Dieta Paleo: ne intoarcem sau nu in pestera?
Cine ar fi crezut ca oamenii cavernelor vor ajunge un exemplu de urmat? Ei bine, s-a intamplat! Obiceiurile lor alimentare s-au transformat intr-o adevarata „religie” pentru multi dintre cei dornici sa se hraneasca si sa traiasca sanatos. Dar oare chiar merita sa facem cale intoarsa in negura vremurilor si sa revenim la meniul stramosilor nostri?
04.02.2016
Timp estimat de citire:
4 minute, 4 secundeIngroziti de efectele nefaste ale stilului de viata modern asupra sanatatii, oamenii cauta alternative salvatoare. Dieta Paleo pare sa fie una dintre ele. Promisiunea de a pune corpul uman in acord cu natura si esenta sa biologica a prins numaidecat, iar de aici pana la deschiderea orizontului catre celebritate n-a mai fost decat un pas. In Occident, au aparut mai multe restaurante care propun feluri de mancare ce respecta principiile acestei diete.
Mai multe vedete au imbratisat ideea adoptarii alimentatiei din epoca paleolitica. Actorii Matthew McConaughey si Uma Thurman, cantareata Miley Cyrus si baschetbalistul Kobe Bryant sunt doar cativa dintre adeptii cu nume sonore ai dietei Paleo.
Inapoi, in preistorie
Pe scurt, dieta Paleo presupune adoptarea unei alimentatii cat mai apropiate de cea a omului preistoric din perioada din al carei nume deriva – paleolitic. A fost o perioada extinsa din evolutia umana, inceputa acum 2,5 milioane de ani si incheiata cu aproximativ 10.000 de ani in urma, odata cu renuntarea la existenta de culegatori-vanatori si trecerea la agricultura, un moment de cotitura care, in opinia propovaduitorilor paleodietei, a determinat aparitia celor mai multe si grave probleme de sanatate cu care ne confruntam in zilele noastre.
Motivatiile regresiei
Principalul argument al sustinatorilor dietei Paleo este acela ca, timp de sute de mii de ani, predecesorii nostri au mancat doar ce vanau si culegeau, ceea ce inseamna ca organismul uman a evoluat adaptandu-se din punct de vedere genetic la acest mod de alimentatie. Pe de alta parte, domesticirea animalelor si extinderea la scara larga a agriculturii a dus la o adevarata avalansa de informatie nutritionala noua, pe care corpurile noastre n-au invatat inca sa o gestioneze cum trebuie. Nu au avut timpul necesar – 10.000 de ani nu sunt de ajuns din acest punct de vedere.
Poate cel mai inflacarat promotor al dietei Paleo este dr. Loren Cordain, specialist in nutritie si fiziologie sportiva la Universitatea din Colorado, SUA, autor al unei carti de capatai pentru adeptii acestui concept: The Paleo Diet.
Baza paleo-dietei
Hrana oamenilor din epoca de piatra, care ar trebui sa ne inspire in alcatuirea dietei, era compusa din radacini, verdeturi, ciuperci, fructe de orice fel, proaspete sau in coaja lemnoasa, legume, oua, vanat, peste si alte produse marine in zonele de coasta, dar si miere, insecte, melci si alte nevertebrate. Semintele de leguminoase (mazare, fasole, linte etc.), la fel si boabele de graminee (cereale) salbatice erau consumate foarte rar, avand o pondere nesemnificativa in ansamblul alimentatiei.
Fara condimente!
Daca vrei sa tii dieta Paleo, trebuie sa urmezi in linii mari modul de hranire al oamenilor de acum 20-30 de milenii si sa spui „adio” lactatelor, cerealelor si produselor derivate (paine, paste, biscuiti etc.), cartofilor, zaharului, uleiurilor si tuturor alimentelor procesate. O conditie importanta este ca ouale si carnurile sa provina de la pasari si animale crescute in mod natural. Cat despre prepararea meselor, aceasta trebuie sa fie cat mai simpla cu putinta. Este admisa procesarea termica, insa mai degraba coacerea, si nu fierberea. De asemenea, niciuna din retetele propuse de promotorii dietei Paleo nu vorbeste despre folosirea sarii sau a altor condimente.
Scaderea in greutate, printre avantaje
Majoritatea celor care au imbratisat dieta oamenilor din epoca de piatra spun ca au eliminat fara niciun fel de efort excesul ponderal. Ba chiar ca si-au imbunatatit semnificativ profilul lipidic si si-au normalizat valorile tensiunii arteriale, dar si nivelul zaharului din sange. Aceste rezultate au fost confirmate de un raport al cercetatorilor de la Universitatea din California, San Francisco, precum si de un studiu al oamenilor de stiinta suedezi care au comparat calitatile dietei Paleo cu cele ale dietei scandinave. Un alt efect pozitiv demonstrat al dietei Paleo este acela de reducere cu pana la 50% a riscului de cancer intestinal.
Verdictul expertilor
Ca in aproape orice alta situatie, asa cum exista pareri pro, tot la fel exista si foarte multe pareri contra, pozitiile specialistilor fiind extrem de impartite. „Nu exista nicio motivatie stiintifica in excluderea din alimentatie a lactatelor, leguminoaselor si cerealelor. In aceste produse se gasesc elemente nutritive pretioase, a caror importanta a fost demonstrata in repetate randuri”, a punctat Stephanie Maxson, dietetician clinic principal al Institutului Oncologic Anderson din Huston, SUA. Limitarile impuse de aceasta dieta sunt, in opinia ei, dar si a multor altor experti in nutritie, mai mult decat exagerate. Pentru ameliorarea sanatatii, o strategie de bun-simt este excluderea alimentelor calorice cu valoare biologica scazuta, precum junk si fast food-ul. „La urma urmei, exista o multime de spatiu intre Paleo si meniurile McDonald’s”, concluzioneaza Jennifer Andrus, un reputat nutritionist din New York, intr-un articol aparut in revista „Time”.
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta cu oțet de mere - mit sau realitate?
09.10.2024