logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • (P) Presiune la nivelul sinusurilor? Respiră uşor cu SinuStop!

          septembrie 28, 2023

          (P) Fii învingător în lupta cu virusurile cu ViroProtect Rapid + Quercetină!

          septembrie 22, 2023

          Grăsimea abdominală în exces, asociată cu micșorarea creierului la vârsta mijlocie

          septembrie 13, 2023

          Numărul de cancere la cei sub 50 de ani, mai mare cu aproape 80% față de acum 30 de ani

          septembrie 11, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Slăbitul la vârste înaintate – sfaturi pentru a obține rezultate vizibile și durabile

          septembrie 29, 2023

          Metode de slăbit eficiente pentru persoanele cu metabolism lent

          septembrie 28, 2023

          Dieta anti-stres – cum să reduci cortizolul și să scapi de kilogramele nedorite

          septembrie 27, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Alimente bogate in vitamina B12

          Ai probleme cu memoria? Îmbogățește-ți dieta cu vitamina B12!

          septembrie 29, 2023

          Surse alimentare bogate în zinc și importanța unei diete echilibrate

          septembrie 28, 2023

          Beneficiile consumului de quinoa: motive să o incluzi în alimentație

          septembrie 25, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Găluște cu prune low carb și low fat. Rețetă pentru cei ce sunt la dietă

          septembrie 28, 2023

          3 rețete de smoothie pentru un boost de imunitate

          septembrie 22, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Remodelare corporala - liposuctie

          Operația de liposucție și riscurile pe care le implică

          septembrie 21, 2023
          Carenta de zinc

          Carența de zinc: semne și măsuri de luat

          septembrie 15, 2023
          Chirurgie estetica

          Chirurgia estetică și remodelarea corporală

          septembrie 15, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare

          septembrie 18, 2023
          Fructe si legume

          Fructe, legume și sport pentru un stil de viață mediteranean

          septembrie 12, 2023

          Culturist la 90 de ani. Cel mai vârstnic bodybuilder activ are o poveste incredibilă

          august 14, 2023
  • Psihologie
        • Slabitul si sanatatea

          Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea

          septembrie 13, 2023
          Bulimie

          Bulimia – boală sau efect?

          septembrie 12, 2023

          Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Demi Moore, apariție de zile mari la Săptămâna Modei de la Milano. A reușit să facă pe toată lumea să uite de apariția sa șocantă din 2021

          septembrie 29, 2023

          Iată cum reușește Novak Djokovic să facă performanță. Ce mănâncă zilnic marele tensimen

          septembrie 29, 2023

          Nu o să îți vină să crezi care este gustarea preferată a Reginei Camilla. Mulți nici nu s-ar încumeta să încerce

          septembrie 27, 2023
  • Terapii alternative
        • Ceaiuri de slabit

          Ceaiuri medicinale pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Ceai de slabit

          Ceaiurile pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Dieta minune cu ceai de chimen

          Dieta minune cu ceai de chimen negru

          septembrie 20, 2023
          Tinctura de slabit

          Tinctura de soc, primul pas către o siluetă de invidiat

          august 31, 2023
terapii-alternative

Consumul de borș – care sunt beneficiile și contraindicațiile

Borșul este un ingredient tradițional, cunoscut în special datorită gustului și aromei pe care o conferă ciorbelor, și mai puțin datorită calităților sale nutritive. Fiind vorba de un produs natural, acesta calități sunt și ele demne de luat în seamă, iar acesta a fost și motivul principal care ne-a determinat să scriem articolul de față.

03.04.2023

Cătălin Țânțăreanu

1579

Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

6 minute, 24 secunde
Cuprins
1. Ce este borșul de putină
2. Cum se prepară borșul?
3. 10 beneficii ale consumului de borș

Așadar urmează, să vorbim despre beneficiile pe care acest ingredient îl are pentru sănătate dar și despre cele câteva contraindicații legate de consumul său.

Ce este borșul de putină

Termenul are mai multe înțelesuri, referindu-se atât la ingredientul folosit în bucătărie cât și la anumite feluri de ciorbe. Pentru a face o distincție clară între cele două produse, borșul ca ingredient este cunoscut și sub denumirea de „borș de putină”.

