Dieta cu borș sau cum să slăbești sănătos și… gustos!
Borșul este bine-cunoscut în bucătăria neaoșă: folosit în gospodăriile din intreaga țară, acest lichid obținut din tărâțe de grâu face mai mult decât să acrească ciorbe, cărora le oferă o savoare inconfundabilă. Știai că borșul de putină este și bogat în vitamine și minerale și, mai mult decât atât, te poate ajuta să scapi de câteva kilograme supărătoare?
17.10.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 0 secundeBorșul are o istorie bogată pe plaiurile mioritice, dar și în țările vecine, în contextul în care această băutură naturală rămâne relativ necunoscută în cele occidentale. În țara noastră, de borș se leagă o sumedenie de tradiții și obiceiuri, care depășesc sfera culinară. Spre exemplu, în Moldova, borșul era folosit în trecut pentru a-i liniști pe micuții care nu se opreau din plâns, dar și pentru a-i descânta pe cei deocheați. Iar în Bucovina, borșul era inclus în ritualurile bisericești: cu el se clateau tacâmurile și vasele la intrarea în post și înaintea ospaturilor de sărbători.
Borșul, prietenul sănătății tale
Înainte de a te gândi la o dietă cu borș, ar trebui să afli care sunt beneficiile pentru sănătate ale acestui lichid acru atât de popular în țara noastră. Nu de alta, dar nu sunt deloc puține! Mai exact, borșul este sărac în calorii, dar bogat în vitamine din complexul B, în vitaminele C și D, minerale ca magneziu, calciu, crom, fosfor, seleniu, betacaroten, enzime, carbohidrați și aminoacizi esențiali. Acest „cocteil” s-a dovedit prețios în tratarea unor afecțiuni precum cele respiratorii (astm, sinuzită, bronșită) și cardiovasculare (reglează tensiunea și reduce colesterolul), tuberculoză, boli renale, hepatice, de colon, reumatice, endocrine, fiind de folos și în cazul tulburărilor de dispoziție. Cu toate acestea, dacă suferi de ulcer gastric sau gastrită, este recomandat să eviți consumul de borș.
Dieta cu borș – care sunt regulile?
Poate că dieta cu borș nu este la fel de răspândită ca altele, dar este sănătoasă și gustoasă.
Dieta cu borș este excelentă pentru o cură rapidă de detoxifiere și, implicit, pentru eliminarea surplusului ponderal.
Pentru dieta cu borș ai nevoie de borș pregătit în casă – în cel din comerț se găsesc și aditivi nesanatosi – pe care să îl consumi în cantități generoase de-a lungul a 21 de zile. În acest răstimp, consumă zi de zi câte o cană cu borș, iar după 10 zile, crește treptat numărul cănilor cu borș, în așa fel încât să ajungi să bei câte 7 zilnic până la sfârșitul dietei. Pentru eficiență maximă, se recomandă să bei borș cu 15 minute înainte de masă.
Preferabil ar fi, de asemenea, ca pe durata dietei cu borș să adopți o alimentație cât mai sănătoasă, presărată cu produse naturale, de la fructe și legume la carne, brânzeturi, semințe, fructe oleaginoase și leguminoase, totul în cantități moderate, evitând excesele. Nu uita, de asemenea, să consumi cei 2 litri de apă recomandați zilnic și să te ții departe de prăjeli, fast-food, dulciuri și alcool.
Rețeta de borș
Iată cum îți poți pregăti în casă borș de calitate pe care apoi să îl folosești in dieta de detoxifiere cu borș:
Ingrediente borș de casă
- 1 kg de tărâțe de grâu;
- 500 g de huste (drojdia de borș);
- 500 g mălai;
- 200 g pâine neagră;
- 1 crenguța de vișîn, leuștean, mărar (opțional).
Preparare borș de casă
Într-o putină mică, un vas de lut sau de sticlă (de circa 10 litri), adaugă tărâțele, mălaiul și apa călduță (fiartă în prealabil), aproximativ trei sferturi din înălțimea recipientului. Amestecă bine, acoperă și lasă 5-6 ore într-un loc bine încălzit pentru a înlesni procesul de fermentație. Adaugă apoi hustele sau o maia (15 g drojdie, apă și făină cât cuprinde), lăsată la dospit la căldură câteva ore. Amestecă totul foarte bine, iar deasupra pune pâinea neagră, leușteanul, mărarul și/sau crenguța de vișin. Acoperă recipientul și pune-l într-un loc cald. Pâinea se va scoate după 24 de ore. În general, borșul ar trebui să fie gata – suficient de acru – în cel mult 5 zile, când trebuie strecurat și păstrat în sticle închise ermetic la rece.
Pont: folosește întotdeauna o lingură de lemn pentru a amesteca în compoziția pentru borș. În plus, nu arunca hustele (tărâțele fermentate) rămase după pregătirea sa – le vei utiliza data viitoare!
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta keto pentru începători - principii, reguli, informații utile
20.09.2024