Dieta Manhattan: slabeste fara sa te privezi de micile rasfaturi culinare!
Dieta Manhattan este cea mai buna solutie atunci cand vrei sa scapi de cateva kilograme intr-un timp relativ scurt. Este o dieta care iti permite sa mananci sanatos, respectand necesarul cotidian de nutrienti si micronutrienti al organismului. Dieta este structurata pe trei etape: tranzitia, stabilizarea, personalizarea.
26.08.2014
5285


Timp estimat de citire:
4 minute, 6 secundeSa aflam in cele ce urmeaza ce presupune dieta Manhattan si care este rolul fiecarei etape din cadrul acestui regim.
Dieta Manhattan: etapa de tranzitie
Etapa de tranzitie dureaza 8 zile si in timpul ei se produce o reeducare a apetitului. In cadrul acestei etape sistemul digestiv este curatat, este diminuata nevoia de alimente nesanatoase si sunt eliminate intre 3 si 5 kg.
Vei incepe sa consumi legume verzi, la care vei adauga treptat, in zilele urmatoare, cereale, carne de pasare, peste, lactate si fructe. Dieta Manhattan se bazeaza pe introducerea progresiva a alimentelor, care te va ajuta sa apreciezi la maximum gustul lor, dar si sa uiti gustul alimentelor nocive. Intrucat alimentele foarte sarate sau foarte dulci vor trebui evitate, chiar eliminate daca este posibil, papilele gustative vor deveni mai sensibile, permitandu-ti astfel sa redescoperi savoare alimentelor sanatoase. La sfarsitul primei saptamani de dieta vei avea o alimentatie echilibrata si, cel mai important, vei constata disparitia primelor kilograme.
Iata cum ar putea arata meniul in aceasta faza a dietei:
Ziua 1 si ziua 2: legume (crude, gatite la abur sau in supe)
Ziua 3: legume si cereale
Ziua 4: legume, cereale si peste
Ziua 5: legume, cereale, carne de pasare, lactate
Ziua 6: legume, cereale, peste, lactate si, daca simti nevoia, un desert (de preferat ar fi sa alegi deserturi sanatoase)
Ziua 7: peste si cereale
Ziua 8: legume si carne de pasare
Dieta Manhattan: etapa de stabilizare
Aceasta faza dureaza pana in momentul in care atingi greutatea dorita si ar putea fi rezumata in doua cuvinte: „Slabeste mancand!”. Pierderea kilogramelor va fi constanta, desi alimentele recomandate sunt cele pe care multi le considera periculoase pentru silueta: cartofi, orez, paste, paine, biscuiti. Revista noastra si site-ul www.slabsaugras.ro iti vin in ajutor cu o serie de retete sanatoase care includ aceste produse alimentare, asa incat sa nu ai prea multe batai de cap cu modul lor de preparare. Alaturi de acestea, adauga in alimentatia ta si legume verzi, fructe, lactate, carne slaba si peste.
Dieta Manhattan prevede, in aceasta faza, si analiza mecanismelor care guverneaza obiceiurile alimentare. Imediat ce vei vedea ca poti slabi consumand cartofi sau paste, vei capata incredere in mancare si in capacitatea ta de a manca sanatos. Aceasta incredere nu iti va mai permite sa te lasi perturbata de obiceiuri alimentare distructive. Pana la urma, diferenta dintre o persoana cu kilograme in plus si una slaba este modul in care fiecare se raporteaza la mancare. O persoana plinuta gandeste ca va putea slabi daca se priveaza de alimente, insa aceasta privare este impotriva naturii si tocmai de aceea conduce la frustrari. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti invata urmand aceasta dieta este ca cea mai sigura metoda pentru a slabi sanatos presupune acordarea atentiei cuvenite placerii de a manca.
Dieta Manhattan: etapa personalizarii
Etapa personalizarii incepe din momentul in care ai atins greutatea dorita si tine cont de gusturile individuale. Odata ajunsa in aceasta etapa, vei putea observa ca poftele pentru alimente nepermise sunt vizibil diminuate. Cu toate acestea, cu siguranta vor fi situatii in care vei pofti la o pizza sau la o prajitura. Important este sa-ti amintesti ca un rasfat din cand in cand nu-ti va aduce kilograme in plus. Nu te vei ingrasa consumand o singura briosa cu ciocolata la fel cum nici nu vei slabi consumand o singura salata. Asa ca dieta Manhattan te invata, printre altele, sa nu mai traiesti cu sentimentul de culpabilitate atunci cand mananci ceva nepermis. Apreciaza micile momente de rasfat, nu suferi din cauza lor!
In aceasta etapa, vei consuma alimentele din etapa de stabilizare, la care vei adauga ocazional cate un rasfat culinar. Poti apela acum la celebra formula 80:20 (80% dintre alimentele pe care le consumi trebuie sa fie sanatoase, 20% dintre ele pot fi alimente la care poftesti din categoria rasfaturilor culinare).
Sport, hidratare si odihna
In fine, nu uita ca dieta merge mana in mana cu sportul, hidratarea si odihna. Ideal ar fi sa mergi de 3 ori pe saptamana la sala, insa daca pana la inceperea dietei ai fost o persoana sedentara, nu e necesar sa sari dintr-odata in echipament sportiv. Incepe cu plimbari zilnice care sa dureze o ora, doua, apoi, indata ce observi ca efortul nu te mai oboseste ca inainte, fa-ti un abonament la sala. Ca orice dieta, si dieta Manhattan este mult mai eficienta daca nivelul de hidratare este cel optim. Bea zilnic cel putin 2 litri de apa sau ceai neindulcit, intrucat acestea ajuta atat la instalarea mai rapida a senzatiei de satietate, cat si la eliminarea toxinelor. De asemenea, este important sa te odihnesti cel putin 7 ore pe noapte si sa eviti pe cat posibil stresul.
Sursa: vipmaigrirvite.com
Oana Anghel

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Dieta Dukan – provocări și limite
23.09.2023