Dieta cu bors sau cum sa slabesti sanatos si… gustos!

Timp estimat de citire3 minute, 16 secunde

Borsul este bine-cunoscut in bucataria neaosa: folosit in gospodariile din intreaga tara, acest lichid obtinut din tarate de grau face mai mult decat sa acreasca ciorbe, carora le ofera o savoare inconfundabila. Stiai ca borsul de putina este si bogat in vitamine si minerale si, mai mult decat atat, te poate ajuta sa scapi de cateva kilograme suparatoare?

Borsul are o istorie bogata pe plaiurile mioritice, dar si in tarile vecine, in contextul in care aceasta bautura naturala ramane relativ necunoscuta in cele occidentale. In tara noastra, de bors se leaga o sumedenie de traditii si obiceiuri, care depasesc sfera culinara. Spre exemplu, in Moldova, borsul era folosit in trecut pentru a-i linisti pe micutii care nu se opreau din plans, dar si pentru a-i descanta pe cei deocheati. Iar in Bucovina, borsul era inclus in ritualurile bisericesti: cu el se clateau tacamurile si vasele la intrarea in post si inaintea ospaturilor de sarbatori.

Borsul, prietenul sanatatii tale

Inainte de a te gandi la o dieta cu bors, ar trebui sa afli care sunt beneficiile pentru sanatate ale acestui lichid acru atat de popular in tara noastra. Nu de alta, dar nu sunt deloc putine! Mai exact, borsul este sarac in calorii, dar bogat in vitamine din complexul B, in vitaminele C si D, minerale ca magneziu, calciu, crom, fosfor, seleniu, betacaroten, enzime, carbohidrati si aminoacizi esentiali. Acest „cocteil” s-a dovedit pretios in tratarea unor afectiuni precum cele respiratorii (astm, sinuzita, bronsita) si cardiovasculare (regleaza tensiunea si reduce colesterolul), tuberculoza, boli renale, hepatice, de colon, reumatice, endocrine, fiind de folos si in cazul tulburarilor de dispozitie. Cu toate acestea, daca suferi de ulcer sau gastrita, este recomandat sa eviti consumul de bors.

Regulile dietei cu bors

Poate ca nu este la fel de raspandita ca altele, dar este sanatoasa si gustoasa – dieta cu bors este excelenta pentru o cura rapida de detoxifiere si, implicit, pentru eliminarea surplusului ponderal. Ai nevoie de bors pregatit in casa – in cel din comert se gasesc si aditivi nesanatosi – pe care sa il consumi in cantitati generoase de-a lungul a 21 de zile. In acest rastimp, consuma zi de zi cate o cana cu bors, iar dupa 10 zile, creste treptat numarul canilor, in asa fel incat sa ajungi sa bei cate 7 zilnic pana la sfarsitul dietei. Pentru eficienta maxima, se recomanda sa bei bors cu 15 minute inainte de masa.

Preferabil ar fi, de asemenea, ca pe durata curei sa adopti o alimentatie cat mai sanatoasa, presarata cu produse naturale, de la fructe si legume la carne, branzeturi, seminte, fructe oleaginoase si leguminoase, totul in cantitati moderate, evitand excesele. Nu uita, de asemenea, sa consumi cei 2 litri de apa recomandati zilnic si sa te tii departe de prajeli, fast-food, dulciuri si alcool.

Reteta de bors

Iata cum iti poti pregati in casa bors de calitate pe care apoi sa il folosesti la cura de detoxifiere:

Ingrediente

  • 1 kg de tarate de grau
  • 500 g de huste (drojdia de bors)
  • 500 g malai
  • 200 g paine neagra
  • 1 crenguta de visin, leustean, marar (optional)

Preparare

Intr-o putina mica, un vas de lut sau de sticla (de circa 10 litri), adauga taratele, malaiul si apa calduta (fiarta in prealabil), aproximativ trei sferturi din inaltimea recipientului. Amesteca bine, acopera si lasa 5-6 ore intr-un loc bine incalzit pentru a inlesni procesul de fermentatie. Adauga apoi hustele sau o maia (15 g drojdie, apa si faina cat cuprinde), lasata la dospit la caldura cateva ore. Amesteca totul foarte bine, iar deasupra pune painea neagra, leusteanul, mararul si/sau crenguta de visin. Acopera recipientul si pune-l intr-un loc cald. Painea se va scoate dupa 24 de ore. In general, borsul ar trebui sa fie gata – suficient de acru – in cel mult 5 zile, cand trebuie strecurat si pastrat in sticle inchise ermetic la rece.

Pont: foloseste intotdeauna o lingura de lemn pentru a amesteca in compozitia pentru bors. In plus, nu arunca hustele (taratele fermentate) ramase dupa pregatirea sa – le vei utiliza data viitoare!

Dana Saporan

Nota pentru articolul «Dieta cu bors sau cum sa slabesti sanatos si… gustos!»:5.00/ 5 (2 voturi)

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu

Articole recente

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F