică recomandată
- Vitamina B2 (riboflavină): 10% din cantitatea zilnică recomandată
- Magneziu: 3% din cantitatea zilnică recomandată
- O cantitate variabilă de vitamina D și o doză bună de calciu (în jur de 200 mg)
Pentru aceeași cantitate kefirul conține în jur de 100 de kcal, 7-8 grame de carbohidrați și 3-6 grame de grăsmi, variind în funcție de laptele utilizat. Totodată, conține diverși compuși bioactive, incluzând acizi organici și peptide care contribuie la beneficiile pentru sănătate.
De ce este important să consumi kefir?
Laptele este o sursă foarte bună de proteine și calciu și kefirul nu face excepție. În plus, acesta conține și probiotice adăugate. Probioticele sunt cunoscute ca “bacterii benefice”, cu roluri multiple în sănătatea aparatului digestiv și nu numai. Adăugarea lor în dietă poate ameliora simptomele intestinului iritabil, precum balonarea. Consumul regulat de kefir a fost asociat cu numeroase alte beneficii, precum scăderea presiunii sangvine, scăderea nivelului colesterolului și menținerea constantă a glicemiei. Depinzând de tip, el poate conține peste 60 de tulpini de bacterii benefice și drojdii. Una dintre cele mai importante tulpini este Lactobacillus.
Ce spun studiile despre consumul de kefir?
Numărul mare de microorganisme prezente în chefir și interacțiunile lor microbiene, posibilii compuși bioactivi rezultați din metabolismul microbian și beneficiile asociate cu utilizarea acestei băuturi conferă kefirului statutul unui probiotic natural. Mai multe studii au arătat că kefirul și constituenții săi au activitate antimicrobiană, antitumorală, anticarcinogenă și imunomodulatoare și, de asemenea, îmbunătățesc digestia lactozei, printre altele.
Cele mai importante beneficii ale consumului de kefir
Kefirul este un probiotic mai bun decât iaurtul
Bacteriile benefice pot influența sănătatea în diverse feluri ajutând digestia, scăderea în greutate și, spun studiile, chiar și sănătatea mentală. Iaurtul este cel mai cunoscut aliment care conține probiotice, dar kefirul este considerat o sursă mult mai bună. Kefirul poate fi considerat o sursă de probiotice foarte diverse, pentru multe dintre acestea desfășurându-se în continuare diverse studii științifice. Alte tipuri de băuturi fermentate conțin mult mai puține tulpini probiotice și nu conțin deloc drojdii.
Are acțiune antibacteriană
Se consideră că anumite probiotice pe care le conține kefirul pot proteja în fața infecțiilor. Acestea includ probioticul Lactobacillus kefiri, care se găsește numai în kefir. Studiile au demonstrat că acest probiotic poate inhiba dezvoltarea unor bacterii cu potențial periculos, precum Salmonella, Helicobacter pylori și E. coli. Kefiranul, un tip de carbohidrat prezent în kefir, are aceleași proprietăți atibacterine.
Poate îmbunătăți sănătatea sistemului osos și reduce riscul de osteoporoză
Osteoporoza este o problemă de sănătate frecventă, care implică deteriorarea țesutului osos. Este deseori întâlnită în cazul femeilor în vârstă, complicația majoră fiind fracturile. Un aport adecvat de calciu pe parcursul vieții este una dintre cele mai bune metode de a proteja sistemul nervos și de a încetini progresul osteoporozei.
Kefirul integral este o sursă excelentă de calciu, dar și de vitamina K2 – care joacă un rol important în metabolismul acestui element. Suplimentarea dietei cu vitamina K poate ajuta substanțial la reducerea riscului de fracturi.
Pentru un plus de calciu în dietă, încearcă suplimentul alimentar Calciu cu Vitamina D, de la Naturalis, disponibil în farmaciile Catena.
Consumul de kefir, beneficii împotriva cancerului
Cancerul este una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial. Apare atunci când anumite celule anormale din corp se dezvoltă necontrolat. Probioticele pe care le conțin alimentele fermentate se crede că pot preveni apariția acestei afecțiuni grave prin stimularea sistemului imunitar. Unul dintre posibilele beneficii ale consumului de kefir poate fi acest rol anticancerigen. Rolul protectiv a fost demonstrat în cazul unor studii in vitro, însă mai multe cercetări sunt necesare pentru a lămuri mai bine potențialul acestui aliment-minune.
Kefir pentru problemele digestive
Alimentele care conțin probiotice, inclusiv kefirul pot ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor de la nivelul intestinului. De aceea sunt considerate eficiente ca tratament pentru diferite tipuri de diaree. Alte probleme care pot fi ameliorate cu ajutorul probioticelor sunt sindromul intestinului iritabil sau ulcerul cauzat de bacteria Helicobacter pylori. În orice caz, dacă suferi de o afecțiune digestivă, este indicat să consulți medicul în privința oricărei schimbări în dietă.
Kefirul, conținut scăzut de lactoză
Lactatele obișnuite conțin în mod natural un zahar natural numit lactoză. Multe persoane nu pot digera lactoza normal, această afecțiune fiind numită intoleranță la lactoză. Bacteriile lactice din lactatele fermentate descompun lactoza în acid lactic, de aceea ele sunt mult mai sărace în lactoză decât lactatele simple. Totodată, ele conțin enzime care ajută la digestia lactozei. Consumul de kefir este în general bine tolerat de persoanele cu intoleranță la lactoză, cel puțin comparativ cu laptele.
Beneficii kefir pentru astm și alergii
Reacțiile alergice sunt cauzate de răspunsuri inflamatoare față de anumite substanțe. Persoanele care au un sistem imunitar sensibil sunt predispuse la alergii, lucru care poate cauza și o afecțiune precum astmul. În studii pe animale, s-a arătat că un consum regulat de kefir poate suprima răspunsul imunitar exagerat legat de alergii și astm. Studii pe oameni sunt necesare pentru a demonstra acest efect.
Poți prepara kefir acasă
Dacă nu ai încredere în sursele din comerț, îți poți prepara kefir acasă urmând câțiva pași simpli. Boabele de kefir pot fi cumpărate de la diverse magazine online. Iată procesul de preparare:
- Pune 1-2 linguri de boabe de chefir într-un borcan.
- Adaugă în jur de 500 ml de lapte. Laptele din surse bio este cel mai bun.
- Acoperă cu un capac și lasă 12-36 de ore.
- După ce scurgi băutura obținută, boabele de kefir pot fi refolosite.

Beneficiile și riscurile consumului de murături
28.11.2024