Acest produs este o zeamă acră, de culoare galben-verzuie, ușor de preparat prin fermentarea în apă a tărâțelor de grâu, secară sau porumb, cărora li se mai adaugă și alte ingrediente pentru a-i conferi mai multă aromă.

Deși este considerat un ingredient tradițional, este specific și bucătăriilor din alte țări est-europene precum Bulgaria, Ucraina, Rusia, Polonia însă este folosit și în Balcani.

Cum se prepară borșul?

Tocmai ce am precizat că borșul este ușor de preparat, iar pentru a-ți demonstra acest lucru, îți vom prezenta și care sunt pașii de urmat.

Ingredientul de bază îl constituie huștele, care sunt tărâțe fermentate. Cel mai simplu, acestea pot fi obținute de la un borș anterior, fiind depunerile care se adună pe fundul putinii. Dacă este pentru prima dată când prepari borș, primul pas constă în producerea acestor huște.

Pentru 300 de grame de huște, ai nevoie de 250 de grame de tărâțe, două felii de pâine neagră – care poate fi și prăjită – și 250 de mililitri de apă. Pâinea se fărâmițează și se pune peste tărâțe, după care se adaugă apă și se amestecă bine.

Vasul se acoperă apoi cu un capac și se lasă două zile la loc cald, pentru ca târâtele să fermenteze. Ai obținut astfel huște pentru circa 8 litri de borș, însă mai ai nevoie și de alte ingrediente. Este vorba de o jumătate de kilogram de tărâțe, 4 linguri de mălai, o legătură de leuștean și 6 litri de apă.

Apa se pune la fiert, iar până dă în clocot, se umezesc într-un alt vas tărâțele și mălaiul. După aceea, trebuie să adaugi treptat apa caldă, amestecând continuu și apoi să lași să se răcorească circa 20 de minute.

Ultimul pas în prepararea borșului constă în adăugarea huștelor și a leușteanului, după care se amestecă din nou. Opțional, mai poți adăuga mărar, 2-3 crenguțe de vișin, sau câteva boabe de porumb ori fasole. La final, vasul se acoperă cu un capac – fără a fi închis etanș – și se învelește foarte bine într-o pătură. Se lasă cel puțin 24 de ore la loc cald, iar după aceea, produsul ar trebui să fie gata.

10 beneficii ale consumului de borș

Borșul este folosit pentru acrirea ciorbelor și a altor preparate culinare, însă poate fi consumat și ca atare, având un gust plăcut și răcoritor. Indiferent dacă îl preferi în ciorbă sau în pahar, borșul îți aduce o serie de beneficii pe care ți le vom expune în cele ce urmează.

Îmbunătățirea digestiei

Bacteriile de fermentație din compoziția borșului împrospătează flora intestinală, îmbunătățind astfel digestia și tranzitul intestinal. De aceea problemele digestive precum crampele sau balonările pot fi combătute ușor cu ajutorul unui pahar de borș.

Un alt beneficiu al consumului de borș în ceea ce privește aparatul digestiv, constă în reducerea riscului de a dezvolta cancer de colon.

Reglarea glicemiei

Printre mineralele care se regăsesc în compoziția borșului se numără și cromul, care joacă un rol important în menținerea glicemiei între limitele normale. Așadar, borșul le poate fi de mare ajutor pacienților cu diabet, dacă este consumat ca atare pe stomacul gol sau înainte de fiecare masă.

Combaterea efectelor anemiei

Acest ingredient are și darul de a stimula pofta de mâncare, de aceea este recomandat și persoanelor care suferă de anemie.

În același timp, îmbunătățește absorbția unor nutrienți esențiali în combaterea stărilor de anemie și alungă somnolența și apatia – simptome specifice pacienților anemici.

Stimularea arderii grăsimilor

Deși stimulează pofta de mâncare, borșul aduce beneficii și celor aflați la cură de slăbire. Pe de o parte, conține puține calorii, iar pe de altă parte stimulează organismul să ardă mai eficient grăsimile, ceea ce ajută la eliminarea kilogramelor în plus.

