Dieta Manhattan: slăbește fără să te privezi de micile răsfățuri culinare!
Dieta Manhattan este cea mai bună soluție atunci când vrei să scapi de câteva kilograme într-un timp relativ scurt. Este o dietă care îți permite să mănânci sănătos, respectând necesarul cotidian de nutrienți și micronutrienți al organismului. Dieta este structurată pe trei etape: tranziția, stabilizarea, personalizarea.
06.12.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 52 secundeSă aflăm în cele ce urmează ce presupune dieta Manhattan și care este rolul fiecărei etape din cadrul acestui regim.
Dieta Manhattan: etapa de tranziție
Etapa de tranziție durează 8 zile și în timpul ei se produce o reeducare a apetitului. În cadrul acestei etape sistemul digestiv este curățat, este diminuată nevoia de alimente nesănătoase și sunt eliminate între 3 și 5 kg.
Vei începe să consumi legume verzi, la care vei adăuga treptat, în zilele următoare, cereale, carne de pasăre, pește, lactate și fructe. Dieta Manhattan se bazează pe introducerea progresivă a alimentelor, care te va ajuta să apreciezi la maximum gustul lor, dar și să uiți gustul alimentelor nocive. Întrucât alimentele foarte sărate sau foarte dulci vor trebui evitate, chiar eliminate dacă este posibil, papilele gustative vor deveni mai sensibile, permițându-ți astfel să redescoperi savoare alimentelor sănătoase. La sfârșitul primei săptămâni de dietă vei avea o alimentație echilibrată și, cel mai important, vei constata dispariția primelor kilograme.
Iată cum ar putea arată meniul în această fază a dietei Manhattan:
- Ziua 1 și ziua 2: legume (crude, gătite la abur sau în supe);
- Ziua 3: legume și cereale;
- Ziua 4: legume, cereale și pește;
- Ziua 5: legume, cereale, carne de pasăre, lactate;
- Ziua 6: legume, cereale, pește, lactate și, dacă simți nevoia, un desert (de preferat ar fi să alegi deserturi sănătoase);
- Ziua 7: pește și cereale;
- Ziua 8: legume și carne de pasăre.
Dieta Manhattan: etapa de stabilizare
Această fază din dieta Manhattan durează până în momentul în care atingi greutatea dorită și ar putea fi rezumată în două cuvinte: „Slăbește mâncând!”. Pierderea kilogramelor va fi constantă, deși alimentele recomandate sunt cele pe care mulți le consideră periculoase pentru siluetă: cartofi, orez, paste, pâine, biscuiți. Iți venim în ajutor cu o serie de rețete sănătoase care includ aceste produse alimentare, așa încât să nu ai prea multe bătăi de cap cu modul lor de preparare. Alături de acestea, adaugă în alimentația ta și legume verzi, fructe, lactate, carne slabă și pește.
Dieta Manhattanprevede, în această fază, și analiza mecanismelor care guvernează obiceiurile alimentare. Imediat ce vei vedea că poți slabi consumând cartofi sau paste, vei căpăta încredere în mâncare și în capacitatea ta de a mânca sănătos. Această încredere nu îți va mai permite să te lași perturbată de obiceiuri alimentare distructive. Până la urmă, diferența dintre o persoană cu kilograme în plus și una slabă este modul în care fiecare se raportează la mâncare. O persoană plinuță gândește că va putea slabi dacă se privează de alimente, însă această privare este împotriva naturii și tocmai de aceea conduce la frustrări. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți învață urmând această dietă este că cea mai sigură metodă pentru a slabi sănătos presupune acordarea atenției cuvenite plăcerii de a mânca.
Dieta Manhattan: etapa personalizării
Etapa personalizării începe din momentul în care ai atins greutatea dorită și ține cont de gusturile individuale. Odată ajunsă în această etapă, vei putea observa că poftele pentru alimente nepermise sunt vizibil diminuate. Cu toate acestea, cu siguranță vor fi situații în care vei pofti la o pizza sau la o prăjitură. Important este să-ți amintești că un răsfăț din când în când nu-ți va aduce kilograme în plus. Nu te vei îngrașă consumând o singură brioșă cu ciocolată la fel cum nici nu vei slăbi consumând o singură salată. Așa că dieta Manhattan te învață, printre altele, să nu mai trăieșți cu sentimentul de culpabilitate atunci când mănânci ceva nepermis. Apreciază micile momente de răsfăț, nu suferi din cauza lor!
În această etapă, vei consuma alimentele din etapa de stabilizare, la care vei adaugă ocazional câte un răsfăț culinar. Poți apela acum la celebra formulă 80:20 (80% dintre alimentele pe care le consumi trebuie să fie sănătoase, 20% dintre ele pot fi alimente la care poftești din categoria rasfaturilor culinare).
Sport, hidratare și odihnă
În fine, nu uita că dieta merge mână în mână cu sportul, hidratarea și odihna. Ideal ar fi să mergi de 3 ori pe săptămână la sală, însă dacă până la începerea dietei ai fost o persoană sedentară, nu e necesar să sari dintr-odată în echipament sportiv. Începe cu plimbări zilnice care să dureze o oră, două, apoi, îndată ce observi că efortul nu te mai obosește ca înainte, fă-ți un abonament la sală. Ca orice dietă, și dieta Manhattaneste mult mai eficientă dacă nivelul de hidratare este cel optim. Bea zilnic cel puțin 2 litri de apă sau ceai neîndulcit, întrucât acestea ajută atât la instalarea mai rapidă a senzației de sățietate, cât și la eliminarea toxinelor. De asemenea, este important să te odihnești cel puțin 7 ore pe noapte și să eviți pe cât posibil stresul.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
„Ce să mănânc ca să slăbesc?” - reguli general valabile
11.09.2024