Dietele disociate: avantaje si dezavantaje
Dietele disociate au ca scop pierderea in greutate si presupun consumul unui sigur tip de aliment sau al unei grupe de alimente, fie toata ziua, fie la cate o masa, alternativ.
13.02.2017
Timp estimat de citire:
2 minute, 34 secundeAceste diete sunt de mult timp foarte populare deoarece au indus efecte rapide de pierdere in greutate, insa, pe termen lung, pot produce carente nutritionale si efect yo-yo de recastigare a kilogramelor pierdute. Nutritionistii in general nu le recomanda!
Dintre avantaje…
- Dieta este foarte comod de urmat: mananci o zi intreaga lactate, apoi carne, apoi legume, apoi fructe, apoi cereale si din nou de la capat. O alta metoda este sa disociezi alimentele pe mese (o masa cu carne, o masa cu cereale, o masa cu legume). Un model mai bland de disociere este sa consumi la mese cereale si legume, carne si legume, fructe intre mese. Asadar, nu necesita creativitate culinara sau prea multa implicare, alimentele sunt cele pe care le ai mereu la indemana, iar efectul de reducere a caloriilor vine si din faptul ca te plictisesti sa mananci acelasi lucru toata ziua si mai bine nu mai mananci.
- Nu iti este niciodata foame deoarece dieta permite sa mananci cat vrei dintr- un anume aliment.
- Induce rezultate rapide chiar daca acestea nu se mentin mult timp.
- Digestia poate fi usurata deoarece multe combinatii de mancaruri pe care le faceai inainte de aceasta dieta ar fi putut fi greoaie.
Dr. Doru Negru, medic diabet si boli de nutritie, ne vorbeste despre fluctuatiile de greutate:
Si dintre dezavantaje…
- Dieta nu poate fi urmata pe termen lung pentru ca induce dezechilibre si raspuns negativ al organismului stresat. Iar stresul, de orice fel, ingrasa.
- Chiar daca disociezi alimentele pe zile sau pe mese, tot se va induce stres deoarece organismul are nevoie de trei ori pe zi de surse variate de alimente, aport echilibrat de macronutrienti (adica si proteine, si glucide, si minerale, si vitamine, si fibre).
- In zilele cu exces de proteine organismul nu face stocuri proteice, elimina proteinele in exces, insa in zilele cu lipsa de proteine, corpul sufera si face si stocuri din glucidele administrate in exces.
- Zilele cu fructe induc un dezechilibru major proteic, iar indicele glicemic crescut al dietei poate genera raspunsuri exagerate ale metabolismului (hiperinsulinism, depunere de grasime in organele viscerale, adica obezitate centrala). Acest lucru se intampla si in zilele cu aport de cereale sau la mesele ce constau doar in cereale. Rezulta o incarcatura glicemica mare cu efect ingrasator si hiperinsulinism proinflamator.
- Dieta este interzisa copiilor, adolescentilor, persoanelor foarte active.
- Kilogramele pierdute se pot recastiga usor dupa aceea, corpul tau “speriat” de dezechilibrele induse prefera ca ulterior sa stocheze mancarea, mai degraba decat sa o consume.
O mare parte dintre pacientii centrului nostru de chirurgie metabolica au incercat astfel de diete inainte sa ajunga la chirurgia bariatrica. Din pacate, in multe cazuri, aceste diete nu au adus decat rezultate pe termen scurt si vestitul efect yo-yo, de recastigare a kilogramelor pierdute. De aceea recomandam prudenta in folosirea acestor solutii, care pot aduce si foarte multe dezavantaje.
Ruxandra Plesea,
medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice,
Ponderas Academic Hospital
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cum funcționează dieta daneza cu pui? Beneficii si riscuri
09.10.2024