Dieta fadă: ce să mănânci când suferi de tulburări digestive
Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
Dacă ai probleme gastrointestinale, o dietă fadă te poate ajuta la ameliorarea simptomelor precum arsura în capul pieptului, voma, diareea și greața. Dietă fadă poate fi și un mod eficient de a ține sub control ulcerul peptic, mai ales când este asociată și cu diverse schimbări în stilul de viață, cum ar fi reducerea stresului.
18.03.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 39 secundeAlimentele fade au de obicei o textură moale, au conținut redus de fibre și au pH ușor crescut. Acești factori previn hiperaciditatea gastrică, refluxul și alte tipuri de iritație a aparatului gastrointestinal. În ciuda numelui său, o dietă fadă poate fi și gustoasă, și benefică sistemului digestiv. Cea mai bună abordare este bineînțeles cea personalizată, în urma recomandărilor unui specialist, dar iată, în linii mari, ce e indicat să mănânci!
Alimente indicate în dieta fadă
Dacă nu suferi de o alergie alimentară sau o intoleranță, alimentele recomandate în mod obișnuit sunt:
- Lactatele cu puține grăsimi
Laptele degresat, iaurtul și brânzica de casă (cottage) sunt opțiuni foarte bune. Atenție totuși. Intoleranța la lactoză sau la proteina din lapte sunt cauze comune ale disconfortului digestiv și mulți specialiști recomandă eliminarea lactatelor din dieta persoanelor cu ulcer peptic.
- Anumite legume
Când ai tulburări digestive sunt recomandate: sfecla, morcovii, fasolea verde, cartofii albi sau dulci, spanacul. Cel mai bine este să le gătești la steamer sau să le consumi fierte, ideal fără niciun pic de grăsime. Este indicat să excluzi legumele care produc gaze, cum sunt cele din familia crucifere: broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, kale.
- Fructele sărace în fibre
Fructele proaspete sau din compot, care nu conțin multe fibre sau semințe sunt recomandate în dieta fadă. Sunt incluse bananele și pepenele galben. Avocado poate fi și el bine tolerat, deși are un conținut ridicat de grăsime.
- Alimentele proteice
Sunt recomandate carnea de pui fără piele, peștele, inclusiv somonul și păstrăvul, ouăle, tofu.
- Alte alimente
Când ai tulburări digestive sunt întotdeauna bine-venite supele-cremă sau supele clare, cu condiția ca ingredientele să se afle pe lista de mai sus. Ceaiul de mușețel, cu sau fără miere, este o opțiune excelentă de băutură. Multe condimente au efect iritant, dar poți adăuga sare și pătrunjel.
(P) Bil-Ex de la Naturalis este un supliment alimentar pe bază de extract purificat de bilă bovină, o substanță naturală de origine animală, cu rol în îmbunătățirea digestiei. Administrat după sau în timpul meselor, suplimentează producția de bilă a ficatului, ușurează digestia și reduce disconfortul abdominal care poate apărea după mesele copioase sau în cazul exceselor culinare.
Alimente de evitat în dieta fadă
Nevoile individuale pot varia, dar în general aceste alimente ar trebui evitate.
- Lactatele bogate în grăsimi: laptele integral, smântâna, înghețata, brânzeturile maturate.
- Anumite legume: cruciferele, ceapa, usturoiul, ardeiul, varza, roșiile.
- Fructele acide, cu semințe: toate fructele de pădure, strugurii, prunele, citricele, fructele uscate și sucurile de fructe.
- Cerealele integrale, datorită conținutului ridicat de fibre.
- Carnea grasă sau preparată cu multă grăsime.
- Leguminoasele: lintea, fasolea.
- Băuturile alcoolice.
- Sosurile: muștarul, ketchup-ul, maioneza.
- Alte alimente care pot înrăutăți simptomele sunt: deserturile cu grăsimi (cheesecake, ciocolata), măslinele, popcornul, nucile.
Sfaturi generale
Atunci când suferi de o tulburare gastrointestinală consumul a mici porții de alimente pe parcursul zilei este un lucru mult mai indicat decât împărțirea alimentelor în trei mese principale. Încearcă să savurezi alimentele mâncând încet și moderat cantitativ. Evită, totodată, să mănânci seara târziu, cu mai puțin de două ore înainte de culcare. Simptomele se pot acutiza atunci când te culci cu stomacul plin.
O dietă fadă nu te poate aproviziona cu toți nutrienții de care corpul tău are nevoie pe termen lung. Discută cu medicul tău în legătură cu perioada pe care poți ține o astfel de dietă și despre reintroducerea diferitelor alimente sau grupe de alimente. În unele cazuri, medicația precum antiacidele, poate fi necesară, la fel și diverse schimbări în stilul de viață, precum reducerea stresului sau scăderea în greutate.
Ce este acidoza metabolică si cum îți poate afecta sănătatea?
03.10.2024