Reducerea nivelului de colesterol

Printre altele, borșul, ajută și la menținerea sănătății sistemului circulator, datorită faptului că reduce nivelul de colesterol rău. În acest mod, previne apariția hipertensiunii, care este principala cauză a bolilor cardiovasculare.

Ameliorarea simptomelor bolilor respiratorii

Consumul de borș aduce beneficii și pacienților cu diferite afecțiuni respiratorii precum astmul, bronșita și chiar tuberculoza. Băut simplu, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă, acesta ameliorează simptomele specifice bolilor respiratorii și grăbește vindecarea.

Asigurarea necesarului de nutrienți

Borșul poate fi considerat un adevărat cocktail de vitamine și minerale, care sunt nutrienți necesari organismului pentru derularea proceselor metabolice. Este vorba de complexul de vitamine B, vitamina C dar și fosfor, calciu, magneziu, seleniu și crom.

Revigorarea organismului

Vorbim totodată și de un energizant natural, recomandat mai ales în perioadele foarte solicitante. Acesta te ajută să faci față mai ușor stresului și oboselii și totodată îți oferă energia necesară pentru activități ce presupun efort fizic.

Întărirea sistemului imunitar

Bacteriile de fermentație de care am amintit mai devreme sunt numite și probiotice, având un rol important și în funcționarea sistemului imunitar.

Astfel, organismul este mai bine protejat împotriva agenților patogeni și luptă mai ușor împotriva bolilor provocate de aceștia.

Remediu dopă o noapte „de pomină”

Se mai întâmplă uneori să pierzi o noapte în club sau la vreo petrecere și să consumi câteva pahare în plus (evident, nu de borș).

Euforia provocată de alcool este în deplină contradicție cu starea pe care o ai în dimineața de după, numită în popor „mahmureală”. Poți să scapi mai ușor de această stare consumând un pahar mare de borș când te trezești.

Borș de putină – contraindicații

Ținând cont de conținutul bogat de probiotice, borșul consumat în exces sau în combinație cu alte alimente precum iaurtul sau fructele proaspete poate avea un efect laxativ, ceea ce, desigur, nu e de dorit dacă nu ai probleme legate de constipație.

De asemenea, din cauza acidității specifice produselor fermentate, nu este recomandat persoanelor cu probleme gastrice.

O altă contraindicație este legată de intoleranța la gluten, borșul conținând această proteină care provine din tărâțele de grâu.

Așadar, ai toate motivele să consumi borș mai des decât o făceai până acum, iar rezultatele nu vor întârzia să se facă simțite.

Etichete

Etichete:

articol-de-top, bors, consum de bors

Articole recomandate din categoria Terapii alternative

Ceaiurile pentru slăbit
Metoda ideală de a slăbi: să bei o poțiune magică și kilogramele în plus să dispară ca prin..

22.09.2023

Dr. Ramona Damian
terapii alternative
Dieta minune cu ceai de chimen negru

20.09.2023

Marius Vasilescu
terapii alternative
Tinctura de soc, primul pas către o siluetă de invidiat

31.08.2023

Marius Vasilescu
terapii alternative
Ceai de păpădie - proprietăți, beneficii, sfaturi pentru consum

29.08.2023

Cătălin Țânțăreanu
terapii alternative
Ceaiul negru - elixir de energie și vitalitate

28.08.2023

Cătălin Țânțăreanu
terapii alternative
Beneficiile terapeutice ale ceaiului de sunătoare

28.08.2023

Cătălin Țânțăreanu
terapii alternative
Ceai verde - beneficii și recomandări de consum

25.08.2023

Cătălin Țânțăreanu
terapii alternative

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1033897
  2. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182 348129
  3. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181 350544
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 296313
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 166060

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Retete Evenimente Sanatate Vedete

Recomandări din alte categorii

Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare
Operația de liposucție și riscurile pe care le implică
Slăbitul la vârste înaintate - sfaturi pentru a obține rezultate vizibile și durabile
(P) Presiune la nivelul sinusurilor? Respiră uşor cu SinuStop!
Demi Moore, apariție de zile mari la Săptămâna Modei de la Milano. A reușit să facă pe toată lumea să uite de apariția sa șocantă din 2021
Găluște cu prune low carb și low fat. Rețetă pentru cei ce sunt la dietă
